ΠΑΤΡΑ : Προγραμματισμός παραστάσεων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. 2015-2016



 Σήμερα η κοινωνία μας βιώνει μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή. Οι βίαιες προσαρμογές που έχουν επιβληθεί στο λαό μας τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν προκαλέσει πολλαπλά και σύνθετα προβλήματα κρίσης σε όλους τους τομείς της κοινωνικής μας ζωής. Οι βασικοί θεσμοί, του, πάλαι ποτέ, αστικού κράτους -Υγεία, Πρόνοια, Ασφάλιση της εργασίας, Σύνταξη-  έχουν καταρρακωθεί. Ο φόβος, η αδράνεια, η αδιαφορία, ο άκρατος ατομικισμός, το σύνθημα, είναι οι πρώτες, μολυσματικές ασθένειες, που εμφανίζονται στο κοινωνικό σώμα.


Ο ευαίσθητος σεισμογράφος του Θεάτρου έχει καταγράψει τους κραδασμούς. Σε τέτοιες σκληρές εποχές τα καθήκοντα των καλλιτεχνών πολλαπλασιάζονται και οι ευθύνες τους απέναντι στο Κοινό, είναι δυσβάσταχτες. Για τον απλούστατο λόγο ότι το θεμέλιο της αγωνίας του καλλιτέχνη, είναι η υπεράσπιση του Κοινού. Ο λόγος της ύπαρξής του, είναι η ολοκληρωτική και με κάθε μέσο, αντίσταση στη φθορά.
Συμπερασματικά, αποστολή του καλλιτέχνη είναι, να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις, τον αγώνα του Ανθρώπου, να σταθεί όρθιος και να υπερνικήσει το Φόβο.

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. μ’ αυτό το περιεχόμενο και σ’ αυτό το επίπεδο θέλουν να επαναπροσδιορίσουν  τη σχέση του Αχαϊκού λαού με το Θέατρό του.

Μ’ αυτόν το στόχο σχεδιάσαμε τους άξονες της όλης προσπάθειας:



 Α.-       H ZΩΗ ΤΟΥ ΓΑΛΙΛΑΙΟΥ  του Μπέρτολτ Μπρέχτ.

Για εναρκτήριο επιλέξαμε το έργο Η Ζωή του Γαλιλαίου του Μπέρτολτ Μπρέχτ. Ο μεγάλος αναμορφωτής του σύγχρονου θεάτρου με τον «Γαλιλαίο» του, ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια μας, με λαϊκό και μαζί ποιητικό τρόπο, όλα τα προβλήματα του σημερινού ανθρώπου χωρίς να  διστάζει να δώσει και τις απαντήσεις του. 

Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Οδυσσέα Νικάκη, σκηνοθεσία  Κώστα Καζάκου , σκηνικά-κοστούμια Θάλειας Ιστικοπούλου, μουσική Διονύση  Τσακνή , κίνηση Μάρως Γαλάνη. Στο ρόλο του Γαλιλαίου ο Κώστας Καζάκος .

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Διονύσης Βούλτσος, Ηλίας Γιαννάκης, Φάνης Δίπλας, Θανασούλας Αντρέας,  Καλαντζής Δημήτρης, Κουβαρδάς Σπύρος, Μάρκου Γιώργος,  Μαυρίδη Πέτρα, Ντάβαρης Γεράσιμος, Σαράντος Θανάσης, Στεργιώτη Δωροθέα.
Συμμετέχουν οι μικροί: Λεωνίδας Καραπατάκης, Μάνος Μπαλασκάκης , Σπύρος Παπαδημητρόπουλος, Αλέξανδρος Παπούλιας και οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής: Δημήτρης Βαμβακάς,  Σπύρος Βλάχος, Χάρης Φραγκούλης, Γιάννης Χαρκοφτάκης, Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, Τάσος Χρυσόπουλος .
Ερμηνεύει η Μαρία Ρούτση  
Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Γεωργιάδης - μαντολίνο
   Τάσος Σχίζας - ακορντεόν   , Νίκος Σκεπαρνιάς- κιθάρα  ,  Μιχάλης Δάρμας- κοντραμπάσο 

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων –Οκτώβριος 2015

Β.- Εγκαινιάζουμε το ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ
Θα ακολουθήσουμε τα βήματα του Θέσπι, του πρώτου θεατρανθρώπου της παγκόσμιας ιστορίας, ο οποίος γύριζε στα χωριά της αρχαίας Αττικής κι έδινε παραστάσεις με το Διθύραμβό του. Με το δικό μας «Άρμα», πέντε ταλαντούχοι και ενθουσιώδεις νέοι ηθοποιοί, θα οργώνουν ολόκληρο το Νομό, από χωρίου εις χωρίον και θα παίζουν τρείς σπαρταριστές κωμωδίες του Τσέχωφ [Επέτειος – Αίτηση Γάμου – Αρκούδα]. Η παράσταση αυτή θα παρέχει αληθινή ψυχαγωγία, υψηλού επιπέδου, για μικρούς και μεγάλους.
Το «Ελιξίριον Τσέχωφ!» είναι  μια  παράσταση «θεραπευτική» . Βασίζεται στις ευεργετικές ιδιότητες του γέλιου , από το  γιατρό της ψυχής  Άντον Τσέχωφ. Είναι η πρώτη παράσταση του θεσμού Άρμα Θέσπιδος  του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας  που  έχει στόχο να περιοδεύσει και στο πιο απομακρυσμένο χωριό στην ευρύτερη                       περιοχή της Νοτιοδυτικής   Ελλάδος  φέρνοντας το θέατρο κοντά σε αυτούς που το χρειάζονται περισσότερο.  Το «Ελιξίριον Τσέχωφ!» αποτελούν οι τρεις κωμωδίες: Πρόταση Γάμου,  Αρκούδα   και  Επέτειος . Μια  Πρόταση γάμου καταλήγει σε έναν τρικούβερτο καβγά    για αγελαδοβοσκές  με λιποθυμίες και φιλιά.   Μια όμορφη χήρα  ταράζεται  όταν στο σπίτι της  μπαίνει  θυμωμένος   ένας  χωριάτης  που μοιάζει με Αρκούδα  και ζητάει τα χρέη του μακαρίτη άντρας της.  Οι δυο  τους  μαλώνουν   τόσο έντονα  που καταλήγουν σε μονομαχία .  Και τότε  ερωτεύονται παράφορα.  Ο  πρόεδρος του  διοικητικού συμβουλίου  μαζί  με τον λογιστή  του, προσπαθούν  να γράψουν  ένα λόγο για την Επέτειο της τράπεζας στο γραφείο τους  και  ξαφνικά εισβάλει μια ανήμπορη  γυναίκα  που  ζητάει  τους μισθούς του άντρα της
Συντελεστές
Μετάφραση: Λυκούργος Καλλέργης.Τέλος φόρμας Σκηνοθεσία: Χρήστος Στρέπκος
Σκηνικά  - Κοστούμια : Θάλεια Ιστικοπούλου  Κίνηση: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελένη Καλαντζοπούλου ,  Κατερίνα Κολλυροπούλου , Βασίλης Κόκκαλης, Γιάννης Τσάκωνας


Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ. 

Επιλέξαμε το πολυβραβευμένο έργο του Μίχαελ Έντε Η ΜΟΜΟ, που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες και παίζεται με μεγάλη επιτυχία σ’ όλον τον κόσμο.
Είναι η παράξενη ιστορία για τους Κλέφτες του Χρόνου και για το πώς, μόνο ένα παιδί, μπορεί και φέρνει πίσω στους ανθρώπους τον κλεμμένο χρόνο τους.
Η ιστορία:
Πρόκειται για μία συναρπαστική παραβολή για την ανήσυχη εποχή μας,
Μέσα από τα μάτια της τρυφερής, γενναίας αλλά και αποφασιστικής Μόμο, ο κόσμος μας γίνεται μαγικός, πλούσιος σε θαύματα και μυστήρια όσο και σε περασμένες εποχές. Ο χρόνος που κυλά, είναι ο μεγαλύτερος πλούτος , είναι η ζωή και η ζωή κατοικεί στην καρδιά. Είναι το ζωντανό σύμβολο που επικυρώνει την ανάγκη του ανθρώπου να αγωνιστεί για ό,τι ανθρώπινο υπάρχει μέσα του...
 
Συντελεστές:
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Μουσική: Γιώργος Δίπλας
Σκηνικά- Κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου
Χορογραφία: Κάλλια Θεοδοσιάδη
Βοηθός σκηνοθέτη: Χρύσα Παπαδημητρίου

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Νάντια
  Ανθοπούλου , Ηλίας Γιαννάκης, Έφη Κεραμίδα, Γιάννης Κοτσαρίνης, Γιώργος Μάρκου, Πέτρα Μαυρίδη, Κωνσταντίνος Μητρόπουλος ,  Ιωάννα Στεφανάτου, Γιώργος Τσάμης

Η πρώτη παράσταση έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.




Προγραμματισμός εκπαιδευτικών δράσεων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας  2015-2016


Δ.-       Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  ΠΑΤΡΑΣ.

Καταργούμε το προκαταρκτικό  έτος και θεσμοθετείται Δραματική Σχολή Τετραετούς φοίτησης. Η πείρα έχει αποδείξει ότι τα τέσσερα χρόνια σπουδών είναι ο απαραίτητος χρόνος για να αφομοιωθεί η διδακτέα ύλη και να κατανοηθεί η Υποκριτική Τέχνη.
Η Δημοτική Αρχή και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., παρά την οικονομική δυσπραγία των ημερών, προχωρούν άμεσα σε σοβαρά έργα υποδομής, με τη δημιουργία χώρων υψηλών προδιαγραφών, όπου θα συγκεντρωθούν όλες οι δραστηριότητες της Σχολής και θα εξασφαλιστεί η άνετη και απρόσκοπτη λειτουργία της, προς όφελος των σπουδαστών.
Η ανωτατοποίηση των σπουδών, κρίνεται απαραίτητη για τους παρακάτω λόγους:

α]  Η Νεολαία μας που αποφοιτά από το Λύκειο, παρουσιάζει σοβαρότατες ελλείψεις στην Ελληνική Γλώσσα και στην Ιστορία.
Η Ελληνική Γλώσσα είναι το βασικό μέσο έκφρασης του καλλιτέχνη Ηθοποιού. Χωρίς τη βαθιά γνώση της γλώσσας δεν μπορεί να προσεγγίσει τους μεγάλους δραματουργούς και δεν μπορεί να κατανοήσει τα μεγάλα κείμενα.
Η βαθιά γνώση της Ιστορίας, είναι απολύτως απαραίτητη για τον καλλιτέχνη Ηθοποιό, γιατί αν δεν γνωρίζει σε βάθος τα παθήματα του Λαού μας και της Πατρίδας μας, δεν μπορεί να αναγνωρίσει τις ανάγκες του Κοινού στο οποίο απευθύνεται και να αγωνιστεί για να τις «θεραπεύσει».

β]  Η Δραματική Σχολή είναι χώρος άσκησης του Σώματος και του Μυαλού του νέου ηθοποιού. Είναι ομαδική Τέχνη η Υποκριτική και χρειάζεται συγκέντρωση των δυνάμεων, αυτοπειθαρχία, αυτοσεβασμό, αφοσίωση και το πανάκριβο αίσθημα της συντροφικότητας.



Ε.-  Το OPERΑ STUDIO ΠΑΤΡΑΣ.

Ο «ΑΠΟΛΛΩΝ», αυτό το κόσμημα της Πάτρας, χτίστηκε το 1871, σχεδιασμένο από τον Ελληνογερμανό αρχιτέκτονα Ernst Moritz Theodor Ziller, στα πρότυπα των μεγάλων λυρικών θεάτρων της Ευρώπης. Γι’ αυτό εγκαινιάστηκε με την όπερα του Βέρντι  «Χορός Μεταμφιεσμένων» [«Un ballo in maschera»]. Η παράδοση του Ευρωπαϊκού Λυρικού Θεάτρου είναι απόλυτα δεμένη με την παρουσία του «Απόλλωνα» στην πόλη της Πάτρας. Το OPERA STUDIO ΠΑΤΡΑΣ φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν  πρωτοποριακό θεσμό για τα ελληνικά δεδομένα. Ως κλάδος του ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ, θα είναι ανοιχτό σε νεαρούς τραγουδιστές και τραγουδίστριες του κλασικού τραγουδιού, κάθε εθνικότητας. Θα δίνει τη δυνατότητα σε ταλαντούχους καλλιτέχνες να προετοιμαστούν και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, ώστε να μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του τραγουδιστή της Όπερας και του Μουσικού Θεάτρου.












ΣΤ.-  Το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας συνεχίζει και εξελίσσει  έναν καινούργιο κύκλο  μαθημάτων, το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων . Πρόκειται για ένα διετές πρόγραμμα εκπαιδευτικών μαθημάτων και σεμιναρίων, για ενήλικες από 18 ετών και πάνω, οι οποίοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν  από κοντά τη διαδικασία της θεατρικής πράξης και να βιώσουν τη μαγική λειτουργία του Θεάτρου.
Σκοπός του Θεατρικού Εργαστηρίου είναι να παρέχει τις βασικές γνώσεις και τα υποκριτικά εργαλεία σε όποιον αγαπά το Θέατρο και επιθυμεί να μάθει για αυτό. Τα βασικά μαθήματα διδασκαλίας είναι Υποκριτική, Αυτοσχεδιασμός,  Κίνηση, Μουσική, Ορθοφωνία.
Κατά την διάρκεια της χρονιάς θα λάβουν χώρα και  σεμινάρια με γνωστούς καθηγητές, σε αντικείμενα παρεμφερή με την υποκριτική τέχνη.
Το Θεατρικό Εργαστήρι θα ξεκινήσει στις 2 Νοεμβρίου 2015




Ζ.LAB: dancetheatre & site specific performance LABoratory Patras

Ένα διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα χοροθεάτρου και site-specific επιτέλεσης το οποίο θα λειτουργήσει πιλοτικά, θεσμοθετεί το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας με απόφαση του Δ.Σ. και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Κώστα Καζάκου 
Απευθύνεται σε: ενήλικες  18 – 35 χρόνων  οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένα εμπειρία σπουδής  χορού ή θεάτρου ή είναι τελειόφοιτοι -  απόφοιτοι της σχολής καλών τεχνών ή αρχιτεκτονικής και αδυνατούν να  συνεχίσουν ένα  πολυετές πρόγραμμα σπουδής στο χορό,  το θέατρο ή την επιτέλεση, αλλά επιθυμούν  να αποκτήσουν γνώσεις επαγγελματικού επιπέδου, σκηνική εμπειρία, τεχνικές και εργαλεία για να εξελίξουν  τον  καλλιτεχνικό εαυτό τους μέσα από την τέχνη του χοροθεάτρου και της site-specific επιτέλεσης.
Στους αποφοίτους  θα παρέχεται βεβαίωση κατάρτισης στο χοροθέατρο  και site-specific επιτέλεση, με την ολοκλήρωση του διετούς κύκλου μαθημάτων και την παρουσίαση τελικής  εργασίας
Η έναρξη ορίζεται τον Οκτώβριο 2015 και η λήξη τον Ιούνιο 2017.



Η. ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Το θεατρικό εργαστήρι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠΑΤΡΑΣ για παιδιά και εφήβους ανοίγει την αυλαία του,  για να υποδεχτεί τους νέους αλλά και παλαιότερους φίλους του.  Από 1η Οκτωβρίου 2015,  ξεκινούν οι ομαδικές μας δράσεις με άξονα το θέατρο.                                                                                                    Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τη μίμηση, τη παντομίμα, το εκπαιδευτικό δράμα, τις ασκήσεις   (ρυθμού, εμπιστοσύνης, παρατηρητικότητας, μνήμης, αισθήσεων, φαντασίας, επικοινωνίας, συνεργασίας), τη σωματική έκφραση, την εξάσκηση φωνής- λόγου, τις μουσικοκινητικές ασκήσεις, τα παιχνίδια ρόλων, τους αυτοσχεδιασμούς, και τις δραματοποιήσεις  το παιδί έρχεται σε επαφή με τον  εσωτερικό του κόσμο, αλλά και το περιβάλλον του.

Τμήματα ηλικιακά: 3-4 ετών, 4-5 ετών, 5-6 ετών, 6-8 ετών, 8-10 ετών, 10-12 ετών, Έφηβοι Γυμνασίου & Έφηβοι Λυκείου

Διεύθυνση Εργαστηρίου: Φαβιέρου 43, Πάτρα –Τηλ.επικοινωνίας: 6976878104


   Κώστας Καζάκος,
Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου