Σε τροχιά πλήρους αποκατάστασης το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας

Το Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών, όπου εκτελούνται εργασίες για την αποκατάσταση και συντήρηση του μνημείου, επισκέφθηκε  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Το έργο «Αποκατάσταση και Συντήρηση Ρωμαϊκού Ωδείου Πατρών» είναι συνολικού προϋπολογισμού 800.000ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας «Δυτική Ελλάδα 2014-2020». Εντάχθηκε μόλις τον προηγούμενο μήνα στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αλλά λόγω της σωστής προετοιμασίας που υπήρχε και της διαρκούς συνεργασίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, οι εργασίες ξεκίνησαν άμεσα, καθώς το έργο υλοποιείται με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας.
Ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκε αναλυτικά από τη Διευθύντρια της Εφορείας και Υπεύθυνης του έργου, Αναστασία Κουμούση και τους συνεργάτες της για τις εγκεκριμένες μελέτες και τους στόχους αποκατάστασης του εμβληματικού μνημείου, που αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα δείγματα της ρωμαϊκής Αρχιτεκτονικής στη χώρα μας.

Οι σημαντικότερες επεμβάσεις που προβλέπονται, αφορούν στην αποκατάσταση του θόλου της σκηνής και των παρασκηνίων, στην αποκατάσταση του μαρμάρινου μανδύα των τοίχων, στην επίχωση των αρχαίων θεμελίων, στην επίτευξη της περιμετρικής περιήγησης και θέασης του μνημείου στο αρχαίο επίπεδο κίνησης.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα σταματήσει η φθορά του μνημείου,  θα αποκατασταθεί η αρχική γεωμετρία του, θα διορθωθούν οι αβλεψίες της αναστήλωσής του κατά τη δεκαετία του 1960 και θα επανενταχθεί στον Πολιτιστικό Χάρτη της Πάτρας, η οποία θα αποκτήσει έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Παρεμβάσεις θα γίνουν επίσης περιμετρικά, ενώ με ορισμένες συμβατές προσθήκες θα δοθεί η δυνατότητα στο Ρωμαϊκό Ωδείο να φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλών προδιαγραφών καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου