Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων: Το “Ναυάγιο” Ζακύνθου σε πορεία ασφάλειας επισκεπτών και αναβάθμισής του

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για την κατασκευή “δρόμου διαφυγής” μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπουλου.

Για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται με υπευθυνότητα και προοπτική ασφάλειας, η πολυεπισκέψιμη χερσαία περιοχή του διάσημου “Ναυαγίου” της Ζακύνθου. Ο πολυαναμενόμενος “δρόμου διαφυγής” από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Δασαρχείο γίνεται πραγματικότητα

 

 

 

 

 

 

Σκοπός της Προγραμματικής Σύμβασης είναι η εκτέλεση δημοσίων δασοτεχνικών έργων οδοποιίας (διάνοιξη δασικής οδοποιίας) μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Π.Ε. Ζακύνθου) και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας που θα συμβάλει στην μείωση του κινδύνου εγκλωβισμού οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς στην περιοχή του “Ναυαγίου”.

Οι στόχοι που επιδιώκεται ιδιαίτερα να εξυπηρετηθούν είναι:

·       α) Η μείωση του κινδύνου εγκλωβισμού των επισκεπτών της περιοχης του “Ναυαγίου” και των εργαζομένων στα δάση σε περίπτωση πυρκαγιάς

·       β) Η αντιπυρική προστασία της δασικής έκτασης με την άμεση προσέγγιση των επίγειων μέσων πυρόσβεσης μικρών και μεγάλων οχημάτων

·       γ) Καλύτερη αστυνόμευση της ευρύτερης περιοχής από την Δασική Υπηρεσία στην εκπλήρωση των στόχων της δασοπροστασίας, πρόληψης πυρκαγιών, διαχείρισης των δασών και προστασίας του δασικού πλούτου και εν γένει των δασικών οικοσυστημάτων

·       δ) Διευκόλυνση αναδασωτικών εργασιών και εργασιών αναβάθμισης των υποβαθμισμένων δασικών εκτάσεων, όταν απαιτηθεί, από την Δασική Υπηρεσία.

Το έργο περιλαμβάνει:

1.     την υλοποίηση μελέτης συνολικού προϋπολογισμού 764.222,40 ευρώ (με ΦΠΑ) και αφορά α) δασικό δρόμο Α΄ κατηγορίας συνολικού μήκους 1.633μ ο οποίος θα καταλήγει σε υφιστάμενο επαρχιακό δρόμο και β) δρόμο διασύνδεσης Γ΄ κατηγορίας 75μ με σκοπό την αναστροφή των μικρών ΙΧ οχημάτων. Επίσης, θα τοποθετηθούν στηθαία ασφαλείας σε ορισμένες θέσεις και θα γίνει κατακόρυφη σήμανση της οδού.

2.     την υλοποίηση μελέτης συνολικού προϋπολογισμού 106.429,97 ευρώ (με ΦΠΑ) και αφορά την βλαστική αποκατάσταση των διαταραγμένων δασικών επιφανειών που θα προκύψουν από την διάνοιξη δασικών δρόμων στην θέση “Ναυάγιο”

 

Η προεκτιμημένη δαπάνη για την υλοποίηση του έργου που ανέρχεται στο ύψος των 870.652,37 ευρώ έχει ήδη εξασφαλιστεί εξολοκλήρου με μέριμνα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Π.Ε. Ζακύνθου).

Η διάρκεια της Προγραμματικής Σύμβασης είναι τρία έτη  με δυνατότητα παράτασης ενός επιπλέον έτους σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών μετά από αίτημα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Π.Ε. Ζακύνθου), σχετική γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών και απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου