ΤΡΙΠΟΛΗ / ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Αποζημιώσεις de minimis για τους παραγωγούς μήλου

Κοινή Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά απέστειλαν το Επιμελητήριο Αρκαδίας και ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας «Η ΕΝΩΣΗ»                    με κύριο αίτημα τις αποζημιώσεις de minimis για τους παραγωγούς μήλου της Π.Ε. Αρκαδίας.

Η επιστολή αναφέρει:


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

με έκπληξη ενημερωθήκαμε για το από 02/01/2023 Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τις αποζημιώσεις των παραγωγών μήλων με 300€ ανά παραγωγικό στρέμμα, προκειμένου να στηριχθεί το εισόδημά τους, μετά από μια ζημιογόνο καλλιεργητική περίοδο, για τους λόγους που πολύ ορθά αναφέρονται σε αυτό.

Η έκπληξή μας όμως δεν προέρχεται από την απόφασή σας να αποζημιώσετε τους παραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας, κάτι το οποίο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ούτε από το γεγονός ότι θα ακολουθήσουν αντίστοιχες αποζημιώσεις για τους παραγωγούς μήλων των Π.Ε. Καστοριάς, Κοζάνης, Πιερίας, Φλώρινας και Μαγνησίας, το οποίο επίσης επικροτούμε, αλλά από το γεγονός ότι από την διαδικασία αποζημιώσεων μέσω de minimis έχουν εξαιρεθεί οι μήλοκαλλιεργητές της Π.Ε. Αρκαδίας!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Π.Ε. Αρκαδίας αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή παραγωγής μήλων της Νότιας Ελλάδας, με αρκετές χιλιάδες καλλιεργούμενων στρεμμάτων διαφόρων ποικιλιών, όπως Starking Delicius, Fuji, Ρεντ Τσίφ και άλλα. Μάλιστα αποτελεί την πατρίδα του ΠΟΠ μήλου Delicius Πιλαφά Τριπόλεως.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το αυξημένο κόστος  παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης, καθώς και τα λοιπά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην παραγωγική διαδικασία, στη συγκομιδή αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, με τις τιμές πώλησης να κατρακυλούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, ζημίωσαν εξίσου και τους παραγωγούς μήλων της Π.Ε. Αρκαδίας, συρρίκνωσαν σημαντικά το εισόδημά τους και έθεσαν σε κίνδυνο την επιβίωση των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, ζητάμε την ένταξη και της Π.Ε. Αρκαδίας στις de minimis αποζημιώσεις για τους παραγωγούς μήλου και είμαστε στη διάθεσή σας να παραθέσουμε όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, να στηριχθεί το εισόδημά τους και να συνεχίσουν να παράγουν τα ποιοτικά Αρκαδικά μήλα που όλοι γνωρίζουμε.

Με εκτίμηση,

Για τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό                     Για το Επιμελητήριο Αρκαδίας

Αρκαδίας « Η ΕΝΩΣΗ »

                  Ο Πρόεδρος Δ.Σ.                                                                                  Ο Πρόεδρος

               Αθανάσιος Τσιοτίνας                                                                        Ιωάννης Τρουπής   

Η επιστολή κοινοποιήθηκε:

1. Πρόεδρο ΕΛ.Γ.Α. κ. Λυκουρέντζο Ανδρέα

2. Βουλευτές Αρκαδίας κ.κ. Βλάση Κωνσταντίνο, Παπαηλίου Γεώργιο, Κωνσταντινόπουλο Οδυσσέα

3. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα Παναγιώτη

4. Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Σκαντζό Μανώλη

5. Δήμαρχο Τρίπολης κ. Τζιούμη Κωνσταντίνο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου