ΠΑΤΡΑ : Ανάδειξη του Πατρινού Καρναβαλιού στα πρώην Δημοτικά Σφαγεία

Την εγκεκριμένη πρόταση που αφορά σε χώρο ανάδειξης του Πατρινού Καρναβαλιού στα πρώην Δημοτικά Σφαγεία, μέσω του προγράμματος Interreg (Ελλάδα-Ιταλία), παρουσίασε σήμερα στους εκπροσώπους του Τύπου ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας περιέγραψε τα βήματα που ακολούθησε ο φορέας για την σύνταξη του τεχνικού δελτίου και τόνισε ότι στην προσπάθεια εντάχθηκαν από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Πατρέων και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Πρόσθεσε στην τοποθέτησή του ότι, η δημιουργία ενός σημείου αναφοράς για το Καρναβάλι αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης για 30 και πλέον χρόνια, και επιτέλους έφτασε η ώρα να γίνει πράξη το όραμα της τοπικής κοινωνίας και των χιλιάδων καρναβαλιστών. 
Ακολουθεί η τοποθέτηση του κ. Πλάτωνα Μαρλαφέκα στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στους εκπροσώπους του Τύπου:


«Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας,
Στο πλαίσιο του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία 2014 – 2020 το Επιμελητήριο Αχαΐας ανάλαβε μια πρωτοβουλία για την υποστήριξη της δημιουργικής βιομηχανίας με έμφαση στο Καρναβάλι της Πάτρας.
Το έργο που μέσα από την ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων που αναπτύξαμε τα τελευταία χρόνια στο Επιμελητήριο μας  είναι:
«Κόμβοι δημιουργικότητας για τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς.»
Θεωρήσαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει η περιοχή μας για ανάπτυξη και προσέλκυση επισκεπτών. Το Καρναβάλι, σημαντικός πολιτιστικός – κοινωνικός θεσμός και παράλληλα μοχλός ανάπτυξης, θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια, όπως ήταν το αίτημα της περιοχής μας, να είχε βρει μόνιμο χώρο φιλοξενίας. Με αυτή την πρόταση ο χώρος των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, καθώς θα λειτουργεί 365 ημέρες και θα είναι σημείο αναφοράς για ολόκληρο το Νομό. 
Στη προσπάθεια αυτή από την πρώτη στιγμή εντάχθηκαν ο Δήμος της Πάτρας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο Δήμος της Πάτρας άλλωστε αποτελεί και τον πιο σημαντικό παράγοντα για το Πατρινό Καρναβάλι.
Το Καρναβάλι της Πάτρας, αποτελεί ένα καίριο περιουσιακό στοιχείο της περιοχής μας ιδιαίτερα συνυφασμένο με την ανθρώπινη δημιουργικότητα και έχει διαμορφώσει ένα καθοριστικό κεφάλαιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η επιλογή του χώρου για την δημιουργία του είναι ο χώρος των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων. Ένας χώρος ιδιαίτερα συνυφασμένος τα τελευταία χρόνια με πολιτιστικές δραστηριότητες που για πολλά χρόνια έχει μείνει αναξιοποίητος.
Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται στα Παλαιά Σφαγεία θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες δίνοντας πολλές επιλογές δραστηριοτήτων, ψυχαγωγίας, παιχνιδιού, δημιουργικής απασχόλησης και επιμόρφωσης.
Οι δραστηριότητες μεταξύ άλλων είναι:
ü  Κτίρια διοίκησης και κέντρο ενημέρωσης.
ü  Χώρος προβολής του Πατρινού Καρναβαλιού και της ιστορίας του
ü  Πολυχώρος με αίθουσα συνεδριάσεων και ομιλιών, θεατρική σκηνή, προβολή ταινιών κ.α.
ü  Χώρος εκπαίδευση και κατασκευής δημιουργιών σε τρισδιάστατη απεικόνιση.
ü  Εκθεσιακός  χώρος για περιοδικές και μόνιμες εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου