ΕΛΠΕ: Σχέδιο για σεισμικές έρευνες και στο «Ιόνιο» – Το απρόοπτο με το “SW Cook” της Sharewater στην Πάτρα

 Μετά το «μπλοκ 10» η «Ελληνικά Πετρέλαια» προτίθεται να συνεχίσει το ερευνητικό πρόγραμμα. Προσέκρουσε σε προβλήτα στο λιμάνι της Πάτρας το σκάφος ειδικού τύπου.

Τη συνέχιση των σεισμικών ερευνών και στη δεύτερη θαλάσσια παραχώρηση του Ιονίου Πελάγους που διαχειρίζονται τα Ελληνικά Πετρέλαια, φέρεται να έχει αποφασίσει η διοίκηση της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ.gr, τα ΕΛ.ΠΕ μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών στον Κυπαρισσιακό Κόλπο – «μπλοκ 10»- έχουν ζητήσει από την εταιρεία Sharewater, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο, να προχωρήσει και στο μπλοκ «Ιόνιο».  Η διεθνής εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων έχει διαθέσει το ειδικό σκάφος “SW Cook” το οποίο σύμφωνα με πηγές θα έβαζε πλώρη και για την άλλη παραχώρηση.

Στο μεταξύ Ωστόσο, , το πλοίο ειδικού τύπου “SW Cook” είχε στις 5 Φεβρουαρίου ένα ατύχημα στο λιμάνι της Πάτρας. Προσέκρουσε σε προβλήτα, όπως άλλωστε ανακοίνωσε και το Λιμενικό: «“Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα (σ.σ. 5 Φεβρουαρίου), το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας, για περιστατικό πρόσκρουσης του πλοίου ειδικού τύπου “SW COOK” σημαίας Κύπρου, κατά τη διαδικασία χειρισμών πρόσδεσης σε προβλήτα του βόρειου λιμένα Πάτρας, με επιβαίνοντες σαράντα τρία μέλη πληρώματος. Το εν λόγω πλοίο», συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το Λιμενικό, «προσέκρουσε στην αριστερή πρυμναία πλευρά, περίπου ένα μέτρο άνω της ίσαλης γραμμής, ενώ σύμφωνα με δήλωση του Πλοιάρχου, από την πρόσκρουση προκλήθηκε στρέβλωση ελασμάτων και ρήγμα μικρών διαστάσεων, άνευ εισροής υδάτων».

Έτσι το σκάφος που φέρει κυπριακή σημαία παρέμενε μέχρι χθες δεμένο στο λιμάνι, όπως προκύπτει από την ίδια ανακοίνωση: «Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας, απαγορεύτηκε ο απόπλους του “SW COOK”, μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί, ενώ από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση».


 

Στον χάρτη της ΕΔΕΥ διακρίνονται οι παραχωρήσεις «Ιόνιο» και «μπλοκ 2». Τα δικαιώματα ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο «Ιόνιο» έχουν πλέον μόνο τα ΕΛ.ΠΕ μετά την αποχώρηση της Repsol. Στο «μπλοκ 2» τα έχουν η Energean με τα ΕΛ.ΠΕ μετά την αποχώρηση της Total και την εξαγορά της Edison από την Energean.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου