ΠΑΤΡΑ : «Η επιτυχία βασίζεται στους πολίτες, όχι στους κάδους»

Το σπιράλ απαντά στη δημοτική αρχή για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Με έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων σύμφωνα με την οποία η δημοτική αρχή καμαρώνει για τους νέους κάδους,ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει φροντίσει να ενημερώσει στοιχειωδώς τους πολίτες για το θέμα της ανακύκλωσης. Τοποθετεί κάδους σε διάφορα σημεία της πόλης χωρίς Να πληροφορεί καν του δημότες για το πότε θα ξεκινήσει η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων και με ποιο τρόπο. Ούτε καν το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει ενημερωθεί σχετικά. Η δημοτική αρχή απαξιώνει προκλητικά όλους τους αιρετούς. Όλη η Πάτρα κατάντησε να είναι ένας τεράστιος κάδος. 

 

 Όσοι έχουν ασχοληθεί στοιχειωδώς με τη διαχείριση των απορριμμάτων γνωρίζουν πολύ καλά ότι το οποιοδήποτε νέο σύστημα πρέπει πρώτα να θέσει στο κέντρο τονπολίτη, την ενημέρωση και την εκπαίδευσή του. Μόνο τότε θα έχει ελπίδες επιτυχίας οποιαδήποτε προσπάθεια γίνει. Από ότι φαίνεται η δημοτική αρχή έχει μείνει πολύ πίσω, δυστυχώς, και στον συγκεκριμένο τομέα και αρνείται πεισματικά να ενημερωθεί για τις σύγχρονες μεθόδους και τις νεότερες εξελίξεις.

Εμείς λοιπόν στο σπιράλ -που μιλάμε με τους ειδικούς, πού ρωτάμε τη γνώμη τους και ακούμε τις προτάσεις τους- γνωρίζουμε ότι το θέμα είναι να υπάρχουν,κυρίως, στις πόλεις μας κάδοι όπου θα διαχωρίζονται τα οργανικά -δηλαδή τα υπολείμματα των τροφών- από τα υπόλοιπα απορρίμματα. Η κομποστοποίηση πρέπει να είναι στο κέντρο της διαχείρισης των απορριμμάτων. Και κεντρικός στόχος η μείωση της συνολικής παραγωγής των απορριμμάτων.

Ανοίξτε λοιπόν τα μάτια σας και τα αυτιά σας κύριοι της δημοτικής αρχής, φροντίστε να ενημερωθείτε και πάψτε να προβάλλετε ως πρωτότυπα αυτά που αποτελούσαν καινοτομία προ εικοσαετίας. Ο όρος«κυκλική οικονομία» μάλλον παραμένει ακόμα άγνωστη στα αυτιά σας.

Λύπη, οργή και θυμός μόνο διακατέχει όσους έχουμε μελετήσει τις εναλλακτικές προσεγγίσεις αντιμετώπισης του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων και βλέπουμε στην Πάτρα άλλη μια αποτυχία, λόγω αδράνειας, αδιαφορίας και εμμονών. Τουλάχιστον συνειδητοποιούμε –για μια φορά ακόμα- πως ο διαρκής αγώνας μας για τον Δήμο Πατρέων έχει αντικείμενο και νόημα κι αυτό μας οπλίζει με περισσότερη αποφασιστικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου