ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ : «Τετράδια της ΑνζέλΚουρτιάν», στο «Επίκεντρο» ο θεατρικός μονόλογος της Χριστίνας Αλεξανιάν για την Γενοκτονία των Αρμενίων

Μια εξαιρετική θεατρική παράσταση με τίτλο «Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν», ένα θεατρικό μονόλογο της Χριστίνας Αλεξανιάν για την Γενοκτονία των Αρμενίων, παρουσιάζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το τμήμα Πολιτισμού της ΠΔΕ στην Αχαΐα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στο πλαίσιο του προγράμματος των πολιτιστικών της εκδηλώσεων για το 2023.  Η παράσταση θα δοθεί την Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 και ώρα  21.15 στο θέατρο «Επίκεντρο»(Νόρμαν 16 & Αγίου Διονυσίου) στην Πάτρα. Η παράσταση θα δοθεί και την Τετάρτη, στο Μεσολόγγι.

 

 

 

 

 

Η θεατρική παράσταση με θεματικό κέντρο την Γενοκτονία  των Αρμενίων αφηγείται την ιστορία της  ΑνζέλΚουρτιάν που χρόνια μετά από το σκοτεινό 1915 ζει στην Ελλάδα και αφηγείται το οδοιπορικό του διωγμού της οικογένειάς της και ολόκληρου του έθνους της· η μάνα-μοδίστρα, οι δυο της αδελφές, τα πρώτα ευτυχισμένα χρόνια, το βίωμα των συνεπειών της διαταγής εξολόθρευσης των Αρμενίων, η αυτόπτης μαρτυρία της Μικρασιατικής Καταστροφής, ένα οδοιπορικό από την Προύσα ως τη Σμύρνη και από εκεί στην Κρήτη και την Κοκκινιά, ο πόλεμος και η προσφυγιά που καταγράφονται μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, της μικρής Ανζέλ, με τον φόβο και τον θάνατο, με τα γέλια και τις χαρές, με τις μουσικές και τα τραγούδια που σημάδεψαν τη ζωή της ηρωίδας, αποτελούν τα τετράδια της ΑνζέλΚουρτιάν. Μια αληθινή ιστορία. Μια συγκλονιστική μαρτυρία. Η ΑνζέλΚουρτιάν θυμάται τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της. Μέσα από τα μάτια της βλέπουμε την ιστορία του Αρμενικού λαού και του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, όπως τα έζησε η ίδια,  όπως τα βίωσε ένα μικρό παιδί, όπως τα έγραψε αργότερα, στα μαθητικά τετράδια των εγγονιών της.

Η θεατρική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου, η σκηνοθεσία, η ερμηνεία και η  καλλιτεχνική επιμέλεια είναι της Χριστίνας Αλεξανιάν. Βοηθός Σκηνοθέτη, καθώς και στην οργάνωση της παραγωγής είναι ο Κώστας Καρασαββίδης. Στα ηχογραφημένα τραγούδια της παράστασης συμμετέχουν η Μαρία Σπυριδωνίδου, (φωνή), ο  Κώστας Γεδίκης ( πολίτικο λαούτο και  μπαγλαμάς).  Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκαν η Μυρτώ Καραπιπέρη και η ΠέννυΤσομπανάκη. Στις φωτογραφίες  βρίσκεται ο Δημήτρης Καλογερής, ενώ η επιμέλεια του trailer είναι του Κώστα Κουφιόπουλου. Γραφίστας, ο  Γεράσιμος Αμπάτης.

Ο Τομέας Πολιτισμού με στόχο την θεατρική αγωγή του κοινού και την μετάδοση της ιστορικής γνώσης μέσω της θεατρικής εμπειρίας υλοποιεί συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες που υπηρετούν την γνήσια ψυχαγωγία με απώτερο σκοπό την πνευματική καλλιέργεια των πολιτών.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου