ΑΘΗΝΑ : Πέθανε στο κελί του ο Παύλος Ψωμιάδης

Την τελευταία πνοή στις φυλακές Κορυδαλλού άφησε ο επιχειρηματίας Παύλος Ψωμιάδης, στον οποίο είχε επιβληθεί συνολική ποινή 74 ετών και 9 μηνών (εκτιτέα βάσει νόμου τα 25 έτη) και πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ για την υπόθεση της Ασπίς Πρόνοια. Ο θάνατός του προήλθε, σύμφωνα με πληροφορίες, απο ανακοπή καρδιάς.  Είχε κατηγορηθεί ότι είχε εξαπατήσει συνολικά 37.000 Έλληνες πολίτες οι οποίοι είχαν καταβάλει συνολικά 248,3 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Ο πρώην επικεφαλής της Ασπίς ήταν μόνος του στο κελί του και βρέθηκε νεκρός το πρωί από τον φύλακα, πεσμένος στο πάτωμα. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης  "μεταφέρθηκε, συνοδεία ιατρού, στο Νοσοκομείο κρατουμένων όπου έγινε προσπάθεια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, χωρίς αποτέλεσμα. Εκρατείτο μόνος του σε ατομικό κελί και ελάμβανε φαρμακευτική (καρδιολογική) αγωγή. Τις τελευταίες ημέρες δεν παρουσίασε κάποιο πρόβλημα υγείας, ούτε ζήτησε οποιαδήποτε ιατρική συνδρομή, ή μεταφορά σε νοσοκομείο. Ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές (Εισαγγελία, Αστυνομία, Ιατροδικαστική υπηρεσία) και ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία διερεύνησης του θανάτου".
Ποιος ήταν
Ο Παύλος Ψωμιάδης ήταν παιδί μεταναστών με καταγωγή από τον Πόντο, γεννήθηκε το 1939 και μεγάλωσε στα Ταμπούρια. Το 1953, σε ηλικία 14 ετών, άρχισε να δουλεύει σαν κλητήρας σε γνωστό πολυκατάστημα για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. Ταυτόχρονα, πήγαινε σε νυχτερινό γυμνάσιο. Από μικρός ασχολούνταν και με τον αθλητισμό. Στη σφαιροβολία αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας και Βαλκανιονίκης και μετά στο καράτε, άθλημα στο οποίο κατέκτησε τη μαύρη ζώνη.
Πέρασε στο Πάντειο και παράλληλα με τις σπουδές του ξεκίνησε να δουλεύει σε μια εταιρία εμπορικών αντιπροσωπειών. Οι ασφάλειες μπήκαν στη ζωή του το 1967, όταν έπιασε δουλειά στην American Life αρχικά και δύο χρόνια μετά στην Ιnteramerican. Και το 1977 ξεκινά η συνεργασία του με την Ασπίς Πρόνοια, την εταιρία που έμελλε να χρεοκοπήσει και να οδηγηθεί στη φυλακή. Τότε, ιδιοκτήτης της Ασπίς ήταν ο Αλέξανδρος Ταμπουράς. Έγινε ο μέντοράς του και αργότερα ο… άσπονδος εχθρός του.

Το 1987, με τις ευλογίες του Ταμπουρά, ο Ψωμιάδης εξαγοράζει την Ασπίς Πρόνοια. Η δεκαετία που έκανε "όνομα" και εδραιώθηκε στην ασφαλιστική εισφορά ήταν ο ’90. Τότε, εξαγόρασε την Ήλιος και έβαλε την Ασπίς στο Χρηματιστήριο.
 Κατηγορήθηκε πως είχε εξαπατήσει 37.000 ανθρώπους, που πλήρωσαν σχεδόν 250 εκατ. σε ασφαλιστικά συμβόλαια. Ηταν στη φυλακή από τον Δεκέμβριο του 2010, ενώ είχαν φυλακιστεί και η σύζυγος και τα παιδιά του, οι οποίοι αποφυλακίστηκαν μετά από ένα διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου