ΠΑΤΡΑ : Ξεθάβουν νεκρούς για να περάσει δρόμος! Ντροπή για την ωμή βεβήλωση στο νεκροταφείο Καμινίων

Οργή και αποτροπιασμό προκαλούν τα όσα αδιανόητα συμβαίνουν στο νεκροταφείο Καμινίων, καθώς αποτελούν ευθεία πρόκληση και  προσβολή της μνήμης τεθνεώτων.

Οι θιγόμενοι κάτοικοι, αλλά και όσοι πληροφορούνται τα τεκταινόμενα μένουν τουλάχιστον έκπληκτοι από τη βεβήλωση που επιχειρείται σ’ ένα χώρο με συγκινησιακή φόρτιση που απαιτεί αν μη τι άλλο και πρωτίστως σεβασμό.



Πρόκειται για την επιχειρούμενη «επιχείρηση ξηλώματος τάφων και βίαιης εκταφής νεκρών» προκειμένου να διευκολυνθεί ο εργολάβος και να περάσει η νέα Εθνική οδός Πατρών – Πύργου μέσα από το κοιμητήριο. Και όλα αυτά για να μην επιβαρυνθεί το κόστος μιας παράκαμψης.

Στον ιερό κατά τα λοιπά χώρο του κοιμητηρίου είναι ενταφιασμένος και ο αείμνηστος διακεκριμένος εκδότης δημοσιογράφος, των εφημερίδων «ΓΕΓΟΝΟΤΑ», «ΕΒΔΟΜΑΔΑ» Γιώργος Σπαθαράκης που υπήρξε ενεργός πάνω απ’ όλα πολίτης της Πάτρας με πολύ σημαντική προσφορά στα κοινά επί δεκαετίες.

Ο Γιώργος ενταφιάστηκε στα Καμίνια στον οικογενειακό τάφο της συζύγου του, μαχόμενης επί σειράν ετών επίσης δημοσιογράφου Αγγελικής Ανυφαντή.

Η ίδια μάλιστα δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σ΄ αυτό το τερατούργημα και «δίνει ραντεβού με τη μπουλντόζα στο χώρο του κοιμητηρίου».Εκεί φυσικά δεν θα είναι μόνη της αλλά, θα παρευρεθούν φορείς και όλοι οι συνάδελφοι και φίλοι του Γιώργου που εκτιμούσαν το ήθος, την αξιοπρέπεια, μα προπαντός την προσφορά του στην Πάτρα και την Αχαΐα που δυστυχώς λησμονούν και πληγώνουν.Επειδή σύμφωνα με πληροφορίες εμπλέκεται ως προς τη χάραξη το αρμόδιο υπουργείο Δημοσίων Έργων οφείλονται τουλάχιστον πειστικές απαντήσεις στους συγγενείς των κατοίκων που καλούνται να πιούν και αυτό το πικρό ποτήρι και κυρίως να τους εξηγηθεί γιατί δεν προβλέφθηκε παράκαμψη.

Αναλυτικά η υπόθεση του ξηλώματος των τάφων στο Κοιμητήριο των Καμινίων, προκειμένου να διέλθει η Νέα Εθνική Οδός Πατρών-Πύργου έχει ως εξής:

          Η μείωση του κόστους του έργου για την εταιρεία, φέρεται να έχει βρει θερμούς υποστηριχτές στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στο αρμόδιο Υπουργείο, στη Μητρόπολη Πατρών και στην τοπική εκκλησία των Καμινίων, υποβάλλοντας σε μία απίστευτη ψυχική ταλαιπωρία τις οικογένειες των νεκρών.

          Η διέλευση της Εθνικής Οδού συναντάται με τμήμα του Κοιμητηρίου και οι οικογένειες των ενταφιασμένων καλούνται, υπό απειλές, να ξεθάψουν προσφιλή τους πρόσωπα με την αιτιολογία ότι δεν μπορεί να παρακαμφθεί ο συγκεκριμένος χώρος επειδή το όποιο τεχνικό έργο είναι κοστοβόρο για την εταιρεία.

 

Το Γραφείο του Πρωθυπουργού

 

          Στη διαδικασία αυτή φέρεται να έχει εμπλακεί και το Γραφείο του Πρωθυπουργού, μέσω προσώπου που έλκει την καταγωγή του από τα Καμίνια αλλά είναι μόνιμα εγκατεστημένο στην Αθήνα.

          Ο ίδιος δηλώνει ως «Γραφείο Πρωθυπουργού» και πιέζει προς την κατεύθυνση να καμφθούν με κάθε τρόπο οι όποιες αντιρρήσεις των άμεσα ενδιαφερομένων κατοίκων.

 

Ο ρόλος του Μητροπολίτη

 

          Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωπος του αρμόδιου Υπουργείου φέρεται να επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο και να εξασφάλισε την συγκατάθεσή του για την «εισβολή» του έργου στο Κοιμητήριο και το ξήλωμα των τάφων.

          Το γεγονός αυτό προκάλεσε τη δυσφορία των θιγομένων κατοίκων, ενώ κατά πληροφορίες, έχει φθάσει στη Μητρόπολη και σχετική επιστολή διαμαρτυρίας.

          Στα χνάρια του Μητροπολίτη και η τοπική εκκλησία των Καμινίων, όπου το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ασκεί ασφυκτική πίεση στους κατόχους οικογενειακών τάφων να συναινέσουν στην εκταφή και μετακίνηση των νεκρών τους απειλώντας τους μάλιστα με Εισαγγελική Παραγγελία αναγκαστικής απομάκρυνσης.

          Ορισμένοι εκ των άμεσα ενδιαφερομένων αναγκάστηκαν να υπογράψουν πρόχειρες δηλώσεις που τους προσκόμισε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, ότι συναινούν σε αυτή την διαδικασία.

          Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι, εκ των άμεσα ενδιαφερομένων, οι οποίοι αντιστέκονται και ζητούν εφαρμογή της Νομιμότητας και Σεβασμό του ιερού χώρου των νεκρών.

 

Υπάρχουν ευθύνες

 

          Οι εμπλεκόμενοι φορείς και η κατασκευάστρια εταιρεία ισχυρίζονται προφορικά (;), ότι ο συγκεκριμένος χώρος έχει απαλλοτριωθεί από το 2007-2008, χωρίς ωστόσο να προσκομίζουν στο διάλογο, τα στοιχεία της απαλλοτρίωσης, ούτε και συγκεκριμένα σχέδια.

          Ωστόσο, εάν και εφόσον υπάρχει απαλλοτρίωση από το 2007-2008, το ερώτημα που γεννάται είναι: πως η τοπική Εκκλησία των Καμινίων διέθετε τάφους μέχρι και πριν από τέσσερις μήνες;;;

          Ποιοι φέρουν την ευθύνη γι’ αυτό; Πάντως όχι οι οικογένειες που καλούνται να ξανακηδεύσουν τους νεκρούς τους!!!

 

Η Τοπική Κοινότητα

 

          Πρόσφατα εκλήθη να συμμετάσχει στις συζητήσεις και ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Καμινίων κ. Ιωάννης Πανίτσας, καθώς και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία κατάγεται από τα Καμίνια και μόλις προχθές ενταφιάσθηκε εκεί και ο πατέρας της.

          Κατά πληροφορίες, ο κ. Πανίτσας είχε επαφές με τον εκπρόσωπο του αρμόδιου Υπουργείου κ. Ζαγοριανό και ζήτησε έγγραφη ενημέρωση για την φερόμενη απαλλοτρίωση του επίμαχου χώρου, καθώς και ακριβές σχέδιο, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα, τα εν λόγω έγγραφα να έχουν τεθεί στη διάθεσή του.

          Παράλληλα ζήτησε από τον κ. Ζαγοριανό να επισκεφθεί το χώρο του Κοιμητηρίου, πράγμα το οποίο επρόκειτο να γίνει προχθές Τρίτη 19-7-2022.

          Ωστόσο ο κ. Ζαγοριανός δεν ενεφανίσθη στο ραντεβού και αντ’ αυτού έδωσαν το παρόν μόνο εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας, οι οποίοι και έθεσαν ΩΣ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟ ΓΕΓΟΝΟΣ το ξήλωμα των τάφων!!!

          Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Πανίτσας καθώς και θιγόμενοι κάτοικοι. Ανάμεσά τους και η συνάδελφος δημοσιογράφος Αγγελική Ανυφαντή, σύζυγος του αείμνηστου Γιώργου Σπαθαράκη, ο οποίος είναι ενταφιασμένος στον οικογενειακό τάφο μαζί με τον πατέρα της Κων/νο Ανυφαντή.

 

«Ζητώ Νομιμότητα και Σεβασμό»

 

          Σε επικοινωνία που είχαμε με την Αγγελική Ανυφαντή μας είπε:

          «Μας ζητούν να ξανακηδεύσουμε τους νεκρούς μας και μάλιστα με έναν απαράδεκτο τρόπο. Μας απειλούν με Εισαγγελικές Παραγγελίες, ενώ είμαστε οι μόνοι που δεν φταίμε.

·      Δεν έχουμε καμία έγγραφη επίσημη ενημέρωση για τη Νομιμότητα όλης αυτής της διαδικασίας.

·      Υπάρχει Νόμιμη και τελεσίδικη απαλλοτρίωση του χώρου;

·      Υπάρχει ακριβές σχέδιο για το ποιο και πόσο είναι το τμήμα του Κοιμητηρίου που θα γίνει η «εισβολή»;

·      Γιατί μας παραχωρούσαν τάφους αν γνώριζαν ότι ο χώρος είναι απαλλοτριωμένος;

·      Πόσοι εν τέλει είναι οι τάφοι που πρέπει να εκκενωθούν; Αρχικά μας μιλούσαν για έξι, τώρα μας λένε εννέα και τι άλλο επίκειται;

·      Γιατί η προηγούμενη εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο θα ξεπερνούσε τεχνικά το τμήμα του Κοιμητηρίου και η σημερινή κατασκευάστρια δεν το συζητά; Λόγω κόστους;;;

Δηλώνω απερίφραστα ότι: Δεν έχω κανένα σκοπό και στόχο να φέρω εμπόδια στο έργο. Όμως απαιτώ πλήρη Νομιμότητα, Σεβασμό στον ιερό χώρο του Κοιμητηρίου, στους νεκρούς μας και στον πόνο των οικογενειών τους.

          Και σε αυτό το σημείο ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΕΡΜΑ τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Χρυσόστομο να επανεξετάσει τη στάση του.

          Για ένα τόσο μεγάλο έργο με προοπτική 100ετίας και πλέον δεν μπορεί κάποιοι να τσιγκουνεύονται στο να λύσουν τεχνικά το πρόβλημα.

          Εξάλλου εμείς οι πολίτες θα το ακριβοπληρώνουμε εσαεί μέσω των διοδίων που θα εισπράττουν και θα κερδίζουν άλλοι.

          ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΥΝ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΕΓΩ ΔΙΝΩ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ … ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΝΑ ΜΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ!!!»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου