Σαν σήμερα 11 Ιουνίου

 Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Σαν σήμερα 11 Ιουνίου 2021

1184 π.χ.: Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ερατοσθένη, η Τροία πέφτει στα χέρια των Ελλήνων.

786: Μία εξέγερση σιιτών στη Μέκκα συνθλίβεται από τους Αββασίδες. Ο Ιντρίς Α’ διαφεύγει στο Μαγκρέμπ, όπου αργότερα θα ιδρύσει τη δυναστεία των Ιδρισίδων.

1345: Ο Αλέξιος Απόκαυκος, μέγας δούκας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, δολοφονείται από πολιτικούς κρατούμενους.

 1770: Ο Άγγλος εξερευνητής Τζέιμς Κουκ προσαράζει στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.

1776: Το Ηπειρωτικό Κογκρέσο διορίζει τους Τόμας Τζέφερσον, Τζον Άνταμς, Μπέντζαμιν Φράνκλιν, Ρότζερ Σέρμαν και Ρόμπερτ Λίβιγκστον στην Επιτροπή των Πέντε για να συντάξουν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

1788: Ο Ρώσος εξερευνητής Γκερασίμ Ισμαΐλοφ φτάνει στην Αλάσκα.

1805: Καταστροφική πυρκαγιά κατακαίει τη μισή πόλη του Ντιτρόιτ.

1821: Οι Έλληνες επαναστάτες απελευθερώνουν το Βραχώρι, το σημερινό Αγρίνιο.

1870: Ιδρύεται στο Άμστερνταμ η ζυθοποιία Amstel.

1901: Το Ηνωμένο Βασίλειο επεκτείνει τα όρια της αποικίας της Νέας Ζηλανδίας ώστε να περιληφθούν και οι νήσοι Κουκ.

1917: Ο Αλέξανδρος στέφεται Βασιλιάς των Ελλήνων μετά την παραίτηση του πατέρα του, Κωνσταντίνου του Α’, υπό την πίεση των συμμαχικών στρατευμάτων που καταλαμβάνουν την Αθήνα.

1931: Ιδρύεται η Πάντειος Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, με κληροδότημα του Αλέξανδρου Πάντου.

1937: Το Σοβιετικό Στρατοδικείο καταδικάζει σε θάνατο για πράξη της προδοσίας και κατασκοπείας τον στρατάρχη Μιχαήλ Τουχατσέφσκι, καθώς και επτά ακόμη στρατηγούς.

1944: Τίθεται σε ενεργό δράση το «USS Missouri» («BB-63»), το τελευταίο θωρηκτό που κατασκευάστηκε από το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών και χώρος όπου υπογράφτηκε η συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας.

1955: Σημειώνεται το χειρότερο δυστύχημα που έχει καταγραφεί σε αγώνα αυτοκινήτων. Χάνουν τη ζωή τους 83 άνθρωποι και άλλοι 100 τραυματίζονται (εκ των οποίων οι 76 ακρωτηριάζονται) στο γκραν πρι του Λε Μαν στη Γαλλία, όταν η Mercedes του Πιερ Λεβέ, μετά από σύγκρουση με την Austin Healy του Λανς Μακλίν, βγαίνει εκτός πίστας και πέφτει επάνω στους θεατές. Το δυστύχημα θα επηρεάσει και το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1, καθώς ακυρώνονται οι αγώνες σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ελβετία. Στο τέλος της σεζόν, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα ανακοινώσει την αποχώρησή της από το σπορ.

1962: Οι Φρανκ Μόρις, Τζόν Άνγλιν και Κλάρενς Άνγκλιν είναι οι πρώτοι -και τελευταίοι- που καταφέρνουν να αποδράσουν από τις φυλακές του Αλκατράζ.

1963: Παραιτείται η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή λόγω της εμμονής του βασιλιά Παύλου να πραγματοποιηθεί, τελικά, το επίσημο ταξίδι του στο Λονδίνο παρά την αντίθετη εισήγηση της κυβέρνησης.

1963: Ο βουδιστής μοναχός, Κουάνγκ Ντουκ, αυτοπυρπολείται με βενζίνη σε μία πολυσύχναστη διασταύρωση της Σαϊγκόν για να διαμαρτυρηθεί για την έλλειψη θρησκευτικής ελευθερίας στο Νότιο Βιετνάμ.

1965: Δημοσιοποιείται σε εφημερίδες η υποτιθέμενη κομουνιστική δολιοφθορά σε στρατιωτικές μονάδες του Έβρου. Πρόκειται για σκευωρία που έχει στήσει και οργανώσει ο μετέπειτα δικτάτορας, Γεώργιος Παπαδόπουλος.

1980: Η Ελλάδα αγωνίζεται για πρώτη φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, στη Νάπολη της Ιταλίας. Χάνει από την Ολλανδία με 1-0, με το νικητήριο γκολ να σημειώνει ο Κιστ με πέναλτι στο 64ο λεπτό.

1981: Στο Ιράν, πάνω από 1.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους από το σεισμό των 6,8 Ρίχτερ.

1989: Επεισόδια μεταξύ οπαδών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ σημειώνονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές.

1993: Σε δεκαετή φυλάκιση καταδικάζεται ο επιχειρηματίας, Αργύρης Σαλιαρέλης, ο οποίος κηρύσσεται ένοχος για τη φυγάδευση του Γιώργου Κοσκωτά το 1988. Το 1996 το αίτημα του για επανάληψη της δίκης του απορρίπτεται από τον Άρειο Πάγο.

1997: Εν μέσω διαδηλώσεων μελών θρησκευτικών οργανώσεων, κυρώνεται στην Ελληνική Βουλή η συνθήκη του Σένγκεν.

2002: Ο Ιταλός Αντόνιο Μέουτσι αναγνωρίζεται από το Αμερικανικό Κογκρέσο ως ο εφευρέτης του τηλεφώνου.

2013: Σύμφωνα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η ΕΡΤ σταματά οριστικά την μετάδοσή της. Ο αρμόδιος υπουργός Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ανακοινώνει πως τα μεσάνυχτα της ιδίας ημέρας θα μπει οριστικό «λουκέτο» και 2.656 εργαζόμενοι θα απολύονταν.

2014: Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους καταλαμβάνουν την ιρακινή πόλη του Τικρίτ.

2015: Επαναλειτουργεί η ΕΡΤ, καθώς βγαίνουν στον «αέρα» οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΕΡΤ1, ΕΡΤ2 και ΕΡΤ HD και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, με το όνομα ΝΕΡΙΤ να μην υφίσταται πλέον. Στις 28 Απριλίου είχε υπερψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο περιελάμβανε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού και προέβλεπε την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου