ΠΑΤΡΑ : Καλή η παρακολούθηση, καλύτερη η εκπαίδευση και η προετοιμασία

Το σπιράλ με αφορμή την  παρουσία του Αντιδημάρχου στην άσκηση ετοιμότητας  “Ηρακλής”

Πολλά συγχαρητήρια στον κ. Αντιδήμαρχο, αρμόδιο για θέματα Πολιτικής Προστασίας, για την παρακολούθηση(!) της άσκησης της 6ης ΕΜΑΚ την 2-11-2022. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο η παρακολούθηση (χρειάζεται και αυτή, για την εμπέδωση πνεύματος συνεργασίας με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες). Είναι κυρίως η εκπαίδευση του προσωπικού και η γενικότερη προετοιμασία των υπηρεσιών και μέσων του Δήμου Πατρέων, για τα οποία είναι υπεύθυνος.

Η υπόσχεση (“Σε οποιαδήποτε περίπτωση όμως, ο Δήμος θα είναι κοντά τους και θα στηρίζει με εργαζόμενους και μηχανήματα τις προσπάθειές τους’’) είναι κενό γράμμα εάν δεν έχει προηγηθεί η εκπαίδευση του εμπλεκόμενου προσωπικού και η προετοιμασία των μέσων του δήμου. Στην υπόψη άσκηση καλό θα ήταν να μην παρακολουθεί μόνο ο κ. Αντιδήμαρχος, αλλά να συμμετέχουν όσοι πιθανώς θα εμπλακούν σε ανάλογα περιστατικά. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, μέλη ενός οργανωμένου και σοβαρού σώματος: συμμετέχουν και υλοποιούν την άσκηση, δεν την παρακολουθούν απλά.     

Η εκπαίδευση του προσωπικού και η προετοιμασία των μέσων δεν αφορά μόνο τα συγκεκριμένα περιστατικά αλλά όλο το φάσμα των πιθανών κινδύνων που θα αντιμετωπίσουμε. Όλα αυτά προβλέπονται στα αντίστοιχα σχέδια Πολιτικής Προστασίας, που έχουν ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Δήμαρχος Πατρέων είναι υποχρεωμένος από αυτά τα σχέδια να διενεργεί ασκήσεις εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων. Ο σκοπός των ασκήσεων είναι να εκπαιδευτεί το προσωπικό, να εντοπιστούν οι πιθανές αστοχίες του σχεδιασμού (αν υπάρχει σχεδιασμός) και να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες. Έτσι εάν απαιτηθεί να δράσουμε να είμαστε κατά το δυνατό αποτελεσματικοί ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις από την έλευση του κινδύνου ή της καταστροφής.

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει όχι μόνο υλοποίηση άσκησης, αλλά ούτε προγραμματισμό ασκήσεων, ούτε καν απάντηση από τον Δήμο Πατρέων σε ανάλογες παρεμβάσεις και ερωτήσεις μας. Αυτό μας κάνει να ανησυχούμε ότι, δυστυχώς, δεν υπάρχει απάντηση που μπορεί να δοθεί. Η απερχόμενη δημοτική αρχή καταφεύγει στη συνήθη και αντιδημοκρατική τακτική της, τη σιωπή. Είμαστε βέβαιοι ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν λαλίστατη -ως ένα βαθμό το ευχόμαστε να ήταν - γιατί έτσι τουλάχιστον θα μπορούσε να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία των δημοτών και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας.

Τα θέματα Πολιτικής Προστασίας, το καταλαβαίνουμε κάθε μέρα, απαιτούν σοβαρότητα στην αντιμετώπισή τους, καθώς κοστίζουν σε απώλειες ζωής, υγείας και περιουσίας δημοτών αλλά και σε καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Δυστυχώς, η αντιμετώπισή τους δεν γίνεται με απλή παρακολούθηση, επίρριψη ευθυνών σε άλλους, ευχολόγια ή εξορκισμούς εμπιστευόμενοι την καλή (ή την κακή) μας τύχη. Η αντιμετώπισή τους γίνεται με ορθό σχεδιασμό, συνεχή εκπαίδευση και αποτελεσματικές προληπτικές ενέργειες.

 

Χρήστος Βασιλόπουλος

Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου σπιράλ

Συντονιστής Ομάδας Εργασίας #Διοίκηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου