ΠΑΤΡΑ : «Ξεμένει από προσωπικό το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο "


ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΑΧΑΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
 Όπως με λύπη πληροφορηθήκαμε στα γραφεία του Χριστιανοδημοκρατικού Kόμματος Ελλάδος, σε  οριακή κατάσταση λειτουργεί το μοναδικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο της νοτιοδυτικής Ελλάδας, το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πατρών. Κι αυτό, γιατί οι ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, καθώς και εξοπλισμού και υλικών είναι έντονες. Πολύ σύντομα, δε,  εάν δεν καλυφθούν τα κενά, η λειτουργία τμημάτων του νοσοκομείου θα καθίσταται από προβληματική έως αδύνατη. 

Ήδη, εδώ και δέκα μέρες, ο αξονικός τομογράφος δεν λειτουργεί, καθώς,  χρήζει άμεσης συντήρησης. Το ακτινολογικό μηχάνημα λειτουργεί οριακά, ενώ πολλά τμήματα, όπως τα χειρουργεία, χρειάζονται επειγόντως νέο ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό .
Αξίζει να σημειωθεί, πως το Καραμανδάνειο είναι το μοναδικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο εκτός Αττικής, από τα Γιάννενα μέχρι την Καλαμάτα και τα Ιόνια Νησιά. Χρήζει άμεσης ενίσχυσης, καθώς, μεγάλος αριθμός ιατρών και λοιπού προσωπικού συνταξιοδοτείται. Μέσα στο επόμενο πεντάμηνο, θα μείνουν μόνον δύο ορθοπεδικοί ιατροί, ενώ θα αντιμετωπίσει έλλειψη παιδοψυχίατρου, παιδονευρολόγου, παιδοαναισθησιολόγου ( έχει μόλις τρεις, που εργάζονται 365 μέρες τον χρόνο ), με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να απογυμνώνεται από ιατρικό δυναμικό. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό.
Ενδεικτικά, σας αναφέρω, ότι μόνον μία νοσηλεύτρια καλύπτει τον Χειρουργικό Τομέα κάθε βράδυ, ενώ ελλείψεις καταγράφονται στο Ακτινολογικό και στα Εργαστήρια. Ταυτόχρονα, η διοικητική υπηρεσία εργάζεται με λιγότερο προσωπικό –σε ποσοστό της τάξεως 50%- σε σχέση με το έτος 2009, ενώ οι τεχνικοί αναγκάζονται να κάνουν χρέη τηλεφωνητή τις νυχτερινές βάρδιες και οι τραπεζοκόμοι εκτελούν χρέη μάγειρα!
Λείπουν θέσεις σε όλες τις ειδικότητες, κυρίως, σε αυτές των κοινωνικών λειτουργών, εργοφυσιολόγων, λογοθεραπευτών, ψυχιάτρων, ψυχολόγων. Επιπλέον, λείπει προσωπικό από το ΚΕ.Φ.Ι.Α., αλλά και το ιατροπαιδαγωγικό κέντρο, στο οποίο, μόνον δύο άτομα είναι ενεργό προσωπικό, ενώ όλοι οι άλλοι είναι εθελοντές, παρά το γεγονός, ότι λόγω της οικονομικής κρίσης  έχουν αυξηθεί τα περιστατικά.
Η κατάσταση είναι πλέον οριακή και σε αρκετά τμήματα το προσωπικό δεν λαμβάνει ούτε ρεπό, ενώ για παράδειγμα στους τραπεζοκόμους και στο διοικητικό προσωπικό υπολείπεται άδεια από το 2012!
Το κεντρικό κτήριο του Καραμανδάνειου χρήζει άμεσα συντήρησης, ανακαίνισης και αναβάθμισης, ενώ χρειάζεται ενίσχυση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, προκειμένου να ανταποκριθεί στις καθημερινές ανάγκες. Είναι γεγονός, ότι οι εγκαταστάσεις του υπάρχοντος Νοσοκομείου δεν επαρκούν για την πλήρη ανάπτυξη όλων των τομέων της παιδιατρικής, ενώ πρέπει να αναπτυχθεί το παιδοχειρουργικό τμήμα στις εγκαταστάσεις του κτηρίου της «Ελληνικής Αναγέννησης»

Κρίνεται, δε, αναγκαία η τροποποίηση του Οργανισμού του Νοσοκομείου, ώστε να ενταχθούν κι άλλες ειδικότητες, όπως οφθαλμίατρου, αιματολόγου, δερματολόγου, νευροχειρούργου, αλλεργιολόγου παιδονεφρολόγου και να γίνει και πάλι Κέντρο Αιμοδοσίας, ώστε να αναδειχθεί το Καραμανδάνειο σε ένα υπερσύχρονο Νοσοκομείο.

Επειδή το Καραμανδάνειο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα από την έλλειψη προσωπικού, ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού, την απουσία διοικητή εδώ και μήνες, καθώς και τον ανεπαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό και υποδομή του.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάσθε:
1ον Προτίθεστε να λάβετε άμεσα μέτρα, που θα δώσουν λύσεις στα ως άνω σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζει το ως άνω Παιδιατρικό Νοσοκομείο;
2ον Γνωρίζετε τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό του ως άνω νοσοκομείου;
3ον Θα εγκρίνετε προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, καθώς και σε άλλες ειδικότητες, όπως στην καθαριότητα και στην ασφάλεια στο ως άνω Νοσοκομείο;
4ον  Θα «ξεπαγώσουν» οι κρίσεις του 2011 και θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ως άνω Νοσοκομείου; 
5ον Θα επιστρέψουν οι νοσηλευτές, που εκτελούν αλλότρια καθήκοντα σε άλλες υπηρεσίες, καθώς και θα υπογραφούν οι μετατάξεις για να καλυφθούν οι ανάγκες του ως άνω νοσοκομείου;
6ον Θα γίνει άμεσα διορισμός διοικητή στο ως άνω Νοσοκομείο, ώστε να ξεκινήσει ο στρατηγικός σχεδιασμός του και να μην περιορίζεται στα ζητήματα διαχείρισης των βασικών αναγκών;
7ον Θα «σκύψει» η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πάνω από το Καραμανδάνειο και τους μικρούς ασθενείς του;

Ο ερωτών βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου