ΠΑΤΡΑ / ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ : ΔΕΝ ΜΑΤΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ


Παρά τις προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες της αυριανής μέρας ο Δήμος Πατρέων, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων δεν ματαιώνουν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την Τσικνοπέμπτη και καλούν όλους τους Πατρινούς να συμμετάσχουν στη μεγάλη γιορτή της πόλης καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
 
Οι φετινές εκδηλώσεις για την Τσικνοπέμπτη υπόσχονται στιγμές αυθεντικής λαϊκής διασκέδασης και ανεμελιάς μέσα από μια σειρά παραδοσιακών δρώμενων που θα ξετυλιχτούν τόσο στην Άνω και Κάτω πόλη όσο και σε συνοικίες της πόλης.
Από τις 12.00 έως τις 13.30  πέντε μπάντες χάλκινων πνευστών από τη Μακεδονία με τη συνοδεία του Χορευτικού Τμήματος του Δήμου Πατρέων θα ξεσηκώσουν με τους ήχους τους συνοικίες της πόλης και όχι μόνο. Συγκεκριμένα θα παρελάσουν παίζοντας μουσική στις συνοικίες Ζαβλάνι, Ανθούπολη, Γούβα, Πλατεία Ελευθερίας και Άγιο Βασίλειο (Ρίο) και σε άλλες όμορες συνοικίες. Πρόκειται για σπουδαίες μπάντες χάλκινων πνευστών από την Μακεδονία που συμμετέχουν ειδικά για την ημέρα της Τσικνοπέμπτης λόγω της αυθεντικής, παραδοσιακής φυσιογνωμίας της μουσικής τους και της ξεχωριστής ιστορίας τους.
Στις 14.00 τρεις από τις ορχήστρες ξεκινούν από τον Αγ. Ανδρέα στην Ρήγα Φεραίου με κατεύθυνση την πλ. Εθνικής Αντίστασης (Όλγας) και δύο από τις ορχήστρες ξεκινούν από την Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Όλγας)  στην Ρήγα Φεραίου με κατεύθυνση την Γούναρη. Όλες οι ορχήστρες συναντώνται και κατευθύνονται στην Αγίου Νικολάου με κατεύθυνση προς την Τριών Συμμάχων. Θα παίξουν όλοι μαζί εκεί στήνοντας ένα λαϊκό γλέντι.

ΟΙ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Επίκεντρο των φετινών απογευματινών και βραδινών εκδηλώσεων και δρώμενων, θα είναι η Άνω Πόλη, ωστόσο οι δράσεις θα επεκταθούν και στην Κάτω Πόλη δίνοντας χρώμα και στο ιστορικό κέντρο.
Οι εκδηλώσεις θα κινηθούν σε δυο άξονες και αφορούν στο δρώμενο «Ο Καραγκιόζης Πρόεδρος της Άνω Πόλης» και στην συναυλία των Κανταδόρων της Santa Maura του Συλλόγου Λευκαδίων Πάτρας «Η Φανερωμένη», που θα πλαισιωθεί από χορευτικά μελών της σχολής χορού Dancesport Hall. Και οι δυο παράλληλες εκδηλώσεις επιχειρούν να αναδείξουν παραδοσιακές πτυχές της Αποκριάς ταξιδεύοντάς μας σε έθιμα και συνήθειες αλλοτινών εποχών.
Το κυρίαρχο δρώμενο θα είναι «Ο Καραγκιόζης Πρόεδρος» και η αναβίωση των λαϊκών εθίμων τα οποία έχουν συνδεθεί με την παραδοσιακή όψη της Αποκριάς και τη μακρόχρονη ιστορία. Παραδοσιακά καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές από μπάντες χάλκινων πνευστών, χορευτικά από το Χορευτικό του Δήμου Πατρέων, ξέφρενο κέφι και αυθεντική σατιρική διάθεση συμπληρώνουν τη βραδιά της κατανάλωσης ψητού κρέατος και οίνου.


Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ

Το ραντεβού των βραδινών εκδηλώσεων θα δοθεί στις 19.00 στα Ταμπάχανα όπου θα ξεκινήσουν το μουσικό άρμα και η πλατφόρμα με τον Χατζιαβάτη σαν ντελάλη της τελετής  και θα ακολουθήσουν την οδό Γερμανού  προς την Μπουκαούρη   Στην διάρκεια της διαδρομής το χορευτικό του Δήμου Πατρέων με παραδοσιακές φορεσιές  θα χορεύει χορούς από την Πελοπόννησο.
Στις 18.30 θα στηθεί γλέντι με τρεις μπάντες χάλκινων πνευστών στην πλ. Αγ. Αικατερίνης με τιμώμενο πρόσωπο την Αγλαΐα.
Στις 19.00 η συνοδεία της Αγλαΐας, του σερ Νιόνιου και του Σταύρακα με τις τρεις μπάντες χάλκινων θα ανέβουν την Μπουκαούρη με κατεύθυνση τη Γερμανού.
Στις 19.00 από την πλατεία Αγ. Γεωργίου ξεκινούν 2 μπάντες με κατεύθυνση τα Ταμπάχανα. Στην διαδρομή το χορευτικό του Δήμου Πατρέων με παραδοσιακές φορεσιές  χορεύουν χορούς από την Μακεδονία.
Οι τρεις πομπές (μουσικό άρμα, Χατζιαβάτης-μπάντες από την Αγίου Γεωργίου-μπάντες με Αγλαϊα, Νιόνιο, Σταύρακα) θα συναντηθούν στην διασταύρωση Γερμανού & Μπουκαούρη και το χορευτικό του Δήμου θα χορέψει βαλς με στολές εποχής.
Όλοι μαζί θα κατευθυνθούν προς την πρόσοψη του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου όπου θα παιχτεί η «ενθρόνιση» του Καραγκιόζη «Προέδρου της Άνω Πόλης», ένα δρώμενο που θα παιχτεί με ανθρώπους οι οποίοι θα ενσαρκώσουν τους ήρωες του θεάτρου σκιών. Μετά το τέλος της τελετής θα ακολουθήσει συναυλία - γλέντι με το σύνολο των χάλκινων οργάνων στις σκάλες του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.  
Το σενάριο και την επιμέλεια του δρώμενου για τον Καραγκιόζη υπογράφει ο παραγωγός θεάτρου σκιών και καραγκιοζοπαίκτης Χρήστος Πατρινός (με τη φωνή του θα ακούγονται οι φωνές των ηρώων του θεάτρου σκιών στις πομπές και στο δρώμενο) σε συνεργασία με τον Χρήστο Γιαννόπουλο, υπεύθυνο του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων. Θα συμμετάσχουν μαθητές του Εργαστηρίου «Περί Σκιών» του Χρήστου Πατρινού και ερασιτέχνες ηθοποιοί.

ΟΙ ΚΑΝΤΑΔΟΡΟΙ ΤΗΣ SANTA MAURA KAI ΜΕΛΗ
ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΧΟΡΟΥ DANCESPORT HALL

Η συναυλία των «Κανταδόρων της Santa Maura» του συλλόγου Λευκαδίων εν Πάτραις «Η Φανερωμένη» θα πραγματοποιηθεί στις 20.00 στον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου μεταξύ των οδών Κανακάρη και Καραϊσκάκη. Καντάδες και αξέχαστα παλαιά, παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια θα ζωντανέψουν από τις φωνές και ορχήστρα με κιθάρες, ακορντεόν, φυσαρμόνικα και κρουστά αφήνοντας τη γλυκιά, ευγενική, ρομαντική γεύση τους και ενεργοποιώντας μνήμες του παρελθόντος όταν η Αποκριά και το Καρναβάλι χαρακτηρίζονταν από άλλα ήθη και ακροάματα. Εκεί θα χορέψουν μέλη της σχολής χορού Dancesport Hall.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου