«Ερνέστος Τσίλλερ και ελληνικός νεοκλασικισμός στην Πάτρα».
Αφορμή η συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του Σάξονα αρχιτέκτονα, ο οποίος δημιούργησε και στην Πάτρα εμβληματικά κτίρια που παραμένουν μέχρι σήμερα τοπόσημα της πόλης.
Εισηγητές στην Ημερίδα θα είναι οι:
Μάρω Καρδαμίτση – Αδάμη, αρχιτέκτονας, Ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείουμε γνωστικό αντικείμενο "αρχειακή τεκμηρίωση και αρχιτεκτονική σύνθεση",
Η Μαριλένα Ζ. Κασιμάτη, Ιστορικός τέχνης, πρώην επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης,
Η Εὐγενία Γατοπούλου, αρχιτέκτονας, Επίτιμη Γενικὴ Διευθύντρια Ἀναστήλωσης, Μουσείων καὶ Τεχνικῶν Ἔργων τοῦ ΥΠΠΟΑ,
Ο Γιάννης Πανταζόπουλος, αρχιτέκτονας, ΠρόεδροςΣυλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Αχαΐας
και θα απευθύνει χαιρετισμό ο:
Σταύρος Μαμαλούκος, Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών
Η Ημερίδα υλοποιείται υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.
Στο πλαίσιο του γενικότερου προγράμματος ανάδειξης της νεότερης αρχιτεκτονικής της Πάτρας, με τίτλο «Ερνέστος Τσίλλερ και ελληνικός νεοκλασικισμός στην Πάτρα», θα πραγματοποιηθούν, το πρώτο δίμηνο του 2024, και άλλες δράσεις, όπως:
- Εργαστήριο σύγχρονης τέχνης βασισμένο στην αισθητική του Τσίλλερ.
- Περίπατος - ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας, με άξονα τα κτίρια που σχετίζονται με τον Τσίλλερ και τις επιρροές του στην πόλη.
- Συλλεκτική έκδοση με φωτογραφίες, αρχειακό υλικό και κείμενα για τον Τσίλλερ και τη σχέση του με την Πάτρα.
Το όλον πρόγραμμα υλοποιείται υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και με τη συνεργασία του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Αχαΐας, του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία και του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στην Πάτρα το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, το κτίριο του Εμπορικού Συλλόγου «Ερμής», το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και η οροφή του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Ευαγγελιστρίας, παραμένουν δείγματα του αρχιτεκτονικού του ύφους (μίξη φωτογραφιών, Νοεμ.2023).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου