ΠΑΤΡΑ : ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ



Με αφορμή δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο για το υπνωτήριο στο Αρσάκειο, ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Θόδωρος Τουλγαρίδης, σχολίασε τα εξής:

«Η δημιουργία του άτυπου υπνωτηρίου στο Αρσάκειο ήταν επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να προστατευθούν από το πολύ κρύο, οι συμπολίτες μας, που διαβιούν στο δρόμο.  Δεν υπήρχε από καμία προηγούμενη δημαρχία παρόμοια μέριμνα και δομή, για να περιθάλψει τις πολύ κρύες μέρες τους άστεγους της πόλης μας! Λειτουργούμε αυτή τη δομή από την πρώτη χρονιά που αναλάβαμε τα ηνία του Δήμου, χωρίς καμία χρηματοδότηση από την κυβέρνηση και χωρίς τη δυνατότητα πρόσληψης του ανάλογου μόνιμου προσωπικού.

Θυμίζουμε ότι, σε αυτό φιλοξενούμε συμπολίτες μας που, δεν μπορούν να φιλοξενηθούν σε έναν μη προστατευμένο χώρο (χρήστες, αλκοολικούς, μη σοβαρά ψυχιατρικά περιστατικά κλπ) ή εκείνους που δεν θέλησαν να φιλοξενηθούν στην πανσιόν, που νοικιάζουμε για τη φιλοξενία οικογενειών, αλλά και μοναχικών ατόμων, που έχουμε ιατρική διαπίστευση.
Στο υπνωτήριο, σε συνθήκες στοιχειώδους υγιεινής και ασφάλειας, τους παρέχουμε θέρμανση, σίτιση, διανυκτέρευση, ζεστό μπάνιο, για 12 ώρες, από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί. Διαθέτουμε κοινωνικό λειτουργό, καθαρίστρια και φύλακα.
Φέτος λειτουργούμε για τέταρτη συνεχή χρονιά αυτή τη δομή και προστατεύουμε από το κρύο 10-15 άτομα.
 Παράλληλα με το υπνωτήριο στο Αρσάκειο όμως από την πρώτη στιγμή, που αναλάβαμε, από τον Σεπτέμβριο του 2014, συνεργαζόμαστε  με  Πανσιόν της πόλης μας, όπου φιλοξενούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σε σταθερή βάση περίπου 25-30 άτομα ( μοναχικά άτομα και οικογένειες ). Ούτε αυτό υπήρχε στις προηγούμενες δημοτικές αρχές.
Με πρόγραμμα τριετούς διάρκειας, που διεκδικήσαμε και μας εγκρίθηκε, θα δημιουργήσουμε ξενώνα για άστεγους. Αυτό όμως είναι περιορισμένης διάρκειας και με περιορισμένο και μη μόνιμο προσωπικό. Το θεσμικό πλαίσιο και οι απαιτούμενες διαδικασίες καθιστούν πολύπλοκη την άμεση εφαρμογή του και βέβαια με ημερομηνία λήξης. Μετά φαίνεται δεν θα είναι απαραίτητο, όπως κρίνουν οι υπεύθυνοι αυτών των προγραμμάτων, δηλαδή η κυβέρνηση, η ΕΕ και το κουαρτέτο!
Όλα τα παραπάνω αποτελούν ημίμετρα, όσο δεν αντιμετωπίζεται η αιτία, που γεννά τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανεργία, την  εκδίωξη της λαϊκής οικογένειας από το σπίτι της, με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, προκειμένου να θησαυρίζουν οι τραπεζίτες! Η αιτία δεν είναι άλλη από την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, των επιχειρηματικών ομίλων, τραπεζιτών και μεγαλοεπενδυτών, που οφείλουμε να αντιπαλέψουμε και να ανατρέψουμε, αν πραγματικά δεν θέλουμε να υπάρχουν άποροι και άστεγοι συμπολίτες μας!
Καλούμε όλους όσους στηρίζονται από τις κοινωνικές δομές τους Δήμου μας, τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στην Πανσιόν, στους άπορους, στις οικογένειες που σιτίζονται από το «κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης» και το «κοινωνικό παντοπωλείο» να δώσουν μαζικά το «παρών» την Τρίτη 6 Φλεβάρη στις 5μμ στο ΚΕΠ στο Λιμάνι, στην προσυγκέντρωση και στην πορεία του Δήμου και των Συνδικάτων. Να απαιτήσουν την ζωή που τους κλέβουν με τα μνημόνια και την αντιλαϊκή πολιτική».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου