ΠΑΤΡΑ : Εδω Πανεπιστήμιο

 

Επίσκεψη εκπροσώπων Αμερικανικών ΑΕΙ στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Tην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται επίσκεψη εκπροσώπων από τα κορυφαία Αμερικανικά Πανεπιστήμια στη χώρα μας, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες συνεργασίες με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και να εδραιωθούν οι ήδη υπάρχουσες.  Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και εντάσσεται στο πρόγραμμα συνεργασίας Ελληνικών Πανεπιστημίων με Πανεπιστήμια των ΗΠΑ (IAPP Greece). Στο πλαίσιο της παραπάνω επίσκεψης, εκπρόσωποι των Αμερικανικών Πανεπιστημίων θα επισκεφθούν και το Πανεπιστήμιο Πατρών, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την εδραίωση συνεργασιών με πολλαπλά οφέλη στον τομέα της Εκπαίδευσης.


Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών και της 6ης ΥΠΕ
Το Πανεπιστήμιο Πατρών και η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, προχώρησαν στην σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας, με σκοπό την από κοινού προώθηση της επιστημονικής, ερευνητικής και κυρίως της εκπαιδευτικής συνεργασίας, ώστε όλο το προσωπικό της 6ης υγειονομικής περιφέρειας να επιμορφωθεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, μέσω του ΚΕΔΙΒΙΜ του Ιδρύματος. Το Πανεπιστήμιο Πατρών χαιρετίζει τη νέα συνεργασία  και δεσμεύεται για τη διασφάλιση όλων των συνθηκών εκείνων που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος και την υλοποίηση του κοινού αυτού οράματος.


Κοινή συνέντευξη τύπου Πανεπιστημίου Πατρών – ΦΛΟΓΑΣ – ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή»
Το Πανεπιστήμιο Πατρών, η ΦΛΟΓΑ, Σύλλογος γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια και το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (ΚΕΔΜΟΠ)-" Χάρισε ζωή" ξεκινούν μία νέα από κοινού συνεργασία με την τοποθέτηση μόνιμων «Σταθμών εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών» εντός κτιρίων του Πανεπιστημίου Πατρών. H νέα αυτή συνεργασία παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου στις 2/11/2022 στην Αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, στην οποία συμμετείχαν ο Πρύτανης Καθηγητής Χ. Μπούρας, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης Καθηγητής Π. Δημόπουλος, ο Καθηγητής Αιματολογίας Α. Σπυριδωνίδης και η Πρόεδρος της ΦΛΟΓΑΣ κα. Μ. Τρυφωνίδη. 
Στόχος της νέας δράσης είναι η ευαισθητοποίηση της φοιτητικής κοινότητας και η ενίσχυση του εθελοντισμού δωρεάς μυελού των οστών, καθώς με τους μόνιμους σταθμούς εξασφαλίζεται η συνεχής ενημέρωση και η άμεση δυνατότητα εγγραφής δοτών.
Ο «Σταθμός» είναι  διαδραστικός  αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες. Μέσω των QR code που βρίσκονται στην επιφάνεια  του  ο καθένας έχει  άμεση πρόσβαση σε  πληροφορίες και οδηγίες . Επιπλέον είναι φιλικός προς το περιβάλλον, καθώς με αυτό τον τρόπο  μειώνεται η χρήση εντύπου υλικού. Η συμβολή της «Φλόγας» είναι σημαντική και πολύτιμη καθώς ανέλαβε τόσο το κόστος κατασκευής των σταθμών αλλά και το κόστος της τυποποίησης των δειγμάτων που θα συγκεντρωθούν ώστε να διευρυνθεί η εθνική και παγκόσμια δεξαμενή. 
Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα ζωής σε χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του αίματος, όπως η λευχαιμία (ο πιο συνήθης καρκίνος στα μικρά παιδιά). Δίνοντας λίγο σάλιο, καθένας από εμάς (ηλικίας 18-40 χρονών) μπορεί να γίνει εθελοντής δότης και, μέσα από αυτήν την πράξη αλτρουισμού, ίσως μια μέρα σώσει μια ζωή. Γιατί καθένας μας μπορεί να είναι ο Ένας και μοναδικός συμβατός δότης για έναν ασθενή σε ανάγκη μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Όσοι περισσότεροι εγγραφούν, τόσο θα αυξηθούν οι πιθανότητες να βρεθούν οι συμβατοί δότες που θα Χαρίσουν Ζωή στους ασθενείς που έχουν ανάγκη.


Εκδόσεις Πανεπιστημίου Πατρών – Νέες κυκλοφορίες βιβλίων
Οι Εκδόσεις του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΠΠ) ιδρύθηκαν τον Ιούλιο του 1995 με στόχο την έκδοση επιστημονικών βιβλίων, περιοδικών και πανεπιστημιακών εγχειριδίων υψηλής ποιότητας. Επιθυμούν να καλύψουν όλα τα επιστημονικά πεδία και τις τέχνες, με ιδιαίτερη έμφαση στις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις. Το έντυπο ή/και ηλεκτρονικό εκδοτικό πρόγραμμα των εκδόσεων φιλοδοξεί να προβάλει το σύνολο των επιστημονικών δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Πατρών. Ανταποκρινόμενο στον ρόλο των πανεπιστημιακών εκδόσεων επιδιώκει, παράλληλα, να προσφέρει επιστημονικά άρτια και ενδιαφέροντα έργα στο σύνολο των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όσο και έργα εκλαϊκευμένης επιστήμης (popular science). Για τον σκοπό αυτό, το 2011, οι ΕΠΠ εντάχθηκαν στο πληροφοριακό σύστημα «Εύδοξος», την υπηρεσία παροχής συγγραμμάτων σε φοιτητές AEI της χώρας. Αριθμούν πλέον πάνω από 100 τίτλους πρωτότυπων βιβλίων ή μεταφρασμένων συγγραμμάτων και επιθυμούν να επεκτείνουν το έργο τους σε γνωστικά πεδία των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών, της τεχνολογίας, των θετικών επιστημών, των επιστημών της υγείας και των κοινωνικών σπουδών. Το 2022, οι ΕΠΠ έκαναν σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της ανανέωσης και της εδραίωσής τους ως πανεπιστημιακός εκδοτικός οίκος. Για να ενημερωθείτε για νέες κυκλοφορίες, προτάσεις, προσφορές μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα και το e-shop των εκδόσεων: https://publications.upatras.gr

 

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ 

  • Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας
    Στις 21 Δεκεμβρίου 2022, στην αίθουσα της παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα απονείμει το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην των Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού, στον Καθηγητή, κ. Λάμπρο Λιάβα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ για το έτος 2022 και στον Ομότιμο Καθηγητή, κ. Μιχάλη Φαρδή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πάτρας για το έτος 2021. Το έργο των τιμώμενων θα παρουσιάσουν η Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, κα Μαρία Ευθυμίου και ο Ομότιμος Καθηγητής, κ. Θεοδόσης Τάσιος αντίστοιχα. Η επιλογή των βραβευόμενων γίνεται από επιτροπή διακεκριμένων ακαδημαϊκών δασκάλων, που αντιπροσωπεύουν όλες τις κύριες γνωστικές περιοχές της Επιστήμης. Ο κάθε βραβευόμενος, μετά την επιλογή του, γίνεται αυτόματα και μέλος της Επιτροπής.

  • Διάκριση της φοιτητικής ομάδας Patras_Medicine – 1ο Βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας "iGEM 2022"
    Η φοιτητική ομάδα Patras Medicine συμμετείχε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM 2022 (International Genetically Engineered Machine) που διεξήχθη στο Παρίσι, 26-28 Οκτωβρίου 2022. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 356 ομάδες από 42 χώρες και διακεκριμένα Πανεπιστήμια παγκοσμίως. Η φοιτητική ομάδα Patras_Medicine με την Εργασία της “syn-PNOIA – Redefining Lung Cancer Diagnosis” κατόπιν αξιολόγησης από Κριτική Επιτροπή (5 κριτών) κατέκτησε τα παρακάτω στην κατηγορία Undergraduate: 
    1ο Βραβείο στην Κατηγορία "Diagnostics" (Best Diagnostics Project, https://jamboree.igem.org/2022/results/track-awards)
    1ο Βραβείο καλύτερης ιστοσελίδας (Best Wiki   Award, https://2022.igem.wiki/patras-medicine/
    Χρυσό Μετάλλιο (επίτευξη συγκεκριμένων στόχων του διαγωνισμού)
    Η ομάδα Patras_Medicine αποτελείται από τα παρακάτω μέλη:
    Ελευθέριος Μπόχαλης, 3ο Έτος, Τμήμα Φαρμακευτικής , Ειρήνη Ντερέκη, 4ο Έτος, Τμήμα Φαρμακευτικής, Ανατολή Μπέτσου, 3ο Έτος, Τμήμα Φαρμακευτικής, Γαρυφαλίνα Κονίδη, 3ο Έτος, Τμήμα, Φαρμακευτικής, Νικηφόρος Χανδρινός, 4ο Έτος, Τμήμα Φαρμακευτικής, Αθηνά Γιαννακοπούλου, 5ο Έτος, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Σοφιανός Σουλιώτης,  5ο Έτος, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών, Χρήστος Καραογλάνης, 2ο Έτος, Τμήμα Ιατρικής, Ηλίας Βελισσαρίου, 3ο Έτος, Στρατιωτική Νοσηλευτική, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γρηγόρης Ντερέκης, Μαθητής 1ης Λυκείου
    Καθοδήγηση - Εκπαιδευτές: Γιώτα Καλλιγοσφύρη, Μεταδιδάκτορας, Τμήμα Χημείας, Βασίλης Βάρδας, Υποψήφιος Διδάκτορας, Τμήμα Βιολογίας, Ελένη Λάμπρου, Υποψήφια Διδάκτορας, Τμήμα Χημείας, Μάρκος Σωτηρίου, Μεταπτυχιακός Φοιτητής, Τμήμα Χημείας, Χριστόδουλος Μπόχαλης, Μεταπτυχιακός Φοιτητής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς/Ερευνητικό κέντρο "Δημόκριτος"
    Επιστημονικοί Υπεύθυνοι: Δέσποινα Καλογιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας, Τμήμα Χημείας, Γαλάτεια Καλλέργη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Εργαστήριο Βιοχημείας/Μεταστατικής σηματοδότησης στον τομέα Γενετικής, Βιολογίας Κυττάρου και Ανάπτυξης, Τμήμα Βιολογίας 

  • AI-Hub: Ανακοίνωση Βραβείων Διαγωνισμού Τεχνητής Νοημοσύνης 2022
    Τα βραβεία του Διαγωνισμού Τεχνητής Νοημοσύνης του AI-Hub για προπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών απονεμήθηκαν ως εξής:
    Πρώτο Βραβείο στην εργασία "MI-BCI για Αποκατάσταση μετά από Εγκεφαλικό Επεισόδιο", από τη φοιτητική ομάδα: Γκαϊφύλλια Μαρία (3ο έτος Ιατρικής), Γέμου Ιωάννα (4ο έτος ΗΜ&ΤΥ), Ζερβακάκου Ιωάννα (4ο έτος ΗΜ&ΤΥ), Τζανής Χρήστος (4ο έτος ΗΜ&ΤΥ), Τριάντου Ευγενία (4ο έτος Χημείας)
    Δεύτερο Βραβείο στην εργασία "Μοντελοποίηση της Χρωματινικής Δομής κατά την Ωρίμανση των Τ Λεμφοκυττάρων με Μεθόδους Βαθιάς Μάθησης" του φοιτητή: Ξηροπόταμος Παναγιώτης (4ο έτος Βιολογίας)
    Τα video με τις παρουσιάσεις των εργασιών και στιγμιότυπα από την απονομή των βραβείων έχουν αναρτηθεί στο site του AI-Hub στον σύνδεσμο: εδώ

  • Επιτυχής συμμετοχή της φοιτητικής ομάδας iGEM Patras στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας
    Στις 26-28 Οκτωβρίου 2022 η ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών iGEM Patras, από το Εργαστήριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, συμμετείχε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM όπου διαγωνίστηκε μαζί με πάνω από 350 ερευνητικές ομάδες από κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, όπως ΜΙΤ, Cambridge, Oxford, Harvard, Yale, από συνολικά 45 χώρες από όλο τον κόσμο. Η αξιολόγηση έγινε από κριτές αλλά και τις ίδιες τις ομάδες (iGEMers Prize Remote και Onsite). 
    Αυτή τη χρονιά, η ομάδα iGEM Patras συμμετείχε στον διαγωνισμό με το project PAGGAIA (Precision AGriculture using Genomics, Artificial Intelligence and Aerotransportable equipment - https://2022.igem.wiki/patras/), σε συνέχεια των project του 2020 (Project HAIPPOCRATES, ασημένιο μετάλλιο) και του 2021 (Project PGasus, χάλκινο μετάλλιο και υποψηφιότητα για το Inclusivity Award - https://igem.upatras.gr). Η ομάδα iGEM Patras έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε το iGEMers Prize Remote. Στη συγκεκριμένη ψηφοφορία συμμετείχαν όλες οι ομάδες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, τόσο διαδικτυακά όσο και δια ζώσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βραβείο iGEMers Prize Onsite κέρδισε η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Yale (https://jamboree.igem.org/2022/results/special-awards#iGEMers%20Prize%20Remote). Επίσης στην κατηγοριοποίηση των μεταλλίων, για τρίτη συνεχόμενη φορά, η ομάδα iGEM Patras κατάφερε να κατακτήσει ένα από τα μετάλλια (χάλκινο). Συνολικά στον διαγωνισμό 173 ομάδες έλαβαν χρυσό μετάλλιο, 94 ομάδες ασημένιο και 57 ομάδες χάλκινο μετάλλιο (https://jamboree.igem.org/2022/results/medals).


  • Μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών στη λίστα του University of Stanford
    Η ερευνητική ομάδα του Καθ. Ιωάννη Ιωαννίδη από το Meta-Research Innovation Center στο University of Stanford ανάρτησε στην διεύθυνση https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw τις επικαιροποιημένες λίστες κατάταξης των επιστημόνων βάσει της επιρροής τους στη διεθνή βιβλιογραφία λαμβάνοντας  υπόψη το δημοσιευμένο επιστημονικό έργο έως το τέλος του 2021. Η εν λόγω ερευνητική ομάδα κατατάσσει, χρησιμοποιώντας την βάση δεδομένων Scopus, περίπου 7 εκατομμύρια επιστήμονες. Επισυνάπτοντα οι αντίστοιχοι πίνακες (GRC-Upatras-career impact.pdf και GRC-Upatras-2021 impact.pdf) με τα ονόματα των μελών του Πανεπιστημίου Πατρών που συμπεριλαμβάνονται στις εν λόγω λίστες, αναδεικνύοντας την δυναμική του Πανεπιστημίου Πατρών και την συμβολή του στην έρευνα.  

 
Δυσφαγία Μετά το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο – Τμήμα Λογοθεραπείας –Πανεπιστήμιο Πατρών 
Στην εκπομπή του ANT1 «Υγεία πάνω από όλα», η οποία ήταν αφιερωμένη στο Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ), με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ΑΕΕ στις 29 Οκτωβρίου, η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Λογοθεραπείας, Αιμιλία Μίχου, μίλησε για τη Δυσφαγία μετά το ΑΕΕ, τον ρόλο του Λογοθεραπευτή και τις σχετικές κλινικές συστάσεις. Η συζήτηση εμφανίζεται εδώ: https://youtu.be/qB9NY6kJ65w


Η ανασκαφή του Πανεπιστημίου στην Αμφίπολη: Πρόσκληση σε διάλεξη
Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 και ώρα: 19.00 θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Τμήματος – Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα: «Η Αμφίπολη και οι πρόσφατές ανασκαφές στην ακρόπολη». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. H ανασκαφή διενεργείται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών. Περισσότερα: http://www.ha.upatras.gr/2022/11/03/amphipolis-project-talk-dd/?fbclid=IwAR1BgVxo6yjE4BL-61KeldQq0OtOgYomv_nnKDjTGyjlGZGOkjJr2KRzjG0,  https://amphipolisproject.org/

 
Εκδηλώσεις Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου

  • Επιστημονικό Συνέδριο – 2nd OACCU Transnational meeting
    3 – 4/11/22

  • Open Ceremony του Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου Προσομοίωσης των Συνεδριάσεων των Ηνωμένων Εθνών (ATSMUN)
    4/11/22

  • Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολόγων - Ακτινολόγων Ελλάδος
    4-6/11/22

  • Ημερίδα Οδοντιατρικού Συλλόγου Πατρών
    11-12/11/22
    Αναλυτικές Πληροφορίες - Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο: https://www.facebook.com/conferupatras



----- 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου