Ενεργειακή συμμαχία

Μπροστά στην ενεργειακή κρίση ο κ. Φαρμάκης μίλησε για την πρωτοβουλία που έχει ήδη εδώ και καιρό αναλάβει η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. «Πρόκειται για μια μεγάλη ενεργειακή συμμαχία με στόχο την απεμπλοκή από το ενεργειακό κόστος. «Δημιουργήσαμε ενεργειακές κοινότητες αμιγώς δημοσίου χαρακτήρα καταρτίζοντας σχέδια για το τι χρειαζόμαστε να παράξουμε. Φτιάξαμε έτσι φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μεσολόγγι, με τη συμμετοχή 66 φορέων του δημοσίου. Περιμένουμε να συνδεθούμε με τον ΑΔΜΗΕ. Η λογική είναι: ό, τι καταναλώνω να το παράγω και έτσι να μπορέσουμε να μηδενίσουμε το ενεργειακό κόστος. Αυτό είναι κάτι που κάναμε πολύ πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση», τόνισε ο περιφερειάρχης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σχέδιο που έχει καταρτίσει η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη μείωση της κατανάλωσης. Ο κ. Φαρμάκης ξεκαθάρισε ότι «προτιμούμε να σβήσουμε τα φώτα στα γραφεία μας παρά στους δρόμους», ενώ έκανε αναφορά και στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου που θα σβήσει τα φώτα. Όπως είπε ο περιφερειάρχης, αν και η γέφυρα είναι στην αρμοδιότητα ιδιώτη, συμμερίζεται την αντίδραση των πολιτών στην απόφαση να σβήσουν τα φώτα. Επεσήμανε ακόμα πως ο ιδιώτης θα μπορούσε να φροντίσει ώστε το ρεύμα που χρειάζεται να το παράγει.

Περιθώρια τουριστικής ανάπτυξης

Αναφορικά με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ο κ. Φαρμάκης εκτιμά ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια. Το οδικό δίκτυο ολοκληρώνεται και θα υπάρχει σύνδεση με την κεντρική και βόρεια Ελλάδα.  Γίνονται δύο στρατηγικές επενδύσεις στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Πάλερο και στην Κυλλήνη. Είναι ανερχόμενη τουριστικά η περιοχή και ήδη υπάρχουν τετράστερα ξενοδοχεία και ιστιοπλοϊκός τουρισμός που ανοίγουν πολλές δυνατότητες σε συνδυασμό με το οδικό δίκτυο που ολοκληρώνεται, ώστε να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη, ανέφερε τέλος ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.