ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ / ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ : Στην τελική της φάση βρίσκεται η πολυεθνική άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος» που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και ολοκληρώνεται στις 7 Μαϊου.

 
Πρόκειται για την μεγαλύτερη άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας στην οποία παίρνουν μέρος δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Γαλλία, την Ιταλία, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Σλοβενία.

Συνολικά ο αριθμός των σκαφών που συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας για να πάρουν μέρος σε αυτή την άσκηση ήταν 130, ενώ για πρώτη φορά από πλευράς Ελλάδος έκαναν την εμφάνιση τους τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafael.  

Στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας βρέθηκε και πάλι ο φωτογραφικός φακός  της Αερολέσχης Πατρών που προχώρησε σε εντυπωσιακές  λήψεις (φωτογραφίες).

  
 


Η αεροπορική άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ”, εκτελείται σε ετήσια βάση, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) και της 117 ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

Διαρκεί 15 ημερολογιακές ημέρες και καλύπτει ολόκληρο το FIR Aθηνών. Το σενάριο της Άσκησης βασίζεται στην ιδέα εκτέλεσης επιχειρήσεων από μία Αεροπορική Βάση (SINGLE BASE CONCEPT), με τη συμμετοχή όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Άσκηση «Ηνίοχος» ξεκίνησε στα τέλη της Δεκαετίας του ’80 ως Αεροπορική άσκηση μικρής κλίμακας με αντικείμενο στην διεξαγωγή Αεροπορικών και Μεικτών Επιχειρήσεων σύμφωνα με το Βασικό Δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας, το Δόγμα Μεικτών Επιχειρήσεων, το Διακλαδικό Δόγμα Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, καθώς και τα τότε υφιστάμενα Σχέδια και προοδευτικά καθιερώθηκε η εκτέλεσή της ετησίως.

Η Άσκηση είχε ως Αντικειμενικό Σκοπό την εξάσκηση του προσωπικού στη σχεδίαση και εκτέλεση μικτών και σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Δόγμα της ΠΑ και τα Εθνικά σχέδια, σε περιβάλλον που προσομοιάζει κατά το δυνατόν την πραγματική κατάσταση, ώστε να δοκιμάζονται και αξιολογούνται τα υπάρχοντα και προτεινόμενα σχέδια και οι ακολουθούμενες τακτικές κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων.

Τον Νοέμβριο του 2013 αποφασίστηκε η μετεξέλιξη και ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός της Άσκησης, με κύριο χαρακτηριστικό την αλλαγή της μεθόδου σχεδίασης και εκτέλεσης, υιοθετώντας την επί τόπου σχεδίαση και εκτέλεση των αποστολών και η διεύρυνσή της, σε μεσαίας κλίμακας, δημιουργώντας έτσι ένα ρεαλιστικό και παράλληλα απαιτητικό περιβάλλον, με έναν εντατικό και παρατεταμένο ρυθμό επιχειρήσεων σε 24ωρη βάση, αυξάνοντας σημαντικά το επίπεδο εκπαίδευσης των ασκούμενων δυνάμεων.

Τον Απρίλιο του 2015, η Άσκηση «Ηνίοχος» διεξάγεται για πρώτη φορά υπό μορφή INVITEX, με τη συμμετοχή της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) και διμοιρίας των Ειδικών Δυνάμεων (SOF) της USAFE ως JTAC.

Για την επίτευξη του αντικειμενικών σκοπών της Άσκησης εκτελούνται αποστολές, οι οποίες σχεδιάζονται από το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) και καλύπτουν όλο το φάσμα των επιχειρήσεων που εκτελούνται σήμερα από την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) όπως:

1.Καταστολή του συστήματος Αεράμυνας – Interdiction of Air Defense Systems (IADS).

2.Προσβολή Αεροδρομίου.

3.Προσβολή Ειδικών Στόχων /Αεροπορική Απομόνωση (Γέφυρες, υποδομές, μέσα και προσωπικό).

4.Προσβολής Στόχων επιφανείας.

5.Προστασία Αεροσκαφών Υποστήριξης (Slow Mover).

6.Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search and Rescue ).

7.Αποστολές Δυναμικής Στοχοποίησης (Dynamic Targeting)/ Strike Coordination and Reconnaissance (SCAR)/ Close Air Support (CAS)/ Time Sensitive Targets (TST).

8.Προστασία/ Επίθεση Εναέριων Στόχων Υψηλής Αξίας (High Value Airborne Asset (HVAA).

Με δεδομένο το υψηλό επίπεδο της ΠΑ και τις δυνατότητες διεξαγωγής Ασκήσεων με συμμετοχή αξιοζήλευτης ποικιλίας οπλικών συστημάτων καθώς και της προσφοράς ιδιαίτερων γεωγραφικών επιλογών-προκλήσεων, η Άσκηση «Ηνίοχος» εξελίσσεται στην ανταγωνιστικότερη Άσκηση στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η οποία παρέχει στους συμμετέχοντες υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και μοναδική εμπειρία συμμετοχής.

Στην  «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023» συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα εκτός από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις:

● Η Κυπριακή Δημοκρατία με Ελικόπτερο AW139 και Ομάδα Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών (Joint Terminal Attack Controller – JTAC).
● H Γαλλία με Μαχητικά Αεροσκάφη (Α/Φ) RAFALE.
● Οι ΗΠΑ με Α/Φ F-16, 1 Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9 REAPER και Ομάδα JTAC.
● Η Ινδία με Α/Φ Su-30.
● Η Ιορδανία με Α/Φ F-16.
● Η Ισπανία με Α/Φ F-18.
● Η Ιταλία με Α/Φ TORNADO.
● Η Σαουδική Αραβία με Α/Φ F-15.
● Η Σλοβενία με Α/Φ PC-9Μ και Ομάδα JTAC.

Επίσης στην Άσκηση  συμμετέχουν με προσωπικό η Αυστρία και ο Καναδάς, και με παρατηρητές η Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο, το Μπαχρέιν, η Σλοβακία και η Τυνησία.






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου