Το Περιβάλλον στο κόκκινο.Εκπέμπει SOS από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.


Στην τελική ευθεία,το διεθνές -διεπιστημονικό συνέδριο: «Δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής», που συνδιοργανώνεται  από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών και θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου Πατρών 17-20 Ιουνίου.
Το συνέδριο ανοίγει τις πύλες του την Κυριακή στις  6:30 μ.μ.  με μουσική οπτικοακουστική εκδήλωση με τίτλο THEPEACEMAKERS” (Οι ειρηνοποιοί), έργο  του KarlJenkins, μήνυμα ειρήνης και πανανθρώπινης συμφιλίωσης. Την ορχήστρα διευθύνει ο γνωστός μαέστρος Γιάννης Χατζηλοϊζου.
Διακόσιοι διεθνούς κύρους Καθηγητές και  Ερευνητές από όλο τον κόσμο, γιατροί, μηχανικοί, χημικοί μηχανικοί, φυσικοί, βιολόγοι, μαθηματικοί  περιβαλλοντολόγοι, νομικοί, φιλόλογοι, μαζί με  επίλεκτα μέλη από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και Περιβάλλοντος, θα μιλήσουν, για την περιβαλλοντική κρίση, τις αιτίες της κρίσης  και  για  τις επιπτώσεις στην υγεία  μας. Επίσης θα προτείνουν  αποτελεσματικάμέτρα  για  την αντιμετώπισή των προβλημάτων, καθώς και  για τη  διαμόρφωση στρατηγικής και πολιτικής πρόληψης, βασισμένης στις Ελληνικές ρίζες της Οικολογικής ηθικής.
ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ
Μήνυμα  του συνεδρίου είναι να κατανοηθεί το SOSπου εκπέμπει το περιβάλλοναπό την  ασυλλόγιστη  ανθρώπινη παρέμβαση. Επίσης να γίνει αντιληπτό ότι το περιβάλλον εκδικείται, αφού η περιβαλλοντική κρίση πλήττει σοβαρά την υγεία του ανθρώπου αλλά και κάθε έμβιας ζωής.«Είναι, αν μη τι άλλο,ανεξήγητο το τέλειο δημιούργημα  της φύσης ο άνθρωπος, να  αδυνατεί να συλλάβει το πρόβλημα, ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος γυρίζει σαν μπούμερανγκστον άνθρωπο», τονίζει, ο Πρόεδρος του συνεδρίου Ομότιμος ΚαθηγητήςΣτέφανος Παϊπέτης. «Αξίζουν συγχαρητήρια» επισημαίνει  ο ίδιος, «στην κα Κατερίνα Παναγοπούλου, η οποία ως χορηγός, πρόσφερε το συνέδριο δωρεάν, σε όποιον Έλληνα ή Ελληνίδα επιθυμεί να το παρακολουθήσει».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ: «Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΑΒΟΗΘΗΤΟΣ. ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ»
Η πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και ΕλληνικώνΑξιών κα Κατερίνα Παναγοπούλου,  Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης  για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι και πρόεδρος του Πανελλήνιου  Αθλητικού Σωματείου Γυναικών ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ,τονίζει: «Ο  πλανήτης πεθαίνει αβοήθητος με μόνους συμμάχους, κάποιους διαπρεπείς επιστήμονες και μερικές χιλιάδες ενεργούς πολίτες.Αντιμετωπίζει τον πιο μεγάλο αντίπαλό του, από τότε που εμφανίστηκαν οι μονοκύτταροι οργανισμοί:τη φονική μηχανή που λέγεται «ασυλλόγιστος άνθρωπος. Επειδή, πιστεύουμε ότι αυτό που υψώνει τον άνθρωπο, είναι η Παιδεία και επειδή πιστεύουμε ότι, η Ελληνική Παιδεία, η Ελληνική Ηθική, μπορούν να προσφέρουν απαντήσεις και εργαλεία διαχείρισης και  στην περιβαλλοντική κρίση, πραγματοποιείται αυτό το συνέδριο, που μπορεί να το παρακολουθήσουν όλοι και όλοι μαζί,  να προβληματιστούμε, να  ευαισθητοποιηθούμε και να διεκδικήσουμε λύσεις.».
ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΑΡΚΙΝΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ
Η αντιπρόεδρος του συνεδρίου Καθηγήτρια Πολυξένη -Νικολοπούλου-Σταμάτη Παθολογοανατόμος –Κυτταρολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισημαίνει: «Η περιβαλλοντική κρίση είναι γεγονός, με πολλαπλές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία.  Επί παραδείγματι, οι πλημμύρες είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής και βέβαια συμπαρασύρουν τους χημικούς ρύπους(π.χ. φυτοφάρμακα)τα οποία μπαίνουν στην διατροφή μας. Δεν ξέρουμε επακριβώς ποιες κυτταρικές μεταβολές προκαλούνται. Εκείνο που ξέρουμε, είναι  η μεγάλη αύξηση των καρκίνων και μάλιστα εκείνων των τύπων καρκίνου,  που συνδέονται με την εργασία και τη διατροφή μας. Στο  συνέδριο  θα εξετάσουμε, τη  Χημική Ρύπανση, την  Ακτινοβολία, τη Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις τους  στην υγεία.
Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΚΡΑΤΙΚΟΥΣ
Σύμφωνα με το Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου  ΚαθηγητήΦιλοσοφίας Γιάννη Δελλή, η περιβαλλοντική ηθική και η προστασία της φύσης  ξεκινά  από τους προσωκρατικούς, οι οποίοι υπεστήριζαν ότι ο άνθρωπος δεν είναι διαφορετικός από τη φύση, αλλά ο ίδιος είναι  φύση, είναι μέρος του όλου. Για την αρχαία Ελλάδα η καταστροφή της φύσης ήταν αδικία, αυθαιρεσία (ύβρις) και πέρα από την όποια ανθρώπινη ποινή, η ίδια η φύση πίστευαν, ότι έπαιρνε την εκδίκηση της. «Η περιβαλλοντική ηθική έχει ρίζες στην αρχαία Ελλάδα και αυτό θα κατατεθεί από διαπρεπείς  καθηγητές του κλάδου», υποστηρίζει ο ίδιος.
ΗΧΗΡΟ «ΠΑΡΩΝ» ΔΙΑΠΡΕΠΩΝ  ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Εισηγήσεις που θα δημιουργήσουν ΣΟΚ θα ανακοινωθούν στο επικείμενο συνέδριο.Ενδεικτικά, ο NicholasAshford (MIT, ΗΠΑ) που θα μιλήσει για την αειφόρο ανάπτυξη, ενώ αναμένεται να πραγματευτεί και το φάσμα των πολιτικών που παρέμειναν ανέγγιχτες μέχρι σήμερα. Ο παγκοσμίου φήμηςκορυφαίος εμπειρογνώμονας στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξηςErnstvonWeizsäcker, θα καλέσει τη Γερμανία και  την Ε.Ε. να ακολουθήσουν προληπτική πολιτική σχετικά με την αλλαγή του κλίματος. Επίσης, η διάσημη επιδημιολόγος DevraDevis (ΗΠΑ)θα σοκάρει με την εισήγησή της για τη  μεταβολή τουDNAαπό τους περιβαλλοντικούς παράγοντες,  ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, ο MarcoMartouzziαπό την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας,  η KarenBernstein (ΗΠΑ), ο AndreasGies, ο Γ. Χρούσος  πρόεδρος της  Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (περιβάλλον και στρες),οι διαπρεπείς Καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών  Ξ. Βερύκιοςκαι  Σ. Πανδής, η Καθηγήτρια AseemChauhanκ.ά.

ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ  Η  ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
«THEPEACEMAKERS»
Με μια μουσική παράσταση μήνυμα ειρήνης και πανανθρώπινης συμφιλίωσης, ανοίγουν οι εργασίες του συνεδρίου. «THE PEACEMAKERS» είναι το μεγάλο  Μουσικό Έργο του KarlJenkins («Οι Ειρηνευτές»), που γράφτηκε  για χορωδία, ορχήστρα, και σολίστ. Αφιερώθηκε από τον  συνθέτη το 2011 σε όσους έχασαν τη ζωή τους εν καιρώ πολέμου, και συγκεκριμένα στους αθώους πολίτες.
Η  συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιείται  με την χορηγία του «Μνημείου Των Αθανάτων» και του  Κυπριακού Ομίλου Επιχειρήσεων  Χαβάτζια. Το κείμενο του έργου έχει μορφοποιηθεί από λόγια των PercyByssheShelley, Gandhi, The DalaiLama, TerryWaite, MotherTeresa, AlbertSchweitzer, CarolBarratt, KarlJenkins, St. Francis of Assisi, SirThomasMalory, Rumi, NelsonMandela, Bahá'u'lláh, AnneFrank (E,L). Το έργο θα εκτελεσθεί  από  την 60μελή Βρετανική Χορωδία OrpheanSingers Cyprus, την Ορχήστρα του Ανοικτού Ελληνικού Πανεπιστημίου, την Υψίφωνο VeronikaSergienia, και τη Μεσόφωνο AnastasiaMaximova . Την Ορχήστρα διευθύνει ο Μαέστρος Γιάννης Χατζηλοΐζου. Εντυπωσιακό στοιχείο της εκδήλωσης  είναι το παράλληλο οπτικό μέρος που έχει προετοιμάσει ο διεθνούς φήμης VisualArtist Κρις Ηλιάδηςκαι θα προβάλλεται σε μέγεθος οθόνης κινηματογράφου.

ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΘΑ ΧΟΡΕΨΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ

Την προσεχή Τρίτη 19 Ιουνίου μετά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου ώρα 7μ.μ. θα πραγματοποιηθεί χορευτική εκδήλωση από τον Σύλλογο Ελληνικών και παραδοσιακών χορών του Πανεπιστημίου Πατρών.Στο χορευτικό συμμετέχουν φοιτήτριες /ες  και  εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο,μέλη του Συλλόγου. «Θα πρέπει να δώσουμε το στίγμα  της Ελληνικής κουλτούρας, όπως αυτή εκφράζεται ιδανικά και μέσα από το χορό», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρ. Αθανάσιος Κοτρώτσος.Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Γρηγόρης Μικρώνης, Ε.Ε.Π. Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου