HΠΑ / ΟΥΑΣΙΓΚΤΩΝ: Πατρινός δημοσιογραφος περιγράφει, πώς φτάσαμε στα γεγονότα της Τετάρτης στο Καπιτώλιο

Καπιτώλιο: Ένας Πατρινός περιγράφει, από...

Χριστόδουλος Αθανασάτος: «Αμερική, καλό σου κουράγιο...»

 Το πώς η Αμερική έφτασε στα γεγονότα της Τετάρτης, με τις πρωτόγνωρες εικόνες στο Καπιτώλιο να κάνουν το γύρο του κόσμου περιφράφει, σπό τις ΗΠΑ, ο πατρινός δημοσιογράφος Χριστόδουλος Αθανασάτος ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

Σε ανάρτηση του αναφέρει: 

 

 

«Το κλίμα που διαμορφώθηκε αμέσως μετά τις εκλογές ήταν εκρηκτικό και η κατάσταση υποτιμήθηκε, επειδή άπαντες εστίαζαν στην βαφή του Ρούντυ Τζουλιάνι και ορισμένα τσιτάτα της Σίντνεϊ Πάουελ. Αρκούσε μια βόλτα στα κοινωνικά δίκτυα για να αντιληφθεί κάποιος την πίεση που ξεκίνησε, αρχικά, στα Πολιτειακά Κοινοβούλια. Διαρροή τηλεφώνων επισήμων για να ασκηθούν πιέσεις. Παραπληροφόρηση σχετικά με το πού μπορεί και πού δεν μπορεί κάποιος να παρέμβει και να μπλοκάρει το αποτέλεσμα. Απειλή ουσιαστικά για παρακώλυση διαδικασιών οι οποίες κατά βάση θεωρούνται τυπικές. Πριν από λίγες ημέρες, η αρχή έγινε στην Πολιτειακή Γερουσία της Πενσυλβάνια, όπου επειδή δεν αφορούσε την κεντρική πολιτική σκηνή, ελάχιστοι αντελήφθησαν τι συνέβη.

Για την σημερινή έκταση των γεγονότων στην Ουάσιγκτον, το καμπανάκι είχε χτυπήσει από την κινητοποιηση που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου, αλλά και στην πεποίθηση των υποστηρικτών και του ίδιου του απερχόμενου Προέδρου ότι η σημερινή διαδικασία πιστοποίησης μπορούσε να ανακοπεί μονομερώς από τον Αντιπρόεδρο Πενς, σαν να λέμε ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα δεν θα υπογράψει επειδή δεν της αρέσει μια νομοθετική πράξη που τυπικά περνάει από το γραφείο της. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει σήμερα - εάν οι Ρεμπουπλικανοί ήταν στην ίδια γραμμή και είχαν την πλειοψηφία - είναι μέσω ένστασης να αμφισβητήσουν την ανάδειξη εκλεκτόρων σε συγκεκριμένες Πολιτείες και να στείλουν την διαδικασία στις Αντιπροσωπείες. Πρακτικά, λόγω συσχετισμού δυνάμεων, οι ενστάσεις που κατατεθηκαν - ή θα κατατίθεντο αργότερα - θα καταψηφίζονταν, όπως ακριβώς συμβαίνει με μια πρόταση μομφής στην Ελλάδα.

Η ένταση αυτή θα έχει και συνέχεια τα επόμενα χρόνια: Η πλευρά του Τραμπ έχει προειδοποιήσει πολλούς αντίθετους Βουλευτές, Γερουσιαστές και γενικότερα εκλεγμένους του Ρεμπουπλικανικού Κόμματος ότι θα τους φέρει σε εσωκομματική εκλογή για το χρίσμα με δικό της υποψήφιο. Κατ' αυτόν τον τρόπο, θα επιδιώξει να πάρει τον έλεγχο του κόμματος. Εάν οι έντονες ρητορικές και η διάσταση που υπάρχει σήμερα συνεχιστεί, με κοινωνικές και πολιτικές αφορμές εκατέρωθεν, το σημερινό είναι μόνο η αρχή.

Γιατί ερχόταν, και όλοι έκαναν πως δεν το έβλεπαν. Να τονιστεί ότι η μοναδική ουσιαστική ευκαιρία του Τραμπ να γυρίσει τις εκλογές, ήταν η μήνυση του Τέξας εναντίον Τζόρτζια, Πενσυλβάνια, Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο δεχόταν να συζητήσει την υπόθεση αυτή - την έκοψε επειδή θεώρησε το Τέξας αναρμόδιο και δεν την συζήτησε επί της ουσίας - είναι πολύ πιθανό ότι η ανάδειξη εκλεκτόρων θα πήγαινε στα Πολιτειακά Κοινοβούλια, όπου πλειοψηφία έχουν οι Ρεμπουπλικανοί. Σε αυτήν την υπόθεση, οι περισσότερες κόκκινες Πολιτείες πήραν θέση υπέρ του Τέξας και οι άλλες μισές, οι μπλε, υπέρ των άλλων Πολιτειών. Η Αμερική χωρίστηκε στα δυο, το Δικαστήριο δεν έγινε ποτέ. Από εκεί και πέρα, δεν προέκυπτε ότι νομικά ο Τραμπ μπορούσε να γυρίσει το αποτέλεσμα. Το σημερινό, ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Αμερική, καλό σου κουράγιο...»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου