Πατραϊκό Ημερολόγιο

 *Επιμέλεια Ανδρέας Αλεξ. Βρής, dytikosaxonas@gmail.com

Η ταυτότητα της ημέρας / εορτολόγιο

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Σάββατο του Λαζάρου, Των Αποστόλων Αγάβου Ασυγκρίτου Ερμού Ηρωδίωνος Ρούφου και Φλέγοντος, Κελεστίνου Πάπα Ρώμης, Μάρτυρος Παυσιλύπου

Ανατολή ήλιου: 07:00 - Δύση ήλιου: 19:54

Λάζαρος, Λάζος, Λαζαρία, Λαζαρούλα

*Ημέρα του Έθνους των Ρόμα

……………………………………………………………….

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1820: Ο αγρότης, Γιώργος Κεντρωτάς, σκάβοντας στο κτήμα του στη Μήλο, ανακαλύπτει ένα γυναικείο άγαλμα. Είναι η πασίγνωστη σήμερα Αφροδίτη της Μήλου, που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου και την οποία απέκτησαν οι Γάλλοι από τους κυρίαρχους του νησιού Οθωμανούς.

1864: Στα πλαίσια του αμερικανικού εμφυλίου, ξεκινά η μάχη του Μάνσφιλντ.

1986: Δολοφονείται στο Κολωνάκι από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» ο 79χρονος βιομήχανος, Δημήτριος Αγγελόπουλος (της «Χαλυβουργικής»).

1989: Το ΚΚΕ, η Ελληνική Αριστερά, η ΕΔΑ και ανεξάρτητοι αριστεροί συγκροτούν το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Πρόεδρος ορίζεται ο Χαρίλαος Φλωράκης και γραμματέας ο Λεωνίδας Κύρκος.

1990: Η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, με ποσοστό 46,8% και 150 έδρες, στις τρίτες βουλευτικές εκλογές που έγιναν μέσα σε έναν χρόνο. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 38,6% και ο Συνασπισμός με 10,2%.

……………………………………………………………………

 

-ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ Η καθιερωμένη αιμοδοσία του 2ου Σ. Προσκόπων  Πατρών από τις 10:00 μέχρι τη 13:00 στην κινητή μοναδα αιμοδοσίας στην πλατεία Γεωργίου. Σας περιμένουν όλους, 10' από τον χρόνο σας θα βοηθήσουν κάποιον συνάνθρωπο.

-ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟ Διήμερο «Κύπελλο Άνοιξης 2023» διοργανώνει ο Ναυτικός Όμιλος Πατρών στο Εθνικό Κολυμβητήριο Πατρών «Ολυμπιονίκης Αντ.Πεπανός».Στο πλαίσιο της διοργάνωσης αναμένεται να συμμετέχουν 450-500 αθλητές από  15-20 ομάδες από όλη την Ελλάδα, Η επιτυχημένη κολυμβητική εκδήλωση με τίτλο «Κύπελλο Άνοιξης» ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ΝΟΠ με στόχο την ανάπτυξη του υγρού στίβου στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και την ανάδειξη των δυνατοτήτων της Πάτρας να φιλοξενεί κολυμβητικές διοργανώσεις που την καθιστούν αθλητικό προορισμό και  συμβάλουν θετικά στην τοπική οικονομία.

-ΠΟΛΥΕΔΡΟ 10:30 Εκπαιδευτική δημιουργική δράση για παιδιά

-ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ 12:00 μ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας θα μιλήσει σε σύσκεψη στο καφενείο «Απόλαυση» στις παλιές Εργατικές Κατοικίες Εγλυκάδας.

-ΕΚΘΕΣΗ 20.00 ΠΟΛΥΕΔΡΟ  Ομαδική Εικαστική Έκθεση

-ΕΚΘΕΣΗ με συνολικά 28 ζωγραφικούς πίνακες μαθητών βρίσκεται στο χώρο της Κάβας Δανιηλίδος, λειτουργεί καθημερινά & θα παραμείνει επισκέψιμη μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023 Το ιστορικό οινοποιείο της Achaia Clauss με μία διαδρομή που ξεκινά το 1861 και το Ινστιτούτο Διαπολιτισμικών Σχέσεων ανακοινώνουν την πραγματοποίηση της έκθεσης με τίτλο: «Από την Ιστορία στη Τέχνη: Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 μέσα από το καθρέφτη της τέχνης». Είσοδος δωρεάν για το κοινό. Τηλέφωνο κρατήσεων: 2610580117.

-ΕΚΘΕΣΗ Συνεχίζεται με επιτυχία και μεγάλη επισκεψιμότητα η έκθεση της εικαστικού Δανάης Στράτου “Νήματα Μνήμης – Revisited” στον χώρο πολιτισμού σύγχρονης τέχνης ”Tatiana Dimou | Artists” Τσαμαδού 24.Η ατομική παρουσίαση του έργου της Δανάης Στράτου περιλαμβάνει φωτογραφίες από την εικαστική εγκατάσταση που πραγματοποίησε η εικαστικός το 2020 στους χώρους παραγωγής του εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας Πειραϊκή Πατραϊκή, στην Πάτρα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος Απριλίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

-ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΠΑΖΑΡΙ 10.00- 21.00 Το Αλμα Ζωής Αχαΐας διοργανώνει πασχαλινή δωρο-έκθεση μέχρι και τη Μ. Δευτέρα 10/04.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΥ 81

-ΘΕΑΤΡΟ  21.15 Επίκεντρο+ φιλοξενεί την παράσταση «Η Μαντόνα με το γούνινο παλτό» σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη και το Σάββατο 8 Απριλίου.Η βραβευμένη σκηνοθέτιδα (βραβείο Κάρολος Κουν σκηνοθεσίας) Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη ανέβασε για πρώτη φορά στη σκηνή του θεάτρου Alhambra Art Theater το συγκλονιστικό μυθιστόρημα του Σαμπαχατίν Αλί «Η Μαντόνα με το Γούνινο Παλτό» σε θεατρική απόδοση της Έφης Βενιανάκη και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές. Πληροφορίες – κρατήσεις: 2610 46 10 50

-ΘΕΑΤΡΟ Το act ανακοίνωσε  οτι οι δύο επιπλέον παραστάσεις που είχαν προγραμματιστεί για το έργο "Email στα δέντρα" για το Σαββατοκύριακό 8 και 9 Απριλίου  δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω ασθένειας μέλους του θιάσου.

-ΕΚΘΕΣΗ  Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών : Οι  Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού σε συνεργασία με το περιοδικό «Πατρινόραμα», παρουσιάζουν την έκθεση «Από το Άγιον Όρος…Περιήγηση στην Αθωνική Πολιτεία δια χειρός Μιχάλη Βασιλόπουλου». Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της ΙεράςΜητροπόλεως Πατρών,του Υπουργείου Εξωτερικών  ( στο οποίο υπάγεται το Άγιον Όρος), του Πανεπιστημίου Πατρώνκαθώς και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει από το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, η  Μαρία Αργυροπούλου. Με το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο (μπάλσα),ο Μιχάλης Βασιλόπουλος «έχτισε» τα πιο βαριά μνημεία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης και οι δημιουργίες του αποτυπώνουν με κάθε λεπτομέρεια την αγιορείτικη αρχιτεκτονική κληρονομιά όπως αυτή μας σώζεται σήμερα. Οι μακέτες των είκοσι Μονών, τοποθετημένες πάνω στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής,  σπάνε το «Άβατον» και προσφέρουν μια νοερή περιήγηση στα απρόσιτα για πολλούς μοναστήρια. Η έκθεση διαρκέσει έως και την Κυριακή 30 Απριλίου 2023. Ώρες λειτουργίας 09:00 το πρωί με 15:00 Eίσοδος ελεύθερη Πληροφορίες : τηλ. 2610 874087

-ΤΣΙΡΚΟ  Orfei Experience 17 Μαρτίου έως 9 Απριλίου  Ακτή Δυμαίων, Πάτρα Το φαντασμαγορικό ιταλικό Τσίρκο Orfei Experience από τις 17 Μαρτίου για να μαγέψει μικρούς και μεγάλους . Το Τσίρκο βρίσκεται Ακτή Δυμαίων, δίπλα στο Κολυμβητήριο Ν.Ο.Π. έως και την έως 9 Απριλίου κάθε μέρα εκτός Τρίτης – Δευτέρα έως Σάββατο: 2 παραστάσεις στις 18:00 και στις 20:30– Κυριακές: 3 παραστάσεις στις 11:30, στις 18:00 και στις 20:30

-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ -ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Options Veso Mare (Πρώην Odeon Ακτή Δυμαίων 17 Τηλ. 2106786653) :


AIR
, ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΘΡΥΛΟ (AIR, COURTING A LEGEND)Σκηνοθεσία: Μπεν Άφλεκ Ηθοποιοί: Ματ Ντέιμον, Μπεν Άφλεκ, Τζέισον Μπέιτμαν Διάρκεια: 112 λεπτά Είδος ταινίας: ΔΡΑΜΑ Το “AIR” του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, Μπεν Άφλεκ, αποκαλύπτει την επαναστατική συνέργεια ανάμεσα στον τότε πρωτάρη Μάικλ Τζόρνταν και το ανερχόμενο τμήμα καλαθοσφαίρισης της Nike, το οποίο και έφερε την επανάσταση στον κόσμο των σπορ και της σύγχρονης κουλτούρας με το μπραντ του Air Jordan. Η συγκινητική αυτή ιστορία καταγράφει το καθοριστικό ρίσκο που πήρε μία αντισυμβατική ομάδα κόντρα σε όλους, το ασυμβίβαστο όραμα μιας μητέρας που γνωρίζει πολύ καλά την αξία του τεράστιου ταλέντου του γιου της και το φαινόμενο του μπάσκετ που έμελλε να γίνει το μεγαλύτερο όλων των εποχών. Σάββατο 8 Απριλίου, αίθουσα 1 / 22:30 Κυριακή 9 Απριλίου, αίθουσα 1 / 22:30 Δευτέρα 10 Απριλίου, αίθουσα 1 / 20:10 / 22:30 Τρίτη 11 Απριλίου, αίθουσα 1 / 20:10 / 22:30 Τετάρτη 12 Απριλίου, αίθουσα 1 / 22:30

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου