Σε φιάσκο κατέληξε το φιλόδοξο πρόγραμμα της Κυβέρνησης για τα εγγυημένα δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις, που ναι μεν διέθετε ένα καλό «οπλοστάσιο» ύψους 450 εκατ. ευρώ όμως στην ουσία απέτυχε μιας και ελάχιστες επιχειρήσεις το έχουν αξιοποιήσει! Έτσι παρότι οι μικρές επιχειρήσεις παραμένουν σε κατάσταση... αποκλεισμού από το τραπεζικό σύστημα, το εγγυοδοτικό πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας ειδικά για αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων απέτυχε, όπως άλλωστε το αναγνώρισε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης αποδεχόμενος ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι «μακράν το πιο αποτυχημένο πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας» καθώς έχουν χορηγηθεί λιγότερα από 1.500 δάνεια.
Από την πλευρά των τραπεζών όπως έχει κατ' επανάληψη εξηγηθεί, στις συζητήσεις που έγιναν από το καλοκαίρι με την κυβέρνηση, ότι δεν ευθύνονται οι ίδιες για την αποτυχία του προγράμματος μιας και το πρόβλημα εντοπίζεται στον υψηλό πιστωτικό κίνδυνο αυτής της κατηγορίας επιχειρήσεων. Όμως το πρόβλημα μπορεί να ξεπερασθεί με κρατική παρέμβαση, ώστε να επιμεριστεί ο κίνδυνος ανάμεσα σε κράτος και τράπεζες, με την αξιοποίηση και των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πέραν όμως της ανύπαρκτης χρηματοδοτικής ενίσχυσης των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων τώρα πια εμφανίστηκαν και νέα μεγάλα προβλήματα που θα αποτελειώσουν χιλιάδες επιχειρήσεις. Το περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά δυσμενές, -ιδίως για τις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις - καθώς η εκτόξευση των τιμών ενέργειας έρχεται να προστεθεί στην παράλληλη αύξηση των διεθνών τιμών πρώτων υλών, του κόστους των μεταφορών και των σοβαρών προβλημάτων επάρκειας και καθυστερήσεων στις διεθνείς αλυσίδες τροφοδοσίας. Το σύνολο των παραγόντων αυτών οδηγεί πλέον σε μια πρωτοφανή αύξηση του κόστους παραγωγής που είναι αδύνατον να απορροφηθεί στο σύνολό της από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.
Σοβαρούς κινδύνους μετακύλισης του αυξημένου κόστους ενέργειας και πρώτων υλών στις τελικές τιμές και τους καταναλωτές, περιορισμού της παραγωγής αλλά και αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων «με τις γνωστές συνέπειες» διαβλέπει η Ελληνική Παραγωγή, επισημαίνοντας τις επιπλέον δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν ήδη ακόμα και οι υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επιπλέον η εκτόξευση των χρηματιστηριακών τιμών του φυσικού αερίου έως και 400% τους τελευταίους μήνες σε σύγκριση με τις τιμές του 2019 και η συνακόλουθη άνοδος των τιμών στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας που υπερβαίνει τα 200 ευρώ/ΜWh, έχουν σαν αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση κατά 20-40% στο κόστος παραγωγής της ελληνικής βιομηχανίας.
Ο Πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι Υπουργοί πρέπει να εφαρμόσουν πολιτικές κρατικού παρεμβατισμού και να ξεχάσουν τις νεοφιλελεύθερες συνταγές που αφήνουν τις ΑΓΟΡΕΣ ΝΑ ΑΥΤΟΡΥΘΜΙΣΤΟΥΝ.
Τώρα πρέπει να πάρουν αποτελεσματικά και γενναία μέτρα στήριξης των ευάλωτων καταναλωτών και των επιχειρήσεων πριν συμβεί «ο θάνατος του εμποράκου και του βιοπαλαιστή»!
Τώρα χρειάζεται ένα «σχέδιο» περιφερειακής ανάπτυξης που πρέπει να απαντά με σαφήνεια στα νέα στρατηγικά ερωτήματα!
Τώρα πρέπει να προσανατολιστούμε στη μελέτη και πρόληψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η πολυετής οικονομική κρίση ανέδειξε το παραγωγικό έλλειμμα της χώρας ως το βαθύτερο πρόβλημα της οικονομίας και κατέδειξε την ανάγκη της παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να προσφέρει ιδιαίτερα κίνητρα σε όσες επιχειρήσεις θέλουν να προσαρμοστούν άμεσα στις τεχνολογικές εξελίξεις και στις νέες τάσεις της ζήτησης δηλαδή εκεί που υπάρχουν οι προοπτικές της ισχυρής ανάκαμψης. Διαφορετικά η «μεγάλη επανεκκίνηση» που επαγγέλλεται και υπηρετεί ο Μητσοτάκης φέρνει έναν απίστευτο εφιάλτη στην Ελλάδα αυτόν τον πολύ δύσκολο χειμώνα που θα ζήσουμε και όχι μόνο αφού είναι πολύ πιθανό να διαρκέσει περισσότερο από ότι επίσημα ανακοινώνουν…
Ο υπερπληθωρισμός είναι ένα τσουνάμι που καθώς περιμένουμε μία ραγδαία αύξηση του κόστους ενέργειας, και τα συνεπακόλουθα όλων των πρώτων υλών και των παραγόμενων προϊόντων και αγαθών μπορεί να καταστρέψει όχι μόνον τους μη έχοντες αλλά και τους έχοντες, δηλαδή προνομιούχους βιομηχάνους, μεγαλοεπιχειρηματίες κλπ…
Για τούτο ασφυκτική είναι πλέον η πίεση στην κυβέρνηση και από τη βιομηχανία για παρέμβαση με επιδότηση του κόστους ενέργειας, καθώς οι βιομήχανοι προειδοποιούν ακόμη και για λουκέτα, εάν δεν βρεθεί τρόπος να συγκρατηθεί η αύξηση στο κόστος παραγωγής.
Ήδη οι υψηλές τιμές στο ρεύμα, που αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς από τις ευρωπαϊκές λόγω στρεβλώσεων στην αγορά, τις οποίες έχει καταγγείλει κατ' επανάληψη η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, έχει ανακόψει την ομαλή λειτουργία της βιομηχανικής παραγωγής.
Είναι πλέον επείγουσα ανάγκη η κυβέρνηση Μητσοτάκη να πάρει αποφάσεις άμεσα αφού η εθνική οικονομία βρίσκεται σε τέτοιο σημείο καμπής που από τις αποφάσεις και τις επιλογές της θα κριθεί καθοριστικά το μέλλον όχι μόνον της οικονομίας αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας .
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ
πρώην Υφυπουργός Εργασίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου