ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας: Από τις 12 Φεβρουαρίου οι «Εκκλησιάζουσες»

Η παράσταση Εκκλησιάζουσες του Λουκά Θάνου βασίζεται στην ομώνυμη κωμωδία του Αριστοφάνη, από την μετάφραση του Κώστα Ταχτσή.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και η ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας συνδιοργανώνουν την παράσταση Εκκλησιάζουσες, μια Κωμωδία, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων. Πρόκειται για το Αριστοφανικό Χορόδραμα «Ιάκωβος Καμπανέλλης» που θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του πατριάρχη του νεοελληνικού θεάτρου.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η παράσταση Εκκλησιάζουσες του Λουκά Θάνου βασίζεται στην ομώνυμη κωμωδία του Αριστοφά

νη, από την μετάφραση του Κώστα Ταχτσή. Το έργο έχει διανθιστεί με κείμενα και στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Λουκά Θάνου. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 21:30.

Οι Εκκλησιάζουσες, του Αριστοφάνη, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 392 π.Χ. Μέσα από την ιδιότυπη κωμική τους φόρμα και τα χιουμοριστικά επεισόδια της πολιτικής κωμωδίας, ο ποιητής εκφράζει την πικρία του για την δύσκολη κατάσταση της Αθήνας, μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου.

Όπως σημείωσε ο σκηνοθέτης της παράστασης Λουκάς Θάνος κατά τη διάρκεια συνέντευξης το μεσημέρι: «Είχα την μεγάλη τύχη να συναντηθώ, να συνομιλήσω, να συνεργασθώ και να δημιουργήσω με τον παμμέγιστο, τον πατριάρχη του ελληνικού θεάτρου, του αιώνα μας, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, στα τελευταία δημιουργικά μονοπάτια της ζωής του. Από την δίχρονη αυτή συνοδοιπορία μας προέκυψε το «Λυρικό Χορόδραμα» που πρωτοπαρουσιάστηκε ως μια σπουδή στο Θέατρο Πέτρας.

Μετά τον θάνατο του μεγάλου μας δημιουργού, το άφησα, μα πάντα το κρατούσα σαν φυλαχτό, στο βάθος των δημιουργικών ανησυχιών μου.

Μόλις ανέλαβα την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Πάτρας, το πρώτο μου μέλημα ήταν να αφιερώσουμε το 2022 στον Ιάκωβο Καμπανέλλη και αυτό μου έφερε στο προσκήνιο της σκέψης μου το «Λυρικό Χορόδραμά» μας.

Η επίμονη έννοια μου για συνεργασίες με τις πολιτιστικές δομές της πόλης, αλλά και εκείνων των εκτός των τειχών, με οδήγησε στην πολύ θετική συνάντηση με την πρόεδρο του Καρναβαλικού Οργανισμού, Ήρα Κουρή. Η σκέψη μου ήταν να ενώσουμε τον Απόλλωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με τον Διόνυσο των «Σφαγείων», του καρναβαλιού, με καρδιά τον Αριστοφάνη.

Το «Έτος Καμπανέλλη» και η πιθανότητα ενός αριστοφανικού καρναβαλιού με οδήγησαν στις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη και στη Μια Κωμωδία του Καμπανέλλη και, κρατώντας το «Λυρικό Χορόδραμα» σαν ραχοκοκαλιά της δραματουργίας, δημιούργησα έτσι δίχως καν να το καταλάβω ένα λιμπρέτο, δεν έλλειπε παρά να συνθέσω την μουσική και έτσι ένα θεατρικό έργο ξαφνικά γεννήθηκε που έμελλε να γίνει η πρώτη παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Πάτρας για το δυστοπικό έτος 2022 και ο τίτλος αυτού ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ – ΜΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ “ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΙΚΟ ΧΟΡΟΔΡΑΜΑ ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ”».

Η σκηνοθεσία και χορογραφία είναι του Λουκά Θάνου, τα σκηνικά και κοστούμια του Κέννυ ΜακΛέλλαν , το λιμπρέτο και η μουσική του Λουκά Θάνου, η επιπρόσθετη χορογραφία του Άγγελου Χατζή, ο σχεδιασμός φωτισμών του Νίκου Σωτηρόπουλου, ο σχεδιασμός ήχου του Σάκη Κουτσούκου, βοηθός σκηνοθέτη είναι η Όλγα Θάνου, την διεύθυνση παραγωγής έχει η Τίνα Γιοβάνη, την προβολή και επικοινωνία η Σοφία Μαυρίδη, το teaser και το video της παράστασης οι  Beton Latex, Iωάννης+Κοψίνης, Ανδρέας Σμιρίλιος, ενώ την φωτογράφηση της παράστασης κάνει ο Νίκος Ψαθογιαννάκης.

Παίζουν οι: Έφη Κιτσαντά, Βασίλης Κόκκαλης, Μίλτος Νίκας, Ανδριάνα Χαλκίδη.

Χορός με το Μπαλέτο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας: Θεανώ Ανδρώνη, Ανναθαλία Καράμπελα, Μαρία Κίκινα, Ηλίας Μανιατόπουλος, Κατερίνα Μαραγκάκη, Luiz Mendes, Errik Nour, Άννα Φυτιλά

Μουσικοί-Καθηγητές Δημοτικού Ωδείου Πατρών:
Πιάνο: Λιουντμίλα Ιβάνοβα, Νίνα Μεταξά
Α΄και Β΄ Βιολιά: Γιαροσλάβ Τόκαρεβ , Άλλα Σελαλμαζίδη, Βλαντισλάβ Ιβάνοφ, Δανάη Βουτσινά
Βιόλες: Ρόμπερτ Σμαγκούλοβ, Σβετλάνα Χμούροβα
Βιολοντσέλα: Νικολάι Κομισσάροβ, Αλέξανδρος Κακαρούμπας
Κόντρα Μπάσο: Καραπετιάν Βιλέν
Κλαρινέτο: Αγγελική Σύρρου

Τραγούδι-Διδασκαλία Χορωδίας: Λίνα Γερονίκου

Μέλη Χορωδίας Δωματίου Δημοτικού Ωδείου Πατρών:
Soprani: Χριστίνα Μωραϊτη ,Ιωάννα Παπαγεωργίου, Σοφία Σαλαβαντάκη,
Ειρήνη Τσούμα
Alti: Ελένη Ευθυμίου, Ιωάννα Μαλτέζου, Κωνσταντίνα Παπαλεξοπούλου
Tenori: Κυριάκος Αθανασόπουλος, Βαλέρια Μοτρέβιτς, Κωνσταντίνος Τριπολιτσιώτης
Bassi: Ιορδάνης Βαλαχάς, Βασίλης Κωνσταντάρας.

Παραστάσεις:

Σάββατο12, Τετάρτη 16, Πέμπτη 17, Παρασκευή 18, Σάββατο 19, Τετάρτη 23, Παρασκευή 25, Σάββατο 26: 21.30

Κυριακή 13, Κυριακή 20, Κυριακή 27 Φεβρουαρίου: 20.00

Τετάρτη 2, Πέμπτη 3 και Παρασκευή 4 Μαρτίου: 21.30

Σάββατο 5 Μαρτίου στις 21:30-Κυριακή 6 Μαρτίου στις 20:00)

Τηλέφωνο ταμείου Θεάτρου Απόλλων: 2610 273613
Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων : https://www.ticketservices.gr/event/ekklisiazouses-mia-komodia/
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 ευρώ
Φοιτητικό, Μαθητικό, ΑΜΕΑ, Ανέργων 8 ευρώ
Καθηγητές , μαθητές Λαϊκού Φροντιστηρίου , κέντρο κακοποιημένων γυναικών και φοιτητές θεατρικών σπουδών -Ατέλεια

Η παράσταση είναι αμιγής
Ο χώρος λειτουργεί ως «αμιγής» σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις. Για την είσοδο του κοινού στην εκδήλωση, για θεατές άνω των 17 ετών απαιτείται η επίδειξη έγκυρου
πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Για παιδιά από 4 έως 17 ετών, εναλλακτικά, γίνεται δεκτή δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου self-test τελευταίου 24ώρου, είτε βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου PCR (72 ωρών) ή rapid (48 ωρών). Η είσοδος γίνεται με τη χρήση της μάσκας και με την τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Σε κάθε περίπτωση επίδειξης επίσημου εγγράφου, θα διενεργείται παράλληλος έλεγχος ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου