Πατραϊκό Ημερολόγιο

 *Επιμέλεια Ανδρέας Αλεξ. Βρής, dytikosaxonas@gmail.com

Η ταυτότητα της ημέρας / εορτολόγιο

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, Εθνική εορτή

Ανατολή ήλιου: 06:21 - Δύση ήλιου: 18:41

Ευάγγελος, Βαγγέλης, Βάγγος, Αγγελής, Ευαγγελία, Βαγγελιώ, Βαγγελίτσα, Λίτσα, Εύα, Κέλλυ, Λιλή

Αγγελική, Άντζελα, Άντζυ, Αγγέλα, Αγγελίνα, Άγγελος, Αγγελής *

*Εθνεγερσία

*Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τους Κρατούμενους και Αγνοούμενους Υπαλλήλους του ΟΗΕ (O.H.E)

*Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Δουλεμπορίου (O.H.E)

………………………………………………………………….

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1932: Γίνονται από την κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, στην πλατεία μπροστά στα παλιά Ανάκτορα της σημερινής Βουλής.

1954: Κατασκευάζεται η πρώτη έγχρωμη τηλεόραση από την RCA (12 ιντσών).

2004: «Η Φλόγα μας ενώνει τον κόσμο». Με το σύνθημα αυτό πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι η πρωθιέρεια, Θάλεια Προκοπίου, ανάβει την Φλόγα στο Ναό της Ήρας, σε μία άκρως μυσταγωγική τελετή. Παραδίδει τη Φλόγα στον πρώτο λαμπαδηδοδρόμο, τον πρωταθλητή του ακοντισμού, Κώστα Γκατσιούδη, η οποία ξεκινά έτσι το μεγάλο της ταξίδι στα πέρατα της γης για να επιστρέψει στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας στις 13 Αυγούστου.

……………………………………………………………………

-ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για το εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου

  • 7 π.μ. Ανάκρουση Εωθινού από τη Φιλαρμονική του Δήμου Πατρέων.
  • 8 π.μ. Έπαρση σημαίας στην κεντρική προβλήτα Αγίου Νικολάου.
  • 9 π.μ. Εκκίνηση ποδηλατικού αγώνα ΘΥΣΙΑΣ Πατρών - Καλαβρύτων Αγίας Λαύρας από πλατεία Γεωργίου, τερματισμός στην Αγία Λαύρα Καλαβρύτων (11.45 π.μ. Απονομή επάθλων).
  • 11.40 π.μ. Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών. (Τέλος προσέλευσης επισήμων 11.30 π.μ.). Απόδοση τιμών από τμήματα Ενόπλων με τη συμμετοχή της Δημοτικής Μουσικής.
  • 12 π.μ. Παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και τμημάτων Σωμάτων Ασφαλείας με τη συμμετοχή και τροχοφόρων τμημάτων, μπροστά από τους επισήμους και το λαό, επί της οδού Αγίου Ανδρέου από το ύψος της οδού Αράτου και τερματισμό στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα.
  • 6.42 μ.μ. Υποστολή σημαίας στην Κεντρική προβλήτα Αγ. Νικολάου. Τιμές θα αποδώσει Τμήμα Στρατού μετά της Μουσικής του Δήμου.

 

-ΜΠΑΣΚΕΤ : 16.00 ( ΕΡΤ3 ) Με το ντέρμπι της Πάτρας θα ανοίξει η αυλαία της 20ής αγωνιστικής της Basket League, αφού ο Απόλλων Carna θα υποδεχτεί τον Προμηθέα. Το παιχνίδι  θεωρείται σημαντικό και για τους δύο, για διαφορετικούς λόγους. Ο Απόλλων Carna δίνει μάχη για την παραμονή του στην κατηγορία και ο Προμηθέας προσπαθεί να πλασαριστεί στην τετράδα προκειμένου να μπει με πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

 

-ΘΕΑΤΡΟ «όροφως» Όθωνος Αμαλίας 112: «Ντέστινυ» του Άκη Δήμου  σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη, κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 Κυριακή στις 20:00 Το «Ντέστινυ» είναι ένα έργο για τον έρωτα και τη νεότητα που φεύγει, για τις μικρές και μεγάλες μας νίκες/ήττες μέσα στο χρόνο. Μια γλυκόπικρη κωμωδία για τις ματαιώσεις, τις ψευδαισθήσεις και τις απεγνωσμένες απόπειρες να συμφιλιωθούμε με τη ζωή.Παίζουν: Ελένη ΚαραμούζηΑντιγόνη Κουλουκάκου Γενική είσοδος: 12€  Μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ): 10€ Πληροφορίες: 2611 810 983 & 6939 835 990

Τελευταίες παραστάσεις για το έργο Jordi Galceran «ΗΜέθοδοςΓκρόνχολμ» σε σκηνοθεσία Αναστασίας Κουμίδουστο Επίκεντρο+.

-ΘΕΑΤΡΟ Η Μέθοδος Γκρόνχολμ.Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο έργο με στοιχεία μαύρης κωμωδίας, που βασίζεται στην θεωρία των παιγνίων και συνομιλεί με τη σύγχρονη πραγματικότητα.Παίζουν: Δανάη Καραβαγγέλη Δημήτρης Χουρδούμης Λαμπρινή Ζώτου Γιώργος Επιτροπίδης Τελευταίες παραστάσεις: Σάββατο 25/3& Κυριακή 26/3 και Παρασκευή, Σάββατο 1/4& Κυριακή 2/4 Ώρες: Παρασκευή – Σάββατο 21:30 και Κυριακή 20:00. Τιμές Εισιτηρίων: 12€ κανονικό, 10€ μειωμένο Πληροφορίες-Κρατήσεις στο 2610 461050 & στο

-ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ :Το Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), διοργανώνει επετειακή έκθεση με αφορμή την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821, διαμόρφωσε τον εκθεσιακό χώρο του με σχετικό ιστορικό υλικό. Θα εκτίθενται αυθεντικά κειμήλια και έντυπα που ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ.Η συγκεκριμένη δράση του Δ.Σ. του Μουσείου Τύπου απευθύνεται τόσο σε μαθητές σχολείων, οι οποίοι επισκεπτόμενοι την έκθεση θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά ορισμένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του πολιτιστικού φορέα της ΕΣΗΕΠΗΝ, όσο και σε μεμονωμένους επισκέπτες. Το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, που βρίσκεται επί της Μαιζώνος 200 λειτουργεί καθημερινά, από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή, από τις 9:00 έως 13:00.Για οργανωμένες επισκέψεις άνω των πέντε ατόμων είναι προτιμότερη η εκ των προτέρων επικοινωνία με τη γραμματεία του Μουσείου στο τηλ 2610 310 488 ή στο e-mail mouseiotipou@esiepin.gr.

-ΈΚΘΕΣΗ  Ζωγραφικής – Γλυπτικής –Αγιογραφίας-Ψηφιδωτόύ, Μέγαρο της Αγοράς Αργύρη ανοικτή μέχρι της 31/3/2023.

-ΠΟΛΥΕΔΡΟ: Δύο εκθέσεις ζωγραφικής  όπου  παρουσιάζουν έργα τους η Σοφία Δημητροπούλου και ο Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος. Ο επισκέπτης θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τη δουλεία δυο καταξιωμένων εικαστικών, να θαυμάσει τα έργα, να αποκωδικοποιήσει τις διαφορετικές τεχνικές που χρησιμοποιεί ο καθένας αλλά και να συνομιλήσει με τους δημιουργούς. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Μαρτίου.

-ΕΚΘΕΣΗ: "Φιλοτελισμός και Ελληνική Λογοτεχνία" 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ-Στέγη Γραμμάτων, «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ»  Κορίνθου 241, φιλοξενείται έκθεση φιλοτελικών αναμνηστικών τεκμηρίων, της «ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ».    Το θέμα της έκθεσης είναι: «Φιλοτελισμός και Ελληνική Λογοτεχνία» και Η έκθεση παρουσιάζει, εκτός από τα συλλεκτικά αντικείμενα προς τιμήν των συγγραφέων και εκδόσεις των Ελληνικών Ταχυδρομείων, που αφορούν την γραφή, σε διάφορες περιόδους της Ελληνικής Ιστορίας.

-ΤΣΙΡΚΟ  Orfei Experience 17 Μαρτίου έως 9 Απριλίου  Ακτή Δυμαίων, Πάτρα Το φαντασμαγορικό ιταλικό Τσίρκο Orfei Experience από τις 17 Μαρτίου για να μαγέψει μικρούς και μεγάλους . Το Τσίρκο βρίσκεται Ακτή Δυμαίων, δίπλα στο Κολυμβητήριο Ν.Ο.Π. έως και την έως 9 Απριλίου 2023 με ένα συναρπαστικό πρόγραμμα που τα έχει όλα, ακροβάτες, κλόουν, ζογκλέρ, magic show και και ένα μοναδικό στην Ευρώπη motor show με ανοιγόμενη σφαίρα! κάθε μέρα εκτός Τρίτης– Δευτέρα έως Σάββατο: 2 παραστάσεις στις 18:00 και στις 20:30– Κυριακές: 3 παραστάσεις στις 11:30, στις 18:00 και στις 20:30

 

-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ -ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Options Veso Mare (Πρώην Odeon Ακτή Δυμαίων 17 Τηλ. 2106786653) : 

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΞΥΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΓΑΜΠΡΟΣκηνοθεσία: Στράτος Μαρκίδης Ηθοποιοί: Γιάννης Τσιμιτσέλης, Ελένη Καστάνη, Λευτέρης Ελευθερίου Διάρκεια: 93 λεπτά ΚΩΜΩΔΙΑ , ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 15 ΕΤΩΝ Η απόφαση της Πόπης να παντρευτεί έναν νεότερο άντρα Γεωργιανής καταγωγής αναστατώνει την μικρή κοινωνία ενός χωριού στην Κω. Τα παιδιά της, η αδερφή της και οι εκκεντρικοί συγχωριανοί δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια, βάζοντας σκοπό να αποτρέψουν τον γάμο, ακόμα κι αν χρειαστεί να φτάσουν στα άκρα. Μία μαύρη κωμωδία. Ένα κυνήγι θησαυρού. Ποιος θα ζήσει; Ποιος θα πεθάνει; Ποιος θα πάρει τα λεφτά; Ο γάμος θα γίνει τελικά; Σάββατο 25 Μαρτίου, αίθουσα 8 / 18:20 / 20:20 / 22:30 Κυριακή 26 Μαρτίου, αίθουσα 8 / 18:20 / 20:20 / 22:30 Δευτέρα 27 Μαρτίου, αίθουσα 8 / 18:20 / 20:20 / 22:30 Τρίτη 28 Μαρτίου, αίθουσα 8 / 18:20 / 20:20 / 22:30 Τετάρτη 29 Μαρτίου, αίθουσα 8 / 18:20 / 20:20 / 22:30

ΚΡΙΝΤ 3 Σκηνοθεσία: Μάικλ Μπ. Τζόρνταν Ηθοποιοί: Μάικλ Μπ. Τζόρνταν, Τέσα Τόμσον, Τζόναθαν Μέιτζορς Διάρκεια: 163 λεπτά Είδος ταινίας: ΔΡΑΜΑ
Καταλληλότητα: άνω των 12 ετών Αφού κυριάρχησε στον κόσμο της πυγμαχίας, ο Άντονις Κριντ ακμάζει τόσο στην καριέρα όσο και στην οικογενειακή του ζωή. Όταν ένας παιδικός φίλος και πρώην θαύμα της πυγμαχίας, ο Ντέμιαν (Τζόναθαν Μέιτζορς),επανεμφανίζεται μετά από μακρόχρονη ποινή στη φυλακή, είναι πρόθυμος να αποδείξει ότι αξίζει την σκηνή στο ρινγκ. Η αντιπαράθεση μεταξύ πρώην φίλων είναι κάτι περισσότερο από μια απλή διαμάχη. Για να διευθετήσει το σκορ, ο Άντονις πρέπει να βάλει το μέλλον του στη γραμμή για να πολεμήσει τον Ντέμιαν-έναν μαχητή που δεν έχει τίποτα να χάσει.
Σάββατο 25 Μαρτίου, αίθουσα 1 / 21:15 Κυριακή 26 Μαρτίου, αίθουσα 1 / 21:15 Δευτέρα 27 Μαρτίου, αίθουσα 5 / 22:15 Τρίτη 28 Μαρτίου, αίθουσα 1 / 21:15 Τρίτη 28 Μαρτίου, αίθουσα 5 / 22:15 Τετάρτη 29 Μαρτίου, αίθουσα 1 / 21:15

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου