ΤΡΙΠΟΛΗ : Παραίτηση με αιχμές για τον περιφερειάρχη Π. Νίκα της εντεταλμένης για τον γιορτασμό των 200 χρόνων από το ΄21

  Παραιτήθηκε, λόγω “διαφορετικής αντίληψης” από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για τον γιορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ‘21, Μαργαρίτα Σπυριδάκου. Στην επιστολή της παραίτησής της η Μαργαρίτα Σπυριδάκου, εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο του Παναγιώτη Νίκα, σημειώνει ότι δεν μπορούσε να παραμείνει στη θέση αυτή για σειρά λόγων που φανερώνουν τη διάσταση των απόψεών της με τον περιφερειάρχη και με αποκορύφωμα την απόφαση του να μην προχωρήσει η κατασκευή ιστοσελίδας για τις επετειακές εκδηλώσεις, παρότι με δική του έγκριση είχε ανατεθεί το έργο σε ειδικούς και προχωρούσε με κόπο και εθελοντική δουλειά και άλλων ανθρώπων.

 Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της περιφερειακής αρχής, χθες το απόγευμα “ενημερώθηκε για την παραίτησή της περιφερειακής συμβούλου Λακωνίας Μαργαρίτας Σπυριδάκου από τη θέση της εντεταλμένης συμβούλου Οργάνωσης Εκδηλώσεων για την επέτειο από τα 200 χρόνια του 1821, την οποία και έκανε αμέσως αποδεκτή”. Η συγκεκριμένη αρμοδιότητα, συνεχίζει η ανακοίνωση της περιφερειακής αρχής, θα ανατεθεί “στην αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου”.

Έχει σημασία να σημειωθεί η αντίδραση της Μαργαρίτας Σπυριδάκου σε πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου, όταν για το ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης και των βιασμών που ξεκίνησαν να αποκαλύπτονται από τα θύματα μετά το δρόμο που άνοιξε η Σοφία Μπεκατώρου, ο περιφερειάρχης Π. Νίακς είχε πει ότι “τα φαινόμενα της απανθρωπιάς, της αντιμετώπισης του άλλου ως αντικείμενου εκμετάλλευσης υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, γιατί είναι σύμφυτα με την ανθρώπινη φύση”. Τότε λοιπόν είχε αντιδράσει η Μαργαρίτα Σπυριδάκου με αυτή την τοποθέτηση του περιφερειάρχη Π.Νίκα, μιλώντας συγκεκριμένα για “ντετερμινισμό”. Επιπλέον είχε σχολιάσει ότι δεν βοηθάει τις γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση και βία να καταγγείλουν τι έχουν υποστεί όταν αυτή την περίοδο προβάλλονται απόψεις, όπως του περιφερειάρχη, ότι και γυναίκες έχουν την ίδια συμπεριφορά με άντρες όταν βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας και ότι η κακοποιητική συμπεριφορά δεν εξαρτάται από το φύλο. 

Η επιστολή παραίτησης της Μαργαρίτας Σπυριδάκου έχει ως εξής:”

Κύριε Περιφερειάρχη, Μετά την απάντησή σας στην τελευταία μου επιστολή σχετικά με το θεσμικό μου ρόλο στη διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης είναι προφανής η διάσταση των μεταξύ μας απόψεων ως προς το συγκεκριμένο θέμα.

Σε όλο αυτό το διάστημα, πρόθεση μου ως Εντεταλμένης Συμβούλου και Προέδρου της Γνωμοδοτικής Επιτροπής ήταν η διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων σε κλίμα σύμπνοιας και συνεννόησης καθώς το θεωρούσα ικανή και αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Κάνοντας μια αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας στη Γνωμοδοτική Επιτροπή αναγνωρίζω ως μεγαλύτερη μου κατάκτηση ότι καταφέραμε να συνεργαστούμε αρμονικά τόσο με τα πρόσωπα εκτός παρατάξεων, όσο και με τους συναδέλφους περιφερειακούς συμβούλους της περιφερειακής αρχής και της αντιπολίτευσης.

Καταβλήθηκε από κοινού προσπάθεια να παραμερίσουμε διαφορές και διαφωνίες και να συμμετέχουμε ισότιμα σε ένα δημιουργικό διάλογο προς την κατεύθυνση της ανάδειξης του τεράστιου ρόλου της Πελοποννήσου στην Εθνική Παλιγγενεσία.

Προβληματίστηκα πολλές φορές αναφορικά με την υποστελέχωση του εγχειρήματος όπως και από την έλλειψη ανταπόκρισης σε σειρά αιτημάτων και επιστολών μου. Συνέχισα όμως καθώς από άποψη χαρακτήρα είμαι άνθρωπος που δεν εγκαταλείπει ότι αναλαμβάνει έχοντας την πεποίθηση ότι στην πορεία θα εισακουστεί μέρος των προτάσεων μου όπως και αυτών της γνωμοδοτικής και θα υλοποιηθεί ένα όσο το δυνατό ευρύτερο φάσμα δράσεων γύρω από το σημαντικό χρονικό αυτό ορόσημο για την Πελοπόννησο.

Μετα λύπης μου διαπιστώνω ότι έχουμε μεν προγραμματίσει κάποιες αξιόλογες δράσεις αλλά όχι όλες αυτές για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί από τη σύσταση της Επιτροπής και κατά την ψήφιση της προγραμματικής για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η απόφαση σας να μη συνεχιστεί η κατασκευή ιστοσελίδας για τις επετειακές εκδηλώσεις ενώ έχει γνωμοδοτήσει επ’ αυτού η Επιτροπή, ενώ έχουμε αναθέσει το εγχείρημα σε ειδικούς (με δική σας έγκριση) και παρά το γεγονός ότι έχουμε διαθέσει κόπο και χρόνο τόσο εγώ προσωπικά όσο και εθελοντές που επιστρατεύτηκαν γι’ αυτό το σκοπό, ήρθε να προστεθεί σε σειρά γεγονότων ως το επιστέγασμα της μεταξύ μας διαφορετικής αντίληψης και ιεράρχησης στόχων και δράσεων.

Με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης της θέσης μου ως Εντεταλμένης Συμβούλου έλαβα την απόφαση να αποχωρήσω κρίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος να συνεχίσω.

Η πολιτική συνίσταται για μένα σε ένα διαρκή αγώνα πίστης και συνέπειας λόγων και έργων και όχι σε μια ματαιόδοξη προσπάθεια διατήρησης τίτλων και αξιωμάτων.

Συνεπώς θεωρώ χρέος μου δεδομένου ότι έφτασαν σε ικανό σημείο υλοποίησης όλα όσα είχαν τη θετική έγκριση της Επιτροπής να υποβάλλω την παραίτηση μου από τη θέση της Εντεταλμένης Συμβούλου ούτως ώστε ο διάδοχος μου να διαθέτει επαρκή περιθώρια δράσης.

Σας ευχαριστώ,

Μαργαρίτα Σπυριδάκου»

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου