ΗΠΕΙΡΟΣ / ΙΩΑΝΝΙΝΑ : Μηταράκης- Δήμαρχοι… Όσα είπαν για το μεταναστευτικό...

Βήμα για να ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις φαίνεται ότι αποτελεί η επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη στα Γιάννινα και η πολύωρη σύσκεψη που είχε στην ΠΕΔ με δημάρχους και εκπροσώπους δήμων της Ηπείρου. Νωρίτερα ο Υπουργός συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη χωρίς να γίνει καμία δήλωση. Η σύσκεψη που προκλήθηκε στην ΠΕΔ ήταν ανοιχτή στα μέσα ενημέρωσης ωστόσο δεν έδωσε καμία απάντηση για την χωροθέτηση νέων δομών στην Ήπειρο. Όπως όλα δείχνουν οι οριστικές αποφάσεις του Υπουργείου θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και σίγουρα η περιοχή περιλαμβάνεται στα πλάνα της κυβέρνησης.
 
Την συζήτηση άνοιξε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Χρήστος Ντακαλέτσης ο οποίος κωδικοποίησε τα αποτελέσματα της σύσκεψης που είχε προ ημερών, επισημαίνοντας την ανάγκη ισότιμης συμμετοχής της αυτοδιοίκησης στον διάλογο και ενημέρωσης για τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Ο Υπουργός στην αρχική του τοποθέτηση παρουσίασε τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για το μεταναστευτικό.
Βασικοί στόχοι λοιπόν είναι:
  • Να μειωθούν οι ροές στα νησιά με καλύτερη φύλαξη των συνόρων
  • Να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου
  • Να αυξηθούν οι επιστροφές
  • Να υπάρξει έλεγχος των ΜΚΟ
  • Να λειτουργήσουν στην ενδοχώρα ελεγχόμενες δομές.
Ο Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη συμπαράσταση της Ευρώπης προς την χώρα μας καθώς το πρόβλημα στα νησιά είναι οξύτατο.
Δήμαρχοι και εκπρόσωποι δήμων στην συνέχεια κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους.
Γιώργος Σουκουβέλος Δήμαρχος Ζαγορίου: «Είναι κατανοητό ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουμε. Το Ζαγόρι φιλοξένησε μία δομή στο Τσεπέλοβο. Αν η κυβέρνηση φέρει και πάλι μετανάστες τα προβλήματα θα είναι αναπόφευκτα για έναν τόσο ορεινό δήμο με ελάχιστους κατοίκους».
Μιχάλης Πλιάκος Δήμαρχος Ζίτσας: «Ο Δήμος μας έδειξε τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί. Έγινε η δομή της Αγίας Ελένης. Πρώτα ολοκληρώθηκαν όλες οι υποδομές και στη συνέχεια ήρθαν οι πρόσφυγες. Δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Είναι πολύ σημαντικό ότι θεσμοθετήθηκαν ανταποδοτικά για τους δήμους καθώς μέχρι τώρα σηκώναμε μόνοι μας το βάρος από τη λειτουργία των δομών».
Χρήστος Τσιρογιάννης Δήμαρχος Άρτας: «Κατανοούμε το πρόβλημα που υπάρχει αλλά η χώρα θα πρέπει να κλείσει την πόρτα και να μπει ένα στοπ στις ροές. Πρέπει να δούμε αν έχει κλείσει το 1% σε όλες τις Περιφέρειες. Αν αυτό έγινε και πρέπει να αυξηθεί να το εξετάσουμε με μικρές και διαχειρίσιμες δομές που θα τις αντέχουν οι τοπικές κοινωνίες. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν χωράφια ούτε οι αποφάσεις να ληφθούν ερήμην της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας. Αν αυτό συμβεί θα είμαι απέναντί σας».
Δημήτρης Παπαγεωργίου, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων: «Θέλουμε να είμαστε συμμέτοχοι στον προγραμματισμό και να έχουμε ενημέρωση για τις αποφάσεις. Σήμερα στην Ήπειρο φιλοξενούνται 3.900 πρόσφυγες και απ’ αυτούς οι 2.310 είναι στο Δήμο Ιωαννιτών. Ο δήμος μας δηλαδή φιλοξενεί το 60% του συνολικού αριθμού. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ισχύσει η αρχή της ισοκατανομής και στους Δήμους. Ζητούμε ενημέρωση, συνεργασία, ισοκατανομή και μεις θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε να βοηθήσουμε την αντιμετώπιση του προβλήματος».
Νίκος Εξάρχου Δήμαρχος Κόνιτσας: «Υποδεχθήκαμε στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας πρόσφυγες. Οι ΜΚΟ λειτούργησαν ως κράτος εν κράτει.. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι ιδιώτες μισθώνουν τα ξενοδοχεία τους . Και σε αυτό θα πρέπει να μπει ένα όριο. Διαπιστώνουμε επίσης ότι υπάρχουν προβλήματα στην εκπαίδευση. Πρέπει να γίνει διαχωρισμός ώστε να υπάρχει εκπαιδευτικό αποτέλεσμα».
Κώστας Καψάλης Δήμαρχος Πωγωνίου: «Για την περιοχή μας είναι μεγάλης σημασίας να μην γίνει μία καινούρια Ειδομένη δίπλα στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο στο παρελθόν αλλά ευτυχώς το αποφύγαμε. Οι δομές και οι κοινωνίες έχουν συγκεκριμένες αντοχές. Η δομή στα Δολιανά λειτουργεί χωρίς προβλήματα γιατί δεν υπάρχει υπερπληθυσμός. Επίσης ζητάμε να γίνει στην Πωγωνιανή Κέντρο για ασυνόδευτα παιδιά υπό την εποπτεία του Υπουργείου».
Γιάννης Δαρδαμάνης Αντιδήμαρχος Πρέβεζας: «Στην παραθαλάσσια ζώνη της Πρέβεζας δρουν πολλά κυκλώματα. Ο δήμος μας έχει διαχειριστεί δύο ναυάγια. Υπάρχουν σημεία στα παράλια που αποτελούν πύλη εξόδου».
Νίκος Καλαντζής Δήμαρχος Ζηρού: «Το στρατόπεδο Πετροπουλάκη είναι από τα πρώτα κέντρα και σήμερα λειτουργεί υποδειγματικά. Πιστεύουμε ότι αυτό που βοηθά ο αριθμός των φιλοξενούμενων. Αν ο αριθμός αυξηθεί τότε μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα».
Ροζίνα Βαβέτση Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά: «Ο Δήμος μας είναι πολυπαθής και πλημμυροπαθής. Επί ενάμισι μήνα επικράτησε αναστάτωση, όπως και στην Άρτα, χωρίς να ξέρουμε τι σχεδιάζετε και τις σκοπεύετε να κάνετε στην Ήπειρο».
Γιάννης Λώλος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας: «Εμείς προσφέραμε και θα συνεχίσουμε να βοηθούμε. Πρέπει όμως να είμαστε γνώστες των προθέσεων και των αποφάσεων της κυβέρνησης. Να ξέρουμε τον σχεδιασμό».
«Ενημέρωση, συνεργασία, αντισταθμιστικά…» Είναι τρεις παράγοντες που υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ τονίζοντας ότι με αυτά ως δεδομένα θα δοθούν οι καλύτερες λύσεις.
Ο Υπουργός
Ο υπουργός έκανε ειδική μνεία στην συνεργασία τονίζοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα για τον ίδιο, όπως προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η μείωση των μεταναστευτικών ροών.
Ανακοίνωσε ότι μέσα στο μήνα θα τοποθετηθούν διοικητές στα Κέντρα Φύλαξης από το Υπουργείο και επεσήμανε την ανάγκη αύξησης των επιστροφών ώστε έτσι να φτάσει το μήνυμα της αποτροπής.
«Δεν ήρθα για να κάνω ανακοινώσεις. Ότι η λογική «θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά να πάνε δίπλα» δεν βοηθάει. Πιστεύω στην αναλογικότητα σε επίπεδο Δήμων. Δεν μπορεί ωστόσο η χώρα να γεμίσει δομές. Πρέπει να βρούμε μαζί τις λύσεις. Η Ήπειρος έχει την ικανότητα να απαντά αποτελεσματικά», κατέληξε ο κ. Μηταράκης.
Όπως φαίνεται πάντως οι αποφάσεις του Υπουργείου για την χωροθέτηση νέων δομών είναι πλέον θέμα χρόνου.
(πηγή  EpirusPost.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου