Μνημεία για τη μνήμη και την προκοπή: Ατζέντα / Ημερολόγιο της Γέφυρας για το 2017






Με τίτλο «Μνημεία για τη μνήμη και την προκοπή», η φετινή ατζέντα της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. φωτογραφίζει (χωρίς εισαγωγικά) τη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης», ανάμεσα στα δύο παρακείμενα φρούρια, αφήνοντας εικόνες και κείμενα να μιλήσουν για τον ρουν της Ιστορίας, με φόντο το στενό Ρίου – Αντιρρίου και να οδηγήσουν σε συμπεράσματα.
Για τη συγκεκριμένη θεματική, οι φωτογραφικές εικόνες ανήκουν στον Νίκο Δανιηλίδη, ιστορικό φωτογράφο της Γέφυρας, από τα «σπάργανα» της κατασκευής της.
Οι εικόνες των συνειρμών ανήκουν ωστόσο σε δύο διακεκριμένους Πατρινούς λογοτέχνες, που χαρίζουν πρωτότυπα κείμενά τους στην έκδοση: Τον ποιητή Διονύση Καρατζά και τον συγγραφέα Κώστα Λογαρά. Οι δε εικόνες της στοιχειοθετημένης αποτύπωσης της ιστορίας των φρουρίων, υπογράφονται από τις δύο Διευθύντριες των καθ’ ύλιν αρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων Αχαΐας (Αναστασία Κουμούση) και Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος (Ολυμπία Βικάτου).

Η ατζέντα που κυκλοφορεί σε 550 αντίτυπα, διανέμεται τιμής ένεκεν σε έναν σταδιακά αυξανόμενο κύκλο κοινωνών της επιχειρηματικής πορείας της παραχωρησιούχου της Ζεύξης σε εθνικό και περιφερειακό μεν επίπεδο, αλλά και διεθνές, όπως μαρτυρεί η απόδοση όλων των κειμένων και στα αγγλικά.
Τιμή στους εν γένει επιχειρηματικούς κοινωνούς της εταιρείας, αποτελεί και η ειδική -μεταξύ αυτών- αναφορά του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της, κ. Παναγιώτη Παπανικόλα, στις οικείες αρχαιολογικές αρχές, εντός του προλόγου του:
«Το 2017 συμπληρώνονται 20 χρόνια από τότε που η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. (μέσα από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου) συνέδεσε τη μοίρα της με τη Δυτική Ελλάδα Στο διάστημα αυτό, παγιώθηκε μια σχέση συνέργειας με τους άξιους δημόσιους λειτουργούς που έχουν ρόλους ευθύνης στην ανάδειξη και τη συντήρηση άλλων τοποσήμων τα οποία διατηρούν ζωντανή την εθνική μας μνήμη, καθρεφτίζοντας εποχές κατά τις οποίες η ειρήνη και η προκοπή δεν ήταν έννοιες αυτονόητες. Τέτοια είναι τα φρούρια του Ρίου και του Αντιρρίου, αλλά και τα άλλα μνημεία, την τύχη των οποίων έχουν επιτυχώς επωμισθεί οι εφορείες αρχαιοτήτων Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος».
Τέλος, η αναγωγή της συγκεκριμένης ποιοτικής έκδοσης* σε συλλεκτική, αναμένεται να κριθεί από το πλήρωμα το χρόνου, όπως -εμμέσως πλην σαφώς- συμπεραίνει ο κ. Παπανικόλας στην ακροτελεύτια παράγραφό του:
«Όλοι οι Έλληνες του σήμερα, δημιουργούμε μαζί, τη μνήμη των συμπατριωτών μας του αύριο. Τα εγγόνια μας είναι εκείνα που θα κρίνουν εάν επαξίως κρατήσαμε τη σκυτάλη που θα φτάσει στα δικά τους χέρια. Μέχρι τότε, η Ιστορία (μας) θα έχει ανάγκη κάποιο ημερολόγιο για την καταγραφή της».

*Ο σχεδιασμός, η εκτύπωση και η βιβλιοδεσία και για αυτή τη χρονιά ανήκουν στην ΑΦΟΙ Ε. ΓΟΥΛΗ Ο.Ε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου