Δύσκολες ώρες για τα «coffeeshop» του Άμστερνταμ

Δύσκολες ώρες για τα «coffeeshop» του Άμστερνταμ

Εδω και χρόνια το Άμστερνταμ ήταν πόλος έλξης από την Ευρώπη και όχι μόνο, για τα κανάλια του, την αρχιτεκτονική και τα μουσεία του και, φυσικά, για άφθονα coffeeshop όπου κανείς μπορεί να αγοράσει κάνναβη και την βιομηχανία του σεξ.

Ωστόσο, η λεγόμενη «πόλη της αμαρτίας» της Ευρώπης δεν είναι πια η ίδια από τότε που ξέσπασε η πανδημία Covid-19, με τον αριθμό των τουριστών να είναι πολύ χαμηλότερος από τα προηγούμενα χρόνια.

 


Κι ενώ πολλοί ντόπιοι αγαπούν το γεγονός ότι μπορούν να περιπλανηθούν και να κάνουν ποδήλατο στην πόλη τους χωρίς να αποφεύγουν τους τουρίστες, οι επιχειρήσεις του Άμστερνταμ που βασίζονται σε επισκέπτες – όπως οι καφετέριες, όπου η κάνναβη μπορεί να αγοραστεί και να πωληθεί ελεύθερα – αισθάνονται την πίεση

Σύμφωνα με το CNBC, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ο κύκλος εργασιών στον τομέα των καταλυμάτων και στις υπηρεσίες εστίασης αυξήθηκε κατά 52,6% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2020. Ωστόσο, ήταν 35% χαμηλότερος σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Με τα επίπεδα των κρουσμάτων να αυξάνονται σημαντικά, η κυβέρνηση, αρχικά, ανακοίνωσε στο πρώτο lockdown, την προηγούμενη άνοιξη, ότι θα πρέπει να κλείσει άμεσα τα «coffeeshop». Άλλαξε, εντούτοις, άποψη, όταν είδε ουρές πελατών να περιμένουν τη σειρά τους για να μαζέψουν προμήθειες εν όψει του κλεισίματος που ανακοινώθηκε, γεγονός που έκανε τις αρχές να φοβηθούν για πιθανή αύξηση του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών στους δρόμους της πόλης.

Γενικότερα, στην Ολλανδία, η πώληση ναρκωτικών είναι παράνομη, αλλά η κυβέρνηση της χώρας ανέχεται την πώληση ήπιων ναρκωτικών στα «coffeeshop», τα οποία ελέγχονται αυστηρά.

Εντούτοις, παρόλο που η κυβέρνηση αποφάσισε, τελικά, να παραμείνουν ανοιχτά, μειώθηκαν οι ώρες λειτουργίας τους και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση στον αριθμό των πελατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου