ΠΑΤΡΑ : Για τον κρυμμένο θησαυρόΟ κρυμμένος θησαυρός διοργανώνεται από το Δήμο και τις δομές του, σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας που έχουν.
Η πολιτική που ακολουθείται από την σημερινή Δημοτική Αρχή, είναι το καρναβάλι, το περιεχόμενό του, το είδος των εκδηλώσεων να συνδημιουργούνται από τον λαό και την νεολαία της πόλης μας, είτε αυτοί εκφράζονται μέσα από τα καρναβαλικά γκρουπ, είτε μέσα από μαζικούς φορείς. Δεν αποτελεί επιλογή μας η εμπορευματοποίηση του καρναβαλιού.
Η πρόταση που κατατέθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. από ορισμένους αρχηγούς καρναβαλικών γκρουπ, με την παρουσία δύο εκπρόσωπων τους, απορρίφθηκε, γιατί το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού οργανώνεται με ευθύνη του Δήμου. Η αποδοχή της πρότασης θα δημιουργούσε το οξύμωρο σχήμα οι διαγωνιζόμενοι να είναι παράλληλα και οργανωτές.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή ανέλαβε το 2014 ένα καταχρεωμένο καρναβαλικό οργανισμό. Τα υπέρογκα χρέη του ανέρχονταν σε 4 εκατομμύρια ευρώ!! Ενώ οι κατασχέσεις λογαριασμών του οργανισμού επέφεραν προφανή κίνδυνο αναστολής των εκδηλώσεων του Πατρινού καρναβαλιού. Σε αυτές τις συνθήκες η Δημοτική Αρχή κατέβαλε φιλότιμη προσπάθεια καταρχήν να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα το Πατρινό Καρναβάλι. Επεδίωξε και έχει καλή συνεργασία με όλα τα γκρουπ, διασφαλίζοντας χώρους και υλική βοήθεια για την κατασκευή των αρμάτων. Ο Δήμος, όπως είναι γνωστό, έχει παραχωρήσει χώρους με συνολική επιφάνεια 3000τμ περίπου καλύπτοντας τις δαπάνες λειτουργίας, (ρεύμα, νερό και συντήρηση). Προσφέρει υλική βοήθεια στα γκρουπ (φελιζόλ, σίδερα, χρώματα κλπ), το ύψος της οποίας φτάνει τα 5000€ ετησίως, για την κατασκευή των αρμάτων τους, και έχει δρομολογήσει την  εξασφάλιση νέου χώρου για τη στέγασή τους. 

Αλλά από ό,τι φαίνεται το ζητούμενο είναι άλλο. Διότι στην πρότασή που κατέθεσαν στη Διοίκηση του Καρναβαλικού Οργανισμού οι εκπρόσωποι των συγκεκριμένων γκρουπ, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, ζητάμε ο Οργανισμός να εξασφαλίσει πιστώσεις/χρήματα ύψους 12.000 ευρώ ως προϋπολογισμό για όλες τις δράσεις του παιχνιδιού και να τις διαθέσει στην ευχέρεια της Οργανωτικής Επιτροπής.
Κατανοώντας τις οικονομικές δυσκολίες του Δήμου και τις ανάγκες της εποχής, ένας άλλος τρόπος χρηματοδότησης θα ήταν ο Δήμος να διαθέσει μικρότερο ποσό (αλλά όχι κάτω από 5.000€) και η Οργανωτική Επιτροπή να έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει χορηγίες για την ενίσχυση του Παιχνιδιού...”  Δηλαδή κάποιοι από τους αρχηγούς των γκρουπ, διεκδικούν να αναλάβουν για λογαριασμό του Δήμου(!) την αναζήτηση χορηγών εξέλιξη που θα οδηγήσει  ο κρυμμένος θησαυρός να γίνεται με «οικονομικές ενισχύσεις» εκτός Δήμου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η Δημοτική Αρχή επέλεξε να μην περιορίζεται η λαϊκή επιθυμία και έκφραση στα στενά πλαίσια των επιχειρηματικών συμφερόντων. Γνωρίζουμε, όπως και ο Πατραϊκός λαός γνωρίζει, ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από το κεφάλαιο και τις πολυεθνικές για την εμπορευματοποίηση του καρναβαλιού. Δεν κρύβουν, αντίθετα διατυμπανίζουν οι εκπρόσωποί τους με άρθρα τους στα τοπικά ΜΜΕ, ότι ο κρυμμένος θησαυρός όπως και το καρναβάλι είναι πραγματικός …θησαυρός που θέλουν να τον πάρουν στα χέρια τους. Επιδιώκουν το κέφι, η χαρά και η διασκέδαση να αποτελέσει μια ακόμη μπίζνα για μεγάλα κέρδη.   
Γιατί δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση,  να είναι κανείς  ντυμένος οδοντόκρεμα και να χαμογελάει για να δείχνει τα αστραφτερά του δόντια, ούτε θα ήθελε κανείς να δει γκρουπ ντυμένο «ευτυχισμένες νοικοκυρές» γιατί χρησιμοποιεί απορρυπαντικό συγκεκριμένης μάρκας, ούτε καν «μπρατσωμένους»   τύπους γιατί πίνουν σούπερ-μαντολίνι (για να θυμηθούμε και καμία παλιά ταινία).
Σε αυτό η Δημοτική Αρχή δεν πρόκειται να συναινέσει. Γιατί θέλουμε  ο ίδιος ο λαός να διαμορφώνει με τρόπο ζωντανό, αυθεντικό και ανατρεπτικό με βάση την σκληρή πραγματικότητα των οξυμένων λαϊκών προβλημάτων το περιεχόμενο της θεματολογίας και της σάτιρας. Δεν είναι τυχαία τα θέματα, που επιλέξαμε στο περσινό αλλά και στο φετινό καρναβάλι. Είναι ασυμβίβαστη η δημιουργικότητα με την χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών όπως και το κέφι και η ελευθερία σε συνθήκες φτώχιας και εξαθλίωσης.
Η ενέργεια ορισμένων αρχηγών γκρουπ, να κάνουν το δικό τους «κρυμμένο θησαυρό» δεν είναι μια κίνηση ακριβώς ενάντια στο Δήμο, είναι κίνηση ενάντια στο Πατρινό Καρναβάλι. Είναι υπόθεση του λαού να κρατήσει το καρναβάλι στα δικά του χέρια.
Για τη σημερινή Δημοτική Αρχή ο κρυμμένος θησαυρός αλλά και οι άλλες εκδηλώσεις του Πατρινού  Καρναβαλιού, θέλουμε να  είναι υπόθεση του λαού και της νεολαίας. Θα αποτελεί η διοργάνωσή του ευθύνη του Δήμου. Μαζί με τους εργαζόμενους, την γνωμοδοτική επιτροπή και τους ανθρώπους που έχουν το μεράκι, μπορούμε να πάμε πολλά βήματα μπροστά το Καρναβάλι μας.  
Έχουμε ανοιχτά μάτια και αυτιά σε προτάσεις και ιδέες που μπορούν να συμβάλουν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 


Νίκος Χρυσοβιτσάνος         
        Πρόεδρου της Κοινωφελούς   
Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου