ΤΡΙΠΟΛΗ : Συνάντηση Δ.Ε. Επιμελητηρίου Αρκαδίας με το Δήμαρχο Τρίπολης Δ. Παυλή


Το Επιμελητήριο Αρκαδίας απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη και το Δήμαρχο Τρίπολης κ. Δ. Παυλή με την οποία τους προσκαλούσε σε μία κοινή «κλειστή» συνάντηση για το πρόβλημα των απορριμμάτων την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου στα γραφεία του Επιμελητηρίου Αρκαδίας. 

Ο Δήμαρχος Τρίπολης, λόγω απουσίας του εκτός πόλεως, ενημέρωσε το Επιμελητήριο ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει στη συνάντηση ο υπεύθυνος για το θέμα Αντιδήμαρχος κ. Η. Τότσης, ενώ από την πλευρά του Περιφερειάρχη δεν υπήρξε απάντηση. Συνεπώς δεν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση αυτή, αλλά ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Παυλής πρότεινε στη συνέχεια να επισκεφθεί τη Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κατά τη συνεδρίασή της τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, πρόταση που φυσικά έγινε αποδεκτή.

Κατά τη συνάντηση αυτή ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας και τα μέλη της Δ.Ε. ζήτησαν από τον Δήμαρχο κ. Παυλή να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο πρόβλημα των απορριμμάτων της πόλης μας, το οποίο έχει φτάσει πλέον σε επίπεδα άκρως επικίνδυνα και απειλεί πρωτίστως την υγεία των κατοίκων της, αλλά και την εικόνα, τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα της πόλης, η οποία είναι και υποψήφια για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Ο κ. Παυλής εξέθεσε αναλυτικά στους παρισταμένους όλο το ιστορικό της υπόθεσης αυτής, καθώς και όλες τις ενέργειες στις οποίες προέβη η νέα Δημοτική Αρχή από τότε που ανέλαβε για το θέμα των απορριμμάτων, η επίλυση του οποίου αποτελεί φυσικά την υπ’ αριθμό ένα προτεραιότητά της. Ενημέρωσε τα μέλη της Δ.Ε. ότι σκοπός του Δήμου Τρίπολης είναι να υπάρξει ενδιάμεση διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την οριστική διαχείριση και για το σκοπό αυτό έχει επιλεγεί ο κατάλληλος χώρος στην περιοχή Μεγαβούνι και αναμένονται οι τελικές αδειοδοτήσεις. Στο μεταξύ, όμως, και μέχρι να καταστεί δυνατή αυτή η ενδιάμεση διαχείριση από το Δήμο, θα πρέπει να υπάρξει ένας χώρος εναπόθεσης των απορριμάτων για ένα μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι να ξεκινήσει η ενδιάμεση διαχείριση στο Μεγαβούνι. Μάλιστα, ο χώρος αυτός, που όλοι γνωρίζουν ότι έχει επιλεγεί να είναι στην περιοχή του Λεβιδίου, θα αποκατασταθεί πλήρως από το Δήμο μετά το τέλος της προσωρινής χρήσης του. Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι όλες οι άλλες λύσεις που έχουν εξεταστεί για την προσωρινή εναπόθεση οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και ότι ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί τη μοναδική λύση.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Μπουντρούκας εξέφρασε στο Δήμαρχο τις έντονες επιφυλάξεις και αντιρρήσεις του Επιμελητηρίου για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου στο Λεβίδι, καθώς βρίσκεται στους πρόποδες του Μαινάλου και στην καρδιά της πιο τουριστικής περιοχής της Αρκαδίας και η χρήση του απειλεί τόσο την ακεραιότητα του φυσικού περιβάλλοντος όσο και την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Εφόσον μάλιστα εκρεμμούν και ασφαλιστικά μέτρα των κατοίκων της περιοχής, εξέφρασε τον προβληματισμό για το «αύριο» αυτής της υπόθεσης, η οποία φαίνεται να οδηγείται ξανά σε αδιέξοδο, καθώς στην μία περίπτωση απειλείται η ακεραιότητα μιας από τις σημαντικότερες περιοχές του νομού μας, ενώ στην άλλη θα βρεθούμε πάλι μπροστά στην απουσία εναλλακτικής λύσης και στην άκρως επικίνδυνη πλέον παραμονή των σκουπιδιών στην πόλη. Ο κ. Μπουντρούκας επεσήμανε στο Δήμαρχο ότι τα όρια πολιτών και επιχειρήσεων έχουν εξαντληθεί και πρέπει άμεσα να βρεθεί κάποια λύση, ενώ ανέφερε στο Δήμαρχο ότι υπάρχουν πολλές «φωνές» πολιτών και μελών του Επιμελητηρίου που προσανατολίζονται αν πρέπει ακόμα και να διεκδικήσουν νομικά την επιστροφή των δημοτικών τελών από το Δήμο.

Ο κ. Παυλής διαβεβαίωσε ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξεκινήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα η ενδιάμεση διαχείριση στο Μεγαβούνι και ζητά την ανοχή των πολιτών σε αυτήν την προσωρινή λύση εναπόθεσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκτακτη ανάγκη που βρίσκεται η πόλη με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες και με σχεδιασμό να αποκατασταθεί η όποια προσωρινή ζημιά.

Τα μέλη της Δ.Ε. ζήτησαν από το Δήμαρχο να έχουν και πάλι ενημέρωση για τις εξελίξεις και να επιδιώξει με όλες τις δυνάμεις του την οριστική επίλυση του προβλήματος άμεσα.

Επ’ ευκαιρία της συνάντησης αυτής, ο κ. Μπουντρούκας έθεσε επιγραμματικά και κάποια άλλα θέματα στο Δήμαρχο κ. Παυλή, τα οποία θα πρέπει κάποια στιγμή να συζητηθούν αναλυτικά: Την κατάσταση των δρόμων της πόλης (γούβες), το κυκλοφοριακό πρόβλημα του κέντρου, το πρόβλημα στάθμευσης, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και άλλα θέματα που το Επιμελητήριο θα ήθελε κάποια στιγμή να συζητήσει εκτενώς με το Δήμο. Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι, αφού λυθεί το επείγον πρόβλημα των σκουπιδιών, θα υπάρξουν νέες συναντήσεις και συνεργασία για όλα τα άλλα θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου