ΙΩΑΝΝΙΝΑ :Εκθεσης ζωγραφικής "η οδική ασφάλεια μέσα από τα μάτια των παιδιών"Η έκθεση διοργανώνεται από την Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με τη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»
Τα εγκαίνια πραγματοποίησαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Γενικός Διευθυντής της «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», Γιώργος Καλούδης
Η έκθεση φιλοξενείται στο «Γ.Α.Κ. - Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου» (Σουφαρί Σαράι), με ελεύθερη είσοδο, καθημερινά από 09:00-20:00 και Σαββατοκύριακο από 10:00-18:00, μέχρι τις 16 Οκτωβρίου
Σχολεία που ενδιαφέρονται για ομαδικές επισκέψεις στην έκθεση και παρακολούθηση του προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής της Τροχαίας, παρακαλούνται να επικοινωνούν καθημερινά στα τηλέφωνα 26510-65995, 26510-65945, 26510-26582 και στο e-mail press.gadpipirou@astynomia.gr
Στα Ιωάννινα βρίσκεται η έκθεση παιδικής ζωγραφικής, με θέμα: «η οδική ασφάλεια μέσα από τα μάτια των παιδιών», που διοργανώνει η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ».
Η έκθεση εγκαινιάστηκε προχθές (2 Οκτωβρίου) το απόγευμα, από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη, τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα και τον Γενικό Διευθυντή της «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», Γιώργο Καλούδη.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στο «Γ.Α.Κ. - Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου» (Σουφαρί Σαράι), το οποίο φιλοξενεί την έκθεση. Στην έναρξη της εκδήλωσης η Διευθύντριά του χώρου, Μάρθα Παπαδοπούλου, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, κάλεσε μικρούς και μεγάλους να την επισκεφθούν και να ενημερωθούν σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής υπογραμμίζοντας στον λόγο της, μεταξύ άλλων:
«…σας καλωσορίζουμε στην έκθεση με τίτλο «Η οδική ασφάλεια μέσα από τα μάτια των παιδιών» που διοργανώνει η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τη «Συμμαχία για την Ελλάδα» και η οποία φιλοξενείται στον επιβλητικό χώρο πολιτισμού του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ηπείρου….

….Το διώροφο λιθόχτιστο κτίριο των 2.400 (τ.μ.) με τα 56 παράθυρα, αναδεικνύει στοιχεία της συλλογικής μνήμης από το 1818, διαμορφώνοντας την ταυτότητα της κοινωνίας, όπως το λίθο, τη τετράκλιτη ορθογώνια βασιλική, οριοθετώντας τη γνώση και συνομιλώντας με τον πολιτισμό και ο σύγχρονος άνθρωπος, η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και η καλλιέργεια οδικής παιδείας και συμπεριφοράς από τη μικρή ηλικία, στόχος της Ελληνικής Αστυνομίας, μαγνητίζουν τα μάτια των παιδιών και συνυπάρχουν στους χρωματικούς συνδυασμούς με θαυμαστή απλότητα, δίνοντας ψυχή και λαλιά, παρατιθέμενα στην οριζόντια διάταξη των ευμεγεθών πεσών στο χώρο όπου φυλάσσονται τα αρχειακά τεκμήρια.

Όπως οι έφιπποι αξιωματικοί χωροφυλακής είχαν ως αποστολή την εμπέδωση της δημόσιας ασφάλειας, επιδεικνύοντας θετική δράση στην καταπολέμηση της ληστείας, έτσι και οι 280 παιδικές ζωγραφιές, με αμεσότητα, διαδίδουν εύστοχα μηνύματα για την οδική ασφάλεια, με τέταρτο σταθμό το εμβληματικό μνημείο στην παλιά πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο κατασκεύασαν μηχανικοί Γάλλοι και Ιταλοί και αξιοποιείται από την Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ηπείρου…»
Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της "ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" Γιώργος Καλούδης, στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
« Θα είμαι πάρα πολύ σύντομος, γιατί η μέρα αυτή ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία. Η Συμμαχία για την Ελλάδα είναι μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ξεκίνησε το 2010. Τις δύσκολες στιγμές που περνάει η Ελλάδα πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας. Έτσι ενενήντα μεγάλες εταιρείες

αποφασίσαμε να κάνουμε δράσεις στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στον τουρισμό και στον εθελοντισμό.

Υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελληνική Αστυνομία και ιδιαίτερα με τον κ. Αρχηγό, ο οποίος μας τιμά με εμπιστοσύνη και κάνουμε δράσεις στον χώρο της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων. Έτσι δημιουργήσαμε και αυτήν την έκθεση. Η έκθεση αυτή ξεκίνησε από την Αθήνα, συνεχίστηκε στη Θεσσαλονίκη σπάζοντας ρεκόρ επισκεψιμότητας, γύρω στα 17.000 άτομα.

Πιστεύουμε ότι τα Ιωάννινα θα αγκαλιάσουν την εκδήλωση αυτή. Θέλω να ευχαριστήσω για την παρουσία τους τον εκπρόσωπο του Πανοσιολογιοτάτου, την κυρία Μάρθα Παπαδοπούλου, που μας φιλοξενεί. Φυσικά ευχαριστίες στον κ. Αρχηγό και στον κ. Γενικό, αλλά και στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, που βοήθησαν πολύ σε αυτήν την εκδήλωση.

Επίσης θέλω να επισημάνω ότι αρκετές εταιρείες των Ιωαννίνων ενίσχυσαν την κίνηση αυτή και δεν αρκεστήκανε στην κεντρική Αθήνα να τα κάνει όλα….. »
Στο μείζον θέμα της οδικής ασφάλειας αναφέρθηκε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο οποίος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
« Όταν πριν από μερικούς μήνες αποφασίσαμε, με την εκούσια και ανιδιοτελή συνδρομή της «Συμμαχίας για την Ελλάδα», να εκδηλώσουμε μια νέα, διαφορετική πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης των πολιτών, σχετικά με την οδική ασφάλεια και το τροχαίο ατύχημα, προσφεύγοντας στην αμεσότητα και τη διαύγεια της παιδικής ματιάς και σκέψης, είχαμε, εγώ και οι συνεργάτες μου, τη συγκρατημένη αισιοδοξία πως κάτι καλύτερο μπορεί να γίνει.
Πιστέψαμε και πιστεύουμε πως πρέπει, επιτέλους, να ανατρέψουμε την οπτική υπό την οποία προσεγγίζουμε το τροχαίο ατύχημα·
-πως πρέπει επιτέλους να διαμορφώσουμε μια νέα αντίληψη αναφορικά με τις υποχρεώσεις και συνακόλουθα για τη συμπεριφορά μας ως οδηγοί αλλά και ως πολίτες,
-πως πρέπει να σκεφτούμε περισσότερο σοβαρά και να πράξουμε υπεύθυνα, ώστε να σταματήσουμε ή έστω να περιορίσουμε δραστικά τον αριθμό και τις συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων,

-πως πρέπει, κάποια στιγμή, επιτέλους, να μεταβάλουμε τη στρεβλή, συμβιβαστική και ατελέσφορη αντίληψη πως το τροχαίο ατύχημα είναι μέρος της καθημερινότητας μας.
Επειδή, λοιπόν, το τροχαίο ατύχημα δε μπορεί και δεν πρέπει να είναι μέρος της καθημερινότητας μας,
-επειδή οι ψυχές που χάνονται στην άσφαλτο στοιχειώνουν τη ζωή αυτών που μένουν να τους θυμούνται,
-επειδή η απραξία, η αδράνεια και η αδιαφορία απέναντι στο πρόβλημα συνεπάγεται την οιονεί συμμετοχή μας στις συνέπειες που επιφέρει κι
-επειδή, εμείς οι μεγάλοι, επιτρέψτε μου την έκφραση, φανήκαμε πολύ μικροί στο να αντιληφθούμε τις διαστάσεις του προβλήματος ώστε να πράξουμε ανάλογα, αποφασίσαμε να δώσουμε το λόγο στα παιδιά. Να μας δείξουν με τον τρόπο τους, με τη δική τους αυθεντική ματιά, με τη δική τους ανόθευτη σκέψη το πώς αυτά αντιλαμβάνονται την οδική ασφάλεια.
Η  αποδοχή από την κοινωνία της πρωτοβουλίας μας αυτής, μας διέψευσε όλους, καθώς υπερέβη κατά πολύ τις προβλέψεις και τις προσδοκίες μας…..
…..Είναι, λοιπόν, προφανές και ενθαρρυντικό το γεγονός πως τα παιδιά μπόρεσαν, να μας ευαισθητοποιήσουν· κατάφεραν να μιλήσουν στο μυαλό και στην καρδιά μας. Στις 214 ζωγραφικές τους  δημιουργίες που εκτίθενται στο ζεστό αυτό χώρο αποτυπώνουν σκέψεις και επισημάνουν πράγματα που μας προβληματίζουν.
Άλλωστε, αυτός ήταν και είναι ο σκοπός μας. Να προβληματιστούμε, να ξεφύγουμε από την αδράνεια, να οργανώσουμε την ενεργή αντίδραση μας στο πρόβλημα. Να αλλάξουμε την αντίληψη και την οδική μας συμπεριφορά.
Να σώσουμε ζωές συνανθρώπων μας, ενδεχομένως και τις δικές  μας.
Σας ευχαριστώ όλους, από καρδιάς για την παρουσία σας σήμερα εδώ.Ευχαριστώ, πρωτίστως, τους μικρούς μας φίλους για τη συμμετοχή τους, τις δημιουργίες τους και για το «μάθημα» που έδωσαν σ’ εμάς τους μεγάλους, καθώς και τους γονείς τους για τη στήριξη και την καθοδήγηση των παιδιών τους…..»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου