ΙΩΑΝΝΙΝΑ : Νεκτάριος Φαρμάκης: "Ο Δυτικός Άξονας μπορεί να γίνει ο μεγάλος πρωταγωνιστής της επόμενης εποχής"


ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
Στην ανάγκη διαμόρφωσης κοινής ταυτότητας και στρατηγικής για το σύνολο του Δυτικού Άξονα της χώρας, εστίασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την παρέμβασή του σήμερα, Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, μεταξύ πέντε Ελληνικών Περιφερειών και εκπροσώπων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
 
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Θεσσαλίας και αποσκοπούσε στην εύρεση των σημείων σύγκλισης και τον εντοπισμό ομοιοτήτων αλλά και διαφορών, προκειμένου να καταρτιστεί μελέτη για την περιφερειακή πολιτική της Ελλάδας μετά το 2020, η οποία έχει ανατεθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την Υπηρεσία Διαρθρωτικών Αλλαγών της Ε.Ε.
Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε στα πολλά κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δυτικός Άξονας της χώρας, με κυριότερα μεταξύ άλλων, τα μεγάλα ελλείμματα σε δίκτυα και υποδομές, όπως οι σύγχρονοι οδικοί άξονες, τα έργα ύδρευσης και άρδευσης, το φυσικό αέριο, κλπ.
Επίσης, εστίασε στις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν, επενδύοντας με σωστή και σύγχρονη στρατηγική στην εξωστρέφεια και την ανάδειξη του τουριστικού προφίλ, αλλά και στην έρευνα μέσω της οποίας μπορεί να ενισχυθεί η τοπική επιχειρηματικότητα και να βελτιωθεί η παραγωγή και η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων.
«Στην Ελλάδα έχουμε απόλυτη ανάγκη από μία πολιτική συνοχής, πρώτα σε επίπεδο χώρας και μετά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να μειωθούν οι ανισότητες που υπάρχουν επί χρόνια. Σε μία σύγχρονη και ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορούμε να μιλάμε για Περιφέρειες α’ και β’ ταχύτητας» ανέφερε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας ότι η δημιουργία ενός νέου οδικού χάρτη περιφερειακής πολιτικής, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την κεντρική εξουσία, προσθέτοντας ωστόσο ότι εναπόκειται και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναδείξει το «νέο πρόσωπο» της χώρας και εν προκειμένω, του Δυτικού Άξονα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, εξέφρασε τη βεβαιότητα: «Μπορούμε να κάνουμε πολλά. Ο Δυτικός Άξονας μπορεί να γίνει ο μεγάλος πρωταγωνιστής της επόμενης εποχής». Και υπογράμμισε ότι η αρχή μπορεί να γίνει με τη διαμόρφωση μίας ενιαίας ταυτότητας του Δυτικού Άξονα, αλλά και με την ενίσχυση της συνεργασίας των Περιφερειών σε ευρωπαϊκά και περιφερειακά προγράμματα, αλλά και με σχεδιασμούς έργων και δράσεων που θα έχουν υπερτοπικό χαρακτήρα και αξία.
Από την πλευρά της, η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άλκηστις Σταθοπούλου, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που υπάρχουν για τη διαμόρφωση κοινών προδιαγραφών στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, αλλά και σε διαπεριφερειακή συνεννόηση προκειμένου οι προσκλήσεις που εκδίδονται να μην λειτουργούν ανταγωνιστικά.
Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε στη σύσκεψη των Ιωαννίνων με πολυμελής αποστολή, καθώς εκτός του Περιφερειάρχη και της κ. Σταθοπούλου, παρόντες ήταν επίσης, ο Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Δημήτρης Καραβίδας, τα υπηρεσιακά στελέχη, Νίκος Θωμόπουλος, Γλυκερία Κατηφόρη και Μαίρη Στεργίου, καθώς επίσης η σύμβουλος του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Σοφία Καϊάφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου