ΙΩΑΝΝΙΝΑ : Με σχέδιο και συνεργασίες, «επενδύουν» στο συνεδριακό τουρισμό



Ο συνεδριακός είναι ο ακριβότερος κλάδος του τουρισμού, με τα μεγαλύτερα οφέλη και ο μόνος που «κινείται» καθ’ όλη τη διάρκεια τους έτους. Ως εκ τούτου, η στόχευση των Ιωαννίνων να διεισδύσουν στον παγκόσμιο συνεδριακό χάρτη, προσελκύοντας στην πόλη διεθνή συνέδρια, είναι ένας σημαντικός άξονας  της νέας στρατηγικής   τουριστική ανάπτυξη των Ιωαννίνων που υλοποιείται ως προϊόν της συνεργασίας Δήμου Ιωαννιτών, Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων και επαγγελματιών του κλάδου. 


Στο πλαίσιο αυτό, Δήμος, Επιμελητήριο και Ξενοδόχοι,  οργάνωσαν στα Γιάννενα ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Συνεδριάζουμε στην πόλη μας”. Στην εκδήλωση είχαν κληθεί  ( και υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση) τα μέλη της πανεπιστημιακής,  επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας της περιοχής.
Στην εκδήλωση έγινε η πρώτη προσέγγιση των ενεργειών που απαιτούνται για να διεισδύσουν τα Γιάννενα στον παγκόσμιο συνεδριακό χάρτη και υπήρξε μια άκρως ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων από την εμπειρία που υπάρχει μέχρι σήμερα στη διοργάνωση συνεδρίων στα Γιάννενα.
Όπως τόνισε τόσο ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, όσο και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νίκος Γκόλας, η Δημοτική Αρχή κινείται στο θέμα της τουριστικής στρατηγικής με τη λογική των συνεργασιών και με τη λογική ότι «δεν τα ξέρουμε όλα και συνεργαζόμαστε με τους ειδικούς».
Ο κ. Μπέγκας σημείωσε πως «ως Δημοτική Αρχή τείνουμε το χέρι της συνεργασίας στην επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα. Η υπόθεση του συνεδριακού τουρισμού θέλει δουλειά σε βάθος χρόνου, γι’ αυτό και η σημερινή εκδήλωση είναι η αρχή για να βγάλουμε τα πρώτα συμπεράσματα ώστε να ακολουθήσουν work group για τα επόμενα βήματα μας».
Ο κ. Γκόλας τόνισε ότι «είναι σημαντικό πως ότι πετυχαίνουμε στο θέμα του τουρισμού γίνεται μέσα από συνεργασίες και έχοντας συγκεκριμένη στρατηγική», προσθέτοντας  πως αυτή είναι η λογική και στην προβολή του συνεδριακού τουρισμού, ενός κλάδου «με τεράστια προοπτική για την περιοχή μας».

Μεγάλες προοπτικές των Ιωαννίνων στο συνεδριακό τουρισμό

Στην εκδήλωση «Συνεδριάζουμε στην πόλη μας», η κ. Δέσποινα Αμαραντίδου ιδιοκτήτρια και διευθύντρια της ARTION Conferences & Events, της εταιρείας που έχει αναλάβει τη δράση που αφορά στη συνεδριακή προβολή του προορισμού «Ιωάννινα»,  στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου για την τουριστική ανάπτυξη των Ιωαννίνων, παρουσίασε στοιχεία που αφορούν στον συνεδριακό τουρισμό, ενώ ο σύμβουλος του Δημάρχου, Στέφανος Ζέρβας, έκανε μια συνοπτική παρουσίαση όλων των δράσεων του στρατηγικού  σχεδίου για τον τουρισμό που υλοποιείται με ορίζοντα τετραετίας.
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν , ο συνεδριακός είναι ένας υψηλού επιπέδου τουρισμός, που κινείται επί δωδεκάμηνο, ενώ στην εξυπηρέτηση ενός συνεδρίου εμπλέκονται 65 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες. Είναι από τους ακριβότερους κλάδους καθώς ο κάθε σύνεδρος δαπανά κατά μέσο όρο 120 ευρώ την ημέρα, ενώ το 80% των συνέδρων επανέρχονται στο μέλλον με τις οικογένειες τους ως τουρίστες στον τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου.
Η διεθνής συνεδριακή «πίτα» που μπορεί να διεκδικηθεί είναι μεγάλη, καθώς διοργανώνονται ετησίως περίπου 12.000 διεθνή συνέδρια σε όλο τον κόσμο, ωστόσο η Ελλάδα -αν και τουριστική χώρα- δεν έχει αναπτύξει εθνική στρατηγική διεκδίκησης και περιορίζεται σε ένα ελάχιστο κομμάτι αυτής της «πίτας».
Όπως υπογράμμισε  η κ. Αμαραντίδου, η διεκδίκηση ενός διεθνούς συνεδρίου μοιάζει σε μικρογραφία με τη διεκδίκηση μιας ολυμπιάδας και υπάρχει για τα Γιάννενα πεδίο διεκδίκησης, καθώς παρουσιάζεται κορεσμός στην παγκόσμια αγορά και αναζητούνται καινούργιοι προορισμοί. 
«Τα Γιάννενα έχουν τις προϋποθέσεις να διεκδικήσουν διεθνή συνέδρια και ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι κινητοποιώντας την ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα που αποτελεί το διανοητικό κεφάλαιο της περιοχής», σημείωσε η κ. Αμαραντίδου.
Καίριες παρεμβάσεις στο διάλογο που διεξήχθη έγιναν από μέλη της πανεπιστημιακής και επιστημονικής κοινότητας, που έχουν την εμπειρία από τη διοργάνωση συνεδρίων. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως κατέθεσαν εμπειρία, προτάσεις, προβληματισμούς, μεταξύ άλλων: ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργος Καψάλης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Στέφανος Φούσας, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων Μηνάς Πασχόπουλος, οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής, Μωϋσής Ελισάφ, Νίκη Αγνάντη, Ευάγγελος Παρασκευαϊδης, Ιωάννης Γουδέβενος, ο καθηγητής και δημοτικός σύμβουλος, Άρης Μπαρτζώκας.
Σχεδόν από όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, οι οποίοι  μετέφεραν την εμπειρία τους από τη διοργάνωση συνεδρίων στα Γιάννενα, επισημάνθηκε για άλλη μία φορά, το πρόβλημα της πτητικής αξιοπιστίας του Αεροδρομίου Ιωαννίνων. Ένα θέμα στο οποίο παρενέβη ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, λέγοντας πως είναι ψηλά στην «ατζέντα» της Δημοτικής Αρχής. Όπως υπογράμμισε: «δώσαμε δείγματα γραφής, στρατηγικής και κλιμάκωσης της διεκδίκησης. Καταφέραμε να πείσουμε ότι υπάρχει εναλλακτικό ραδιοβοήθημα που μπορεί να τοποθετηθεί στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, όταν η ΥΠΑ μέχρι το 2014 «οχυρώνονταν» πίσω από την ακαταλληλότητα του ILS. Συνεχίζουμε όλοι μαζί οι φορείς του τόπου τη διεκδίκηση για ένα αξιόπιστο αεροδρόμιο. Η ισχύς της διεκδίκησης  εν τη ενώσει και θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου