ΠΑΤΡΑ : Νίκος Νικολόπουλος: Τι θα κάνετε κ. Δήμαρχε με την τοποθέτηση δημοσίων βρυσών;

Η Ελληνική Κυβέρνηση, ενέταξε την Ευρωπαϊκή Οδηγία την 2019/904/ΕΕ με την οποία θα παρέχετε πραγματικά και όχι κατ’ δήλωση, ΔΩΡΕΑΝ το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ του ΝΕΡΟΥ στους πολίτες.

 


Συγκεκριμένα με στο Νομοσχέδιο για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με τη μείωση ων επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον και λοιπές διατάξεις» Νόμος 4736/20.10.2020, άρθρο 4 παρ. 10, υποχρεούται η Κομουνιστική Αρχή Πελετίδη από την 1 Ιουλίου 2021, να παρέχει πραγματικά Δωρεάν πόσιμο νερό, ενάντια στα Ιδιωτικά Συμφέροντα των εμφιαλωμένων νερών.

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ» κ. Νίκος Νικολόπουλος, με αφορμή της Υποχρέωσης της ΔΕΥΑΠ για παροχή Δωρεάν Πόσιμου Νερού στους πολίτες, κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση:  

Κύριε Δήμαρχε,

Σύμφωνα με την 2019/904/ΕΕ οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεών διάθεση νερού σε χώρους συγκέντρωσης κοινού, για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης. 

Η Ελληνική Κυβέρνηση, στο πλαίσιο εφαρμογής της παραπάνω οδηγίας την ενέταξε στο άρθρο 4 παρ. 10 του Ν. 4736/20.10.2020, όπου οι Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού υποχρεούνται από την 1 Ιουλίου 2021, να διαθέτουν κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού.

Η τοποθέτηση τους θα πρέπει να επιλεγούν σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης κοινού εντός των ορίων της αρμοδιότητάς τους, όπως δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, σε πλατείες και δημοτικές παιδικές χαρές.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάτε ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή:

  • Θα εφαρμόσετε την παραπάνω Ευρωπαϊκή Οδηγία και τον Νόμο 4736/2020 για την τοποθέτηση δημόσιες βρύσες ελεγχόμενης ροής, για παροχή Δωρεάν πόσιμου νερού στους πολίτες από την ΔΕΥΑΠ, ή με πρόσχημα την έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης θα συμβάλλετε στα κέρδη των ιδιωτικών επιχειρήσεων εμφιαλωμένου νερού;

 

  • Εάν τοποθετήσετε τις δημόσιες βρύσες, σε ποιους χώρους θα τοποθετηθούν, ποιο το χρονοδιάγραμμα και ο αριθμός που θα εγκατασταθεί μέχρι την 1 Ιουλίου 2020 εφαρμογή του νόμου.
  • Θα συνεργαστείτε με το δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και την καμπάνια που πραγματοποιεί «Επι-στροφή στη Βρύση», με την ένταξή τους στον διαδραστικό χάρτη εντοπισμού της πλησιέστερης;
  • Θα εντάξετε τις επιχειρήσεις εστίασης, να γίνουν σύμμαχοι στη προσπάθεια μείωσης του εμφιαλωμένου νερού με κίνητρα, να παρέχουν και να σερβίρουν δωρεάν νερό βρύσης στους πολίτες-καταναλωτές;       

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου