ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ : ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΔ 85/2022

ΖΗΤΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Η κυβέρνηση, ξαφνικά και χωρίς κανέναν διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς, με το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, υποβαθμίζει τις καλλιτεχνικές σπουδές, συμπεριλαμβανομένων των σπουδών στις Δραματικές Σχολές (Δ.Σ.).

Ø  Υποβιβάζει τις σπουδές των Δ.Σ. στην κατηγορία ΔΕ (Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), στο επίπεδο δηλαδή του απλού απόφοιτου Λυκείου.

Ø  Αποκλείει τους απόφοιτους των Δ.Σ. από το διορισμό τους στο δημόσιο.


Ø  Υποβιβάζει μισθολογικά τους απόφοιτους Δ.Σ., που δεν έχουν τίτλους ΑΕΙ, ΤΕΙ, παρακάμπτοντας το Ν.4325/15 που κατέτασσε τους απόφοιτους των Δ.Σ. στην κατηγορία ΤΕ (Τεχνολογική Εκπαίδευση).

Ø  Αρνείται το αίτημα για δημόσια-δωρεάν καλλιτεχνική εκπαίδευση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η Δημοτική Αρχή Πάτρας και η πλειοψηφία του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ, με απόφασή μας από το 2016, διεκδικούμε την ένταξη της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια. Τότε, και για πολύν καιρό, η αντιπολίτευση κατηγορούσε τον Δήμο και τη διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ ότι στοχεύουν στο κλείσιμο της Δραματικής Σχολής.

Σήμερα, με τη στήριξη του Δήμου και της διοίκησης του ΔΗΠΕΘΕ, η Δραματική μας Σχολή έχει αναβαθμίσει το επίπεδο των σπουδών και της λειτουργίας της. Και έρχεται αυτή η κυβερνητική απόφαση που επιχειρεί να υποβιβάσει την Σχολή. Τώρα αποδεικνύεται πόσο ορθή και με προοπτική ήταν η θέση μας για πραγματική αναβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και πόσο κοντόφθαλμη ήταν η στάση της αντιπολίτευσης που και σήμερα δεν προτείνει πανεπιστημιακή καλλιτεχνική εκπαίδευση αλλά εξίσωση με τα ΙΕΚ, ως απάντηση στην κυβερνητική απόφαση για ένταξη στην κατηγορία ΔΕ.

Στηρίζουμε τα αιτήματα, κατανοούμε τις ανησυχίες των σπουδαστών της Σχολής μας και διεκδικούμε:

ü  Άμεση απόσυρση του ΠΔ

ü  Δημόσια και δωρεάν καλλιτεχνική εκπαίδευση, με αναβάθμισή της από τα πρώτα σχολικά χρόνια ως το Πανεπιστήμιο.

ü  Μεταδευτεροβάθμια καλλιτεχνική εκπαίδευση αποκλειστικά ανώτατου, πανεπιστημιακού επιπέδου. Οι σημερινοί απόφοιτοι δραματικών σχολών να μπορούν να αντιστοιχίσουν τα πτυχία τους με τα πανεπιστημιακά, μέσα από προβλεπόμενες διαδικασίες.

 

Πέτρος Βάης

Πρόεδρος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου