ΠΑΤΡΑ /Θάνος Δούρος: «Εκ νέου προβληματισμοί για το θαλάσσιο μέτωπο»

Πότε επιτέλους θα λάβει δράση η Δημοτική Αρχή για αυτό το σπουδαίο έργο για την πόλη;

Στις 20/10/2021 το σπιράλ εξέδωσε μια ανακοίνωση κατόπιν ομαδικής του επίσκεψης στα Παλαιά Σφαγεία Πατρών, όπου παρουσιάστηκαν οι μελέτες που διακρίθηκαν στη διαγωνιστική διαδικασία του Δήμου Πατρέων για το Θαλάσσιο Μέτωπο της Πάτρας. Θυμίζω πως το κείμενο εμπεριείχε μια σειρά από προβληματισμούς όπως:



·      Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός δεν ήταν διεθνής, όπως θα έπρεπε.

·      Η συμμετοχή των –μόλις!- 17 γραφείων ήταν πολύ μικρή σε σχέση με τη σπουδαιότητα του έργου.

·      Η μαρίνα απουσίαζε από τη μελέτη.

·      Η απόφαση να απονεμηθούν τρία δεύτερα βραβεία (αντί για ένα πρώτο)είχε ως συνέπεια το κύριο έργο να μην καθίσταται δεσμευτικό για τον Δήμο Πατρέων (μόνο η πρώτη βραβευμένη μελέτη, βάσει νόμου, είναι δεσμευτική για να υλοποιηθεί, καθορίζοντας το μετέπειτα έργο).

·      Ο συντονισμός για την σύνθεση των τριών μελετών θα ήταν ένας δυσεπίλυτος γρίφος έτσι κι αλλιώς, πόσο μάλλον που η συνεργασία και η διαβούλευση είναι εκτός φιλοσοφίας της δημοτικής αρχής.

Σήμερα, ένα χρόνο και κάποιες ημέρες μετά από τις πομπώδεις ανακοινώσεις, τέσσερα χρόνια και κάποιους μήνες μετά την παραχώρηση για 99 χρόνια του θαλασσίου μετώπου στο Δήμο Πατρέων–με την ίδια Δημοτική Αρχή- δυστυχώς οι φόβοι επιβεβαιώνονται. Κανείς δεν γνωρίζει που βρισκόμαστε στη διαδικασία ή και αν ακόμα υφίσταται διαδικασία, αφού η πληροφόρηση-ενημέρωση είναι άγνωστες λέξεις για τη δημοτική αρχή.

Προτείνωεκ νέου τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα το Θαλάσσιο Μέτωπο, με σκοπό την ενημέρωση των δημοτικών παρατάξεων και των δημοτών και την ανταλλαγή απόψεων. Έστω και σήμερα η δημοτική αρχή οφείλει να ορίσει τα επόμενα βήματα της και να δεσμευτεί σε αυτά. Δεν αντέχει άλλη καθυστέρηση η πόλη σε μια τόσο μεγαλόπνοη προοπτική για το μέλλον της.

Και μια σημείωση. Επειδή είμαι υποστηρικτής της συνέχειας, διερωτώμαι: τα περισσότερα έργα που θα εγκαινιάσει η ΔΑ είναι σχεδιασμένα από προηγούμενες. Η παρούσα ΔΑ ποιο μεγάλο έργο σχεδιάζει και θα αφήσει προς υλοποίηση στην επόμενη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου