ΠΑΤΡΑ : Η πρωτοχρονιάτικη πίτα, της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών

Εταίροι, Μέλη, Φίλοι και Συνεργάτες της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών ευχήθηκαν Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά, κατά τη διάρκεια της Κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας για το 2024, της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών, την Κυριακή το πρωί 14 Ιανουαρίου στη Βίλα Φέγγου, στην έδρα της ΕΑΣ.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Εταιρείας Βαγγέλης Πολίτης - Στεργίου έκανε περιεκτικό απολογισμό των δράσεων του 2023, ξεκινώντας από την ημερίδα (Κυριακή 19 Μαρτίου 2023) στο χώρο της Αχαΐα Κλάους με Θέμα: "Αρχειακός πλούτος της Αχαΐα Κλάους. Συμβολή στην ανάδειξή του" και την κορυφαία προ μηνός (15 Δεκ. 2023) εκδήλωση στην Αγορά Αργύρη με τίτλο «Ερνέστος Τσίλλερ και ελληνικός νεοκλασικισμός στην Πάτρα», με  εκλεκτούς Εισηγητές. 
Στο πλαίσιο του γενικότερου προγράμματος ανάδειξης της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Πάτρας θα πραγματοποιηθούν, το πρώτο δίμηνο του 2024, και άλλες δράσεις, όπως:
Εργαστήριο σύγχρονης τέχνης βασισμένο στην αισθητική του Τσίλλερ. Περίπατος - ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας, με άξονα τα κτίρια που σχετίζονται με τον Τσίλλερ και τις επιρροές του στην πόλη.
Συλλεκτική έκδοση με φωτογραφίες, αρχειακό υλικό και κείμενα για τον Τσίλλερ και τη σχέση του με την Πάτρα.
Το όλον πρόγραμμα υλοποιείται υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και τη συνεργασία του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Αχαΐας, του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών και της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία.

Επίσης, όπως τόνισε ο Πρόεδρος, προγραμματιζονται και άλλες δράσεις εντός του 2024, πάντα σχετικές με την ιστορική και πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης.
Ενώ κεντρική θέση συνεργασίας με το Δήμο Πάτρας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους συναφείς με το αντικείμενο φορείς, συνεχίζει να κατέχει ο στόχος δημιουργίας «Μουσείο Πόλης».
Τυχερός για το 2024, ο αρχαιολόγος Ανδρέας Σπυρούλιας και δώρο οι δύο επανεκδόσεις ποιητικών συλλογών των πατρινών ποιητών Βασίλη Λαδά και Διονύση Καρατζά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου