ΠΑΤΡΑ : «Όταν οι προειδοποιήσεις δεν μας κινητοποιούν»

 Άρθρο του Χρήστου Βασιλόπουλου, συντονιστή #Διοίκησης του σπιράλ

Λιγότερο από μήνα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου κάθε έτους) και τρεις μεγάλες πυρκαγιές έχουν ήδη ξεσπάσει στην πατρίδα μας (Αττική, Σάμος, Ηλεία), δείχνοντας τα «δόντια» και τις προθέσεις των επίδοξων εμπρηστών. Οι εμπρησμοί -κάποιοι από αμέλεια, πολλοί από πρόθεση- έχουν εξελιχθεί σε πραγματική μάστιγα για τη χώρα, που κάθε χρόνο θρηνεί την καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος, υποδομών και περιουσιών (ευτυχώς με δραστική μείωση, σχεδόν μηδενισμό, των απωλειών ανθρώπινων ζωών).

 Ελπίζουμε όλα αυτά να έχουν κινητοποιήσει τη δημοτική αρχή. Ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Αν βέβαια η προετοιμασία που έχει γίνει για την αντιπυρική περίοδο έχει σαν αποτέλεσμα την απογύμνωση από προσωπικό της Υπηρεσίας Πρασίνου, της πλέον απαραίτητης και εμπλεκόμενης υπηρεσίας του ΔΠ στην προστασία από τις πυρκαγιές, τότε μάλλον θα αντιμετωπίσουμε το χειρότερο. Αν η μείωση του προσωπικού της υπηρεσίας οφείλεται σε λήξη των συμβάσεων μεγάλου μέρους του, όπως σύμφωνα με δημοσίευμα ανέφερε υπάλληλος σε πολίτη, τότε τα πράγματα είναι τραγικά.

Η ημερομηνία λήξης των συμβάσεων ήταν από την αρχή γνωστή και η δημοτική αρχή έπρεπε να έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την έγκαιρη αντικατάσταση του προσωπικού. Δεν συζητάμε για κοπή και αποκομιδή κλαδιών στους αστικούς και περαστικούς χώρους του ΔΠ, για ασκήσεις πυρασφάλειας, για έλεγχο διαθεσιμότητας μέσων του ΔΠ και ιδιωτών, για διορθωτικές ενέργειες από τα συμπεράσματα των ασκήσεων και όλα όσα προβλέπονται στο σχετικό σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ, ψηφισμένο από το  Δημοτικό Συμβούλιο του ΔΠ το 2020. Αυτά περιλαμβάνονται στον «επιλεκτικό» τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (εφαρμόζουμε ότι θέλουμε, όπως θέλουμε, όταν θέλουμε) και στη γνωστή τακτική «για όλα φταίνε οι άλλοι», «δεν μας δίνουν χρήματα" κλπ. Σίγουρα πρέπει να διεκδικούμε περισσότερη χρηματοδότηση, αλλά τι κάνουμε και ποσό αποτελεσματικοί είμαστε με τους πόρους που έχουμε (προσωπικό, μέσα, χρήματα);

Πριν λίγο καιρό η δημοτική αρχή αυτοθαυμαζόταν για την υψηλή θέση του δήμου από πλευράς ποσοστού πρασίνου στα όριά του. Αυτό όμως δεν θα μας προστατέψει από τις πιθανές πυρκαγιές. Μόνο η έγκαιρη προετοιμασία, ο αποτελεσματικός σχεδιασμός και η αποδοτική εργασία όλων -σε επίπεδο πρόληψης κυρίως αλλά και αντιμετώπισης- θα μας επιτρέψουν να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, τις υποδομές, την περιουσία και κυρίως τη ζωή των δημοτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου