Το μετάλλιο της Καλαμάτας για το 1821 στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον δήμαρχο


Παντελής Δρούγας, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, Θανάσης Βασιλόπουλος, Βασίλειος Μπαζάνης, Μάριος Αθανασόπουλος, Αντωνία Παυλάκου

Ο δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος κατά τη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε με τίτλους σε δράσεις και έργα που ετοιμάζει ο Δήμος για τον γιορτασμό των 200 χρόνων από την απελευθέρωση, μεταξύ των οποίων είναι ένα γλυπτό έργο που θα τοποθετηθεί στην πλατεία και η δημιουργία ψηφιακού μουσείου διπλωματίας. 

Σε ότι αφορά το νόμισμα, το οποίο έχει έχει κοπεί σε 500 κομμάτια, ο δήμαρχος ανέφερε ότι θα επιδοθεί από το Δήμο σε πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες,  καθώς και σε φορείς της περιοχής αλλά και της χώρας. 

Παρουσίασε ο δήμαρχος τις απεικονίσεις στις δύο όψεις του μεταλλίου και συγκεκριμένα στη μία υπάρχει εικόνα της Καλαμάτας εμπνευσμένη από γκραβούρα του 17ου αιώνα, καθώς και οι μορφές του Μαυρομιχάλη, του Παπαφλέσσα, του Κολοκοτρώνη, του Νικηταρά και του Αναγνωσταρά. Στην άλλη όψη το μετάλλιο έχει το απόσπασμα της Προκήρυξης προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς, το οποίο χρησιμοποιεί ο Δήμος για τον γιορτασμό της επετείου των 200 χρόνων, “άπαντες πνέομεν πνοήν ελευθερίας”, καθώς τη σφραγίδα της Μεσσηνιακής Γερουσίας. 


Παναγιώτης Λαμπρινίδης, Θανάσης Βασιλόπουλος, Παντελής Δρούγας

Την παρουσίαση του έργου έκανε και ο ίδιος ο δημιουργός του, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, μιλώντας για ανάγλυφο υψηλής εικαστικής αξίας και εξήγησε τι τον ενέπνευσε αλλά και ότι ήθελε να παρουσιάσει με το έργο του όχι μόνο την εικόνα της Καλαμάτας στην περίοδο του 17ου αιώνα αλλά και στη σύγχρονη εποχή. 

Στην παρουσίαση συμμετείχαν και τα μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας για τον γιορτασμό της επετείου, η Αντωνία Παυλάκου, πρόεδρος της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων, ο Βασίλειος Μπαζάνης, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας και ο Μάριος Αθανασόπουλος, πανεπιστημιακός καθηγητής, ιστορικός συγγραφέας. Και οι τρεις έδωσαν τα συγχαρητήριά τους για το έργο του Παναγιώτη Λαμπρινίδη, σημειώνοντας ότι και καλλιτεχνικά είναι σημαντικό αλλά και στην αξία του ιστορικού γεγονότος ανταποκρίνεται, όπως όμως και θα διατηρήσει μεγάλη αξία στο πέρασμα του χρόνου ως αναμνηστικό έργο της επετείου των 200 χρόνων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου