ΠΑΤΡΑ : Αισθητική και ασφάλεια σε μια πόλη που δεν ανησυχεί για τους σεισμούς

σπιράλ: προβληματισμοί και ερωτήματα για την αντισεισμική προστασία της Πάτρας

 Ένα ακόμα πρόσφατο δημοσίευμα στον τοπικό τύποάγγιξε ένα ακανθώδες θέμα,που ταλαιπωρεί (και αυτό) την πόλη μας και τους δημότες. Ο λόγος για την ύπαρξη πολλών εγκαταλειμμένων κτιρίων στον αστικό ιστό του Δήμου Πατρέων. Ήρθε και μια (ελαφριά, ευτυχώς) σεισμική δόνηση και μας και ενέτεινε τις ανησυχίες μας.

Η εμφάνιση των υπόψη κτιρίων επιβαρύνει την ήδη μέτρια (για να μην πούμε άσχημη) εικόνα της πόλης. Πέραν, βέβαια, από το αισθητικό μέρος του προβλήματος -που πρέπει να μας απασχολεί και να προσπαθούμε να βελτιώσουμε- επίσης σημαντικό και κρίσιμο είναι το ζήτημα ασφάλειας που προκύπτει. Και δεν είναι μόνο ο κίνδυνος από πιθανή μερική ή ολική κατάρρευση κτιρίων, αλλά και η εστία ρύπανσης και μόλυνσης που δημιουργείται (από τη συσσώρευση απορριμμάτων ή την διαβίωση τρωκτικών στο χώρο τους).

Ο προσεκτικός δημοσιογράφος φρόντισε να αναφερθεί μόνο στα ιδιωτικά κτίρια,
«ξεχνώντας» να αναφέρει ότι υπάρχουν και πολλά δημόσια ή δημοτικά κτίρια σε ανάλογη κατάσταση. Και βέβαια οι ευθύνες και οι συνέπειες, που αφορούν τους ιδιώτες ιδιοκτήτες, αφορούν και το Δημόσιο και τον Δήμο Πατρέων, για τα ακίνητά που βρίσκονται στην κυριότητά τους.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η πόλη μας ανήκει στις ιδιαίτερα σεισμογενείς περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα η στατική επάρκεια των κτιρίων να είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την «επιβίωσή» τους μετά από έναν πιθανό σεισμό. Και αυτό, για να αποφύγουμε μαζικές καταρρεύσεις κτιρίων με ανυπολόγιστες ανθρώπινες απώλειες. Η αντισεισμική προστασία στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή πρέπει να είναι μια συνεχής διαδικασία, να ενταχθεί στο σχεδιασμό των φορέων αλλά και όλων των πολιτών.

Δυστυχώς δεν έχουμε σχετική ενημέρωση για την υλοποίηση από τις υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων των προληπτικών ενεργειών που προβλέπονται στα πλαίσια του αντίστοιχου σχεδίου Πολιτικής Προστασίας «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ». Διατυπώνουμε μερικά σχετικά ερωτήματα:

α. Επειδή η σχολική χρονιά ήδη ξεκίνησε, έχει γίνει ο ετήσιος προσεισμικός έλεγχος στα σχολικά κτίρια πριν την έναρξή της; Αν ναι, πότε έγινε; Διαπιστώθηκαν προβλήματα και δρομολογήθηκε η επίλυσή τους ή απλά βάψαμε τους τοίχους και «θάψαμε» το πρόβλημα κάτω από το χαλί (ή το χάλι);

β. Ο Δήμος Πατρέων έχει στην κυριότητά του ετοιμόρροπα κτίρια ή κτίρια που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα; Πότε έγινε τελευταία φορά έλεγχος σε αυτά; Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα και σύμφωνα με τη νομοθεσία μέτρα προστασίας από τις συνέπειες τυχόν κατάρρευσή τους; Έχει προγραμματισθεί η κατεδάφιση αυτών που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα; Αν ναι, με ποιόν τρόπο (πχ. ένταξη στο Τεχνικό Πρόγραμμα); Αν όχι, γιατί καθυστερούμε, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των δημοτών;

γ. Ο Δήμος Πατρέων έχει προγραμματίσει τον προσεισμικό έλεγχο όλων των κτιρίων που ανήκουν σε αυτόν; Υλοποιείται ο έλεγχος σύμφωνα με τον προγραμματισμό; Τα αποτελέσματα του ελέγχου καταγράφονται, ώστε να ξεκινούν οι απαιτούμενες ενέργειες για την αποκατάστασή τους ή την λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας;

 

Το χειρότερο από όλα είναι η νοοτροπία δράσης του Δήμου Πατρέων σε όλο το φάσμα της Πολιτικής Προστασίας. Το έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι για τις ενέργειες που είναι υποχρεωμένος να υλοποιεί ο δήμος, σε ότι αφορά την προστασία από τους διάφορους κινδύνους (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς, παγετός), δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση για το αν έγιναν και τι αποτέλεσμα είχαν.

Είμαστε, δυστυχώς, υποχρεωμένοι να… ανησυχούμε για αυτό το έλλειμμα ενημέρωσης και πραγματικά ευχόμαστε να αφορά μόνο αυτό, ελλιπή ενημέρωση στα πλαίσια της καθεστωτικής αντίληψης της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Ελπίζουμε ειλικρινά όλες οι απαιτούμενες από τον δήμο προληπτικές ενέργειες να έχουν γίνει και να καταφέρουμε-αν προκύψουν οι διάφοροι κίνδυνοι- να προστατεύσουμε τη ζωή και την περιουσία των δημοτών, καθώς και το φυσικό περιβάλλον.

Όσο,όμως, δεν έχουμε συγκεκριμένες απαντήσεις, θα συνεχίσουμε να θέτουμε συγκεκριμένα ερωτήματα. Ίσως καταφέρουμε να αφυπνίσουμε και να ενεργοποιήσουμε τη δημοτική αρχή σε αυτόν τον τόσο σημαντικό τομέα, έστω τώρα που μετρά αντίστροφα τις ημέρες της στη διοίκηση του Δήμου Πατρέων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου