ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ Ένα κτίριο – παλάτι πολιτισμού , για το Δημοτικό Ωδείο

Ενα από τα δέκα αξιολογότερα διατηρητέα νεοκλασικά κτίρια – μνημεία της Πάτρας θεωρείται αυτό που στεγάζει πλέον το Δημοτικό Ωδείο και παρουσιάστηκε πρόσφατα.

Πρόκειται για εξαιρετική κατασκευή, που χρονολογείται από τα  τέλη του 19ου αιώνα (1880 ) και  ανήκε στον Αιγιώτη σταφιδέμπορο Μπογδάνο, που το χρησιμοποιούσε ως  κατοικία του. (σημ.  πηγές αναφέρουν ότι οι αδελφοί Ευστάθιος και Σπυρίδωνας Μπογδάνος είχαν εγκατασταθεί στο Αίγιον προεπαναστατικά προερχόμενοι από την Στερεά Ελλάδα).




 



Πριν αρκετά χρόνια και αφού παρέμενε  αχρησιμοποίητο, το αγόρασε τμηματικά και σταδιακά μετά από πολύπλοκες διαδικασίες,  από τους πολλούς κληρονόμους του, το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Αχαϊας, επενδύοντας σημαντικό ποσό ( Η αγοραπωλησία ολοκληρώθηκε τις δεκαετίες 1980 και 1990 ).

Η ευκαιρία για την αξιοποίησή του δόθηκε όταν ο  Δήμος προχώρησε σε εκδήλωση ενδιαφέροντος αναζητώντας κατάλληλη στέγη για το Δημοτικό Ωδείο.

Η συγκυρία ήταν ευνοϊκή και πέτυχε την ιδανική επιλογή καθώς ανταποκρίθηκε το Υπ.  ΚΤΕΛ που είχε διαθέσιμο το εντυπωσιακό κτίριο στο κέντρο της πόλης , κοντά στο υπό κατασκευή της οδού Αράτου και με ιδανικές  προδιαγραφές διαρρύθμισης και χώρων. Φυσικά χρειάστηκαν εκτεταμένες παρεμβάσεις που έγιναν με δαπάνη του ΚΤΕΛ ( το κόστος ανήλθε στις 300.000 περίπου ) σύμφωνα με την συμβατική υποχρέωση που είχε αναλάβει απέναντι στον Δήμο όταν έγινε η συμφωνία ενοικίασης . Στο  έργο είχε την επίβλεψη  το Πατρινό Αρχιτεκτονικό Γραφείο Ι. Πανταζόπουλου. Αποτέλεσμα ένα κτίριο κόσμημα , πραγματικό παλάτι πολιτισμού, που προσφέρει ιδανικές συνθήκες εργασίας  και εκπαίδευσης, για μαθητές και διδάσκοντες.

Τους χώρους κοσμούν ζωγραφικοί πίνακες προερχόμενοι από την Συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Υπενθυμίζουμε  απόσπασμα από όσα ανακοίνωσε η   πρόεδρος του Πολιτιστικού  Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη  κατά την παρουσίαση ,  παρόντος  του Δημάρχου  Κώστα Πελετίδη και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Γεράσιμου Βουτσινά:

«…Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίριο – το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο – που διαμορφώθηκε για να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες και είναι σε απόλυτη αρμονία με το σημαντικό εκπαιδευτικό έργο που παράγεται σε αυτό.

Για την κάλυψη των αναγκών λειτουργικότητας του ακινήτου από τον Πολιτιστικό Οργανισμό σε συνεργασία με την Αρχαιολογική υπηρεσία έγινε σειρά παρεμβάσεων .Εκτός από την κάλυψη των αναγκών του εκπαιδευτικού έργου έχει διαμορφωθεί αίθουσα, στην οποία θα πραγματοποιούνται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που θα είναι ανοιχτές στους πολίτες.

Στο συγκεκριμένο ακίνητο θα στεγάζεται το Δημοτικό Ωδείο μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής, συντήρησης και αποκατάστασης του ακινήτου, το οποίο βρίσκεται στις οδούς Αράτου και Μαιζώνος, που είναι και η φυσική του έδρα...».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πατρέων σημείωσε ότι πολιτισμός χωρίς να υπάρχει ζωή και δουλειά για όλον τον κόσμο και χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού, δεν είναι πολιτισμός.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός παλεύει για να έχουμε στην πόλη μας αυτά που δικαιούνται οι νέοι και τα παιδιά μας. Μέσα σε αυτή την προοπτική έχουμε ως στόχο να ανακαινίσουμε τα δύο κτίρια του Δήμου, τα οποία είχαν αφεθεί στη φθορά του χρόνου. Για όσο διάστημα θα χρειαστεί, διαμορφώσαμε αυτόν τον καταπληκτικό χώρο, που σηματοδοτεί και την αναγνώριση του έργου που γίνεται και δικαιώνει τα παιδιά.

Τέλος ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γεράσιμος Βουτσινάς πρόσθεσε ότι το Δημοτικό Ωδείο είναι έτοιμο να λειτουργήσει και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα φιλοξενήσει και εκδηλώσεις οι οποίες θα είναι ανοιχτές στο κοινό.

Το Ωδείο έχει εγκατασταθεί στο νέο του αυτό χώρο από τον Νοέμβριο του 2020 και τα μαθήματα αναμένεται να αρχίσουν άμεσα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας ο Δήμος καταβάλει στο Υπ. ΚΤΕΛ μηνιαίο μίσθωμα  5.000 ευρώ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞ. ΒΡΗΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου